Tarih: 02.09.2025 22:30

CHP’li Yağcı: Betona Dayalı Büyüme Ne Dengeli Ne de Sürdürülebilir

Facebook Twitter Linked-in

 

CHP'li Yağcı: "Betona Dayalı Büyüme Ne Dengeli Ne de Sürdürülebilir"

CHP Ticaret Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Necati Yağcı, TÜİK'in açıkladığı ikinci çeyrek büyüme rakamlarına tepki göstererek, "İnşaat ve gayrimenkulün ana dinamik olduğu bir büyüme sağlıklı da sürdürülebilir de değildir" dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı %4,8'lik büyüme oranı hakkında değerlendirmelerde bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Necati Yağcı, bu büyümenin iktidarın iddia ettiği gibi dengeli ve sürdürülebilir olmadığını, aksine stratejik yanlışların sonucu olarak ortaya çıkan dengesiz bir tabloyu yansıttığını ifade etti.

Yağcı, büyümenin temel dinamiğinin inşaat ve gayrimenkul olduğuna dikkat çekerek, şu değerlendirmelerde bulundu:
"İnşaat ve gayrimenkulün ana dinamik olduğu bir büyüme sağlıklı da sürdürülebilir de değildir. 86 milyonluk bir ülkede gerçek anlamda sürdürülebilir büyüme; üretime dayanmadan, kaynaklar planlı ve katma değer yaratacak şekilde kullanılmadan mümkün değildir."

Sanayi ve Tarım Geri Planda, İnşaat ve Gayrimenkul Ön Planda

CHP'li Yağcı, TÜİK verilerini sektör bazında şöyle özetledi:

Sanayi: 2023'te GSYH içindeki payı %22,8 iken, 2024'te %19,8'e ve 2025'te %18,6'ya düştü.

Tarım: %4,6'dan %3,9'a geriledi.

Ticaret ve Turizm: 2023'te %26,1 olan pay, 2024 ve 2025'te %25,2 seviyesinde kaldı.

İnşaat: %6'dan %6,5'e yükseldi.

Gayrimenkul: %6,2'den %9,5'e çıktı.

Bu tabloya dikkat çeken Yağcı, "Son iki yılda sanayi ve tarımın GSYH içindeki payı %18 azalırken, inşaat ve gayrimenkulün payı %31 artmıştır. Ticaret ve turizmde ise herhangi bir ilerleme görülmemiştir" dedi.

"Kaynaklar Betona Gidiyor, Üretim Geriliyor"

Yağcı, betona dayalı büyümenin ülke ekonomisi için tehlikeli olduğunu vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı:
"Milli kaynakları tüketen, sosyal adaleti zedeleyen ve milleti yoksullaştıran bir tablo ile karşı karşıyayız. 'Büyümemiz dengelidir ve sürdürülebilirdir' demek, gerçeklerle çelişen bir siyasi söylemdir. Üretimden uzaklaşıldığı gerçeğini görmezden gelmek ülkemize yapılabilecek en büyük kötülüklerden biridir."


 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —