Besici Özmen " Göz göre göre batmak istemiyorum.Bırakacağım"
CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu üyesi Ömer Fethi Gürer, Eskişehir'in Sakintepe Mahallesi'nde hayvancılıkla uğraşan üreticilerle bir araya gelerek sektörün geldiği noktayı yerinde dinledi. Görüşmede üreticiler yüksek girdi maliyetleri, düşen gelirler ve artan ithalatın yarattığı tahribatı anlattı; Gürer ise hem sorunları özetledi hem de bu tabloya dikkat çekti.
ÜRETİCİNİN DRAMI: "GİRDİ FİYATLARI KATLANIRKEN GELİR SABİT"
Sakintepe'den üretici Ali Özmen, yıllardır süren aile mesleğinin artık sürdürülemez hale geldiğini anlattı. Özmen'in sözleri, bölgedeki üreticilerin içinde bulunduğu çaresizliği özetledi.
"Önceden 20 tane büyükbaş kurbanlığım olurdu fakat zarar etmeye başladığım için bu sene sadece 2 tane kurbanlığım var. Gördüğünüz gibi yem fiyatlarına her gün zam geliyor. Geçen sene samanı 2 liraya alıyorduk, sonra 4 liraya çıktı. Önce 150 liraydı, şimdi 250 lira oldu. Girdilerimiz en az %100 arttı ama hayvan kesim fiyatı aynı kaldı. Yani çalışırken kazanamıyoruz. Bu yüzden üretimi küçülttüm. Böyle giderse hayvancılığı bırakacağım. Ben babamdan devraldım, yıllardır bu işi yapıyoruz. Mesleğim bu ama artık sevdiğim bir işi yapamaz hâle geldim. 50 kiloluk süt yemi 800 lira civarında. Her hafta zam geliyor. Yem bayisi hemen karşımızda, her hafta fiyat artıyor. Buradaki zamlar samana, yoncaya, silaja da yansıdı. Her şeyin fiyatı arttı.Hayvancılığı sürdürecek halimiz kalmadı"dedi.
Özmen, sadece ekonomik kayıpları değil duygusal boyutu da vurguladı:
"Böyle giderse bırakacağız. Göz göre göre batmak istemiyorum. Babamdan kalan malı da böyle giderse bitireceğim. Her sene daha kötüye gidiyoruz, nereye kadar gideceğini bilmiyorum. Geçen sene kurbana 20 büyükbaş, 50 küçükbaş hayvanla girdim. Bu sene sadece birkaç tane hayvanım kaldı. Onları da sevdiğim için tutuyorum. Para kazanamayacağımı bile bile uğraşıyorum. Yem desteği zaten yok. Bile bile zarar etmenin anlamı kalmadı".
GÜRER: "ÇİFTÇİ, BESİCİ, ÜRETİCİ ZARAR EDİYOR — RAF PAHALI, ÜRETİM ZARARINA"
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Sakintepe'deki üreticilerle görüştükten sonra hayvancılık sektöründeki genel tabloya dikkat çekti: "Ülkemizde 16 milyon 800 bin büyükbaş hayvan var. Yerli ırkımız ise 1 milyonun altına düştü. Hayvancılıkta sorunlar katlanarak artıyor. İthalat yapıyoruz ama yine de sorun bitmiyor. Artık ahırda ve ağılda hayvan varlığı azalıyor." Diye konuştu.
Gürer, "Çiftçi zarar ediyor, besici zarar ediyor, üretici zarar ediyor. Tarımdaki bu sorunlar büyüdükçe raftaki ürünün fiyatı da artıyor. Nasıl olacak bu iş?" diye sordu.
Sektördeki maliyet kalemlerini tek tek sıralayan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "Ahır giderleri artıyor; veteriner, aşı, işçilik, yem maliyetleri katlanıyor. Ama hayvanı satarken para kazanamıyoruz. Vatandaş eti pahalıya alıyor, o da dertli. Demek ki birileri bu işten kazanıyor. Türkiye sürekli ithalat yapıyor, nereye gidiyor bu hayvanlar? 2010 yılında ithalat başladı, bugüne kadar 10 milyon hayvan geldi bu ülkeye. Buna rağmen hayvan açığı bitmedi. Varlığımız 16 milyon 800 bin büyükbaş görünüyor, 10 milyonu ithal geldiğine göre demek ki birileri bundan kazanç sağlıyor."
ÜRETİCİ KAZANAMIYOR
Besici Ali Özmen, yerel düzeyde emek ve alın teriyle uğraşan çiftçilerin kazancının eridiğini söylerken, sorunun sadece saha koşullarından kaynaklanmadığını; sistemik ve yapısal bir eşitsizliğin var olduğunu belirtti:
"Ankara'da birileri kazanıyor, biz burada kazanmıyoruz. Yani üretici, besici kazanmıyor ama kim kazanıyor bilmiyorum. Daha önce süt üreticiliği yapıyorduk. Şimdi besicilik yapıyorum ama seneye onu da bitireceğim. Şu anda sadece hayvan sevgimden devam ediyorum. Süt üretiminden para kazanamadık, besicilikten de kazanamıyoruz. Böyle giderse hayvanları satıp parasını bankaya koyacağım, altın alacağım. Altın hepsinden kârlı. Niye uğraşayım?" Dedi.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer köy kahvesinde de besici ve üreticilerle biraraya gelerek sorunlarını dinledi.
Burada yaptığı konuşmada Tarımın sorunlarını da çözümü de biliyoruz.İktidar ithalat ve tüccara bıraktığı tarımı kamucu bir yaklaşımla düzenleyeceğiz.Kooperatifçiliği geliştireceğiz.Tarımda kullanılan akaryakıt vergi almayacağız.Alım garantili maliyet artı makul kar ile ürünü üreticiden alacağız.Aracılık sistemini daraltacağız.İthalci değil yerli üretici ve besiciye sahip çıkacağız" dedi.