10971,52%1,24
42,03% 0,24
48,46% -0,18
5412,27% -0,31
9047,60% 0,46
Mustafa SARIİPEK
Muğla’nın CHP’li Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü, düzenlediği basın toplantısında 2026 yılında Marmaris’te yapacakları çalışmalarla ilgili bilgi verirken belediyenin ekonomik tablosunu çarpıcı bir kıyasla gündeme taşıdı. Ünlü, “Belediyemizin yıllık bütçesi 2 milyar 850 milyon lira. (58 milyon 787 bin 128 Euro) Galatasaray’ın transfer ettiği Nijeryalı Victor Osimhen’in bonservis bedeli 75 milyon euro, yani yaklaşık 3,6 milyar liradan fazla. Bir futbolcunun bedeli, Marmaris Belediyesi’nin tüm yıllık bütçesinden fazla” sözleriyle yerel yönetimlerin kaynak yetersizliğine dikkat çekti.
Göreve geldiklerinde belediyenin ağır borç yükü altında olduğunu belirten Ünlü, “Ciddi borç ödedik, zorlandık ama yılmadık. Eğer o borçları hizmete çevirebilseydik, bugün Marmaris çok daha farklı bir yerde olurdu. Biz imkânsızlıklar içinde imkân yaratmaya çalışıyoruz” dedi.
2026’YA UMUTLA BAKIYORUZ
2026 yılına umutla baktıklarını vurgulayan Ünlü, “Bir yıl içinde mali disiplinimizi tamamlayacağız. Gelecek sezon Marmaris Belediyesi, bugünkünden çok daha güçlü olacak. Çünkü biz günü kurtarmaya değil, geleceği inşa etmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
Marmaris’in Türkiye turizmi açısından özel bir konumda olduğuna da değinen Ünlü, “Marmaris belediyenin malı değil. Bu nedenle yaptığımız ve yapacağımız tüm hizmetler kanunlar ne emrediyorsa o çerçeve içinde olacak” diye konuştu.

2026’DE NELER YAPILACAK?
Marmaris’in şu anda en büyük sıkıntılarının başında otopark sorunu geldiğini belirterek konuşmaya başlayan Başkan Acar, 2026 yılının yatırım yılı olacağının altını çizerek,“Bunun için Vakıfbank yanındaki 2 bin metrekarelik alanı imar değişikliğiyle 400-450 aracın park edebileceği, araç asansörlü modern otopark haline getireceğiz” dedi.
KAÇAK YAPILAŞMA VE HAYALET İŞYERİ İLE KONUTLAR
Gündemin ikinci maddesi kaçak yapılaşma ve yıkımlar üzerine oldu. Acar Ünlü Marmaris’te 127 kaçak yapının olduğunu, bunlardan 21’inin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı emri ile yıkıldığını, 36 tanesine işlem yapıldığını söyledi.
Ünlü, ayrıca Marmaris genelinde 2 bin 500 tane hayalet ev ve işyeri olduğuna da değinerek şunları söyledi: “Bu hayalet ev ve işyeri Marmarislilerin hakkını gasp ediyor. Yani onların her türlü yükünü Marmarisli ödüyor. Bunu önleyeceğiz.”

KORDON CADDESİ VE KENT MEYDANI
13 bin 100 metrekarelik bir alana sahip olan Kordon Caddesini yayalaştıracaklarını da sözlerine ekleyen Acar Ünlü, “Çarşı ile vatandaşların bütünleşmesini sağlamak için bu bölgeyi trafiğe kapatacağız. Sahil kesimine yeni kafeler açılabilir. Kale çevresini iyileştirme projesi ile de Yat Limanı düzenlemeleriyle birlikte Marmaris merkezi oluşturmayı hedefliyoruz. Kordon Caddesi’ndeki 3 taksi durağında 90 araç bulunuyor. Bunların birleşmesiyle birlikte cadde girişinde ortak bir durak düşünüyoruz” diye konuştu.
KAPALI ÇARŞI SOKAKLARI BELEDİYENİN MALI DEĞİL
Son günlerde gündemden düşmeyen kapalı çarşının üzerinin açılmasıyla ilgili de konuşan Ünlü şunları söyledi: “Öncelikle burası bir kapalı çarşı değil, sokak. Üst katlarda bir yangın veya deprem olduğu taktirde müdahale şansı yok. Bu durumda da kanunen sorumlu belediye olacaktır. Biz yasaları uyguluyoruz. Bu mahalleler belediyenin mülkiyeti değil Marmarislilerin. 1 kişi zarar görürse sorumlu belediye olduğu için altından kalkamayız. Bölgenin acil olarak yangın, deprem ve deprem sonrası uygun hale getirilmesi gerekiyor. Üstünü açtığımız sokak ne güneşten ne de yağmurdan etkilenmedi.”

80 MİLYON TURİST 80 MİLYON DOLAR NASIL OLACAK?
Ülkede 80 milyon turist, 80 milyon dolar turizm girdisi sloganıyla 2026’nın hedef alındığını da sözlerine ekleyen Başkan Ünlü, “Bunu nasıl gerçekleştireceğiz? Değişen turizm güncellemelerini yakalamamız gerekir ki rakiplerimizle rekabet edebilelim. Çok geride kaldık. Marmaris’e Marmarisliler sahip çıkmalı. Eskiden evlerimizde misafir odası olurdu; Marmaris, Fethiye, Çeşme, Datça gibi yerler Türkiye’nin misafir odasıdır. Her zaman bakımlı, tertemiz ve düzenli olmalı ki misafirlerimizi iyi ağırlayabilelim. Bu da güçlü belediyeyle olur” diye konuştu.
FİNANS SORUNU OLMAZ
Acar Ünlü, göreve geldiklerinden günümüze kadar çok borç ödediklerini, neler yaptıklarıyla ilgili sunum hazırladıklarını da söyledi. Ünlü şöyle konuştu: “Bu yakarıda saydığım projeler için finans problemi yok. Koltuk sevdalısı olsam bu koltukta uzun süreli oturmanın yolları var. Ben o isteyeceğim kişileri neden karşıma alayım? Önemli olan önemli gelir kaynağı turizm olan Marmaris’in kazanması. İstenir hale gelmesi. Bakın en büyük rakibimiz İspanya, Yunanistan ve Portekiz. Ülkemiz insanları bile yurt dışına tatile gidiyor. Hanutçuluk ve gürültü en önemli ve ilk sıradaki şikayetler. Esnaf kazanmak istiyorsa bunu önlemeli. Turist daha tatile gitmeden o ülkede nerede ne yiyip içeceğini, nereleri gezeceğini internetten öğreniyor.”

ESNAF ODASI DA KONUŞMADAN NASİBİNİ ALDI
Esnaf Odası’nın 38 yıldır Ayyıldız ailesinin yönettiğini, bu kadar yıldır da esnafın şikayetinin dinmediğini de sözlerine ekleyen Acar Ünlü, “Londra’da araç giydirmekle, eline hortum alıp cadde yıkamakla bu iş olmaz. Diş polikliniği açmak odanın asli görevi mi? Esnaf rakiplerinin nasıl çalıştığını görüp bilmeli. Yes please ile bu iş olmuyor. Tabelaya methiyeler dizmekle olmuyor. Vizyon geliştirilmeli. Marmaris yaşanmaya değer yerler arasında olmalı. Bunun için hep birlikte çalışmalıyız” ifadelerini kullandı.