9668,36%1,33
38,85% -0,01
43,75% 0,89
4038,13% 0,94
6601,79% 0,78
Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak başlattığı bağımsızlık yürüyüşü, bugün gençliğin karanlığa karşı direnişiyle sürüyor. “Ya istiklal ya ölüm” parolasıyla mücadele devam ediyor.
Mustafa Kemal Atatürk, Nutuk’ta “1919 yılı Mayıs’ının 19’uncu günü Samsun’a çıktım” diyerek Türk milletinin kaderini değiştiren tarihi günü başlatmıştı. İşgal altındaki Anadolu topraklarında, yorgun ve yoksul bir milletin küllerinden yeniden doğuşunun ilk adımı 19 Mayıs’ta atıldı.
19 Mayıs, bağımsızlık ve özgürlük için umutların inanca dönüştüğü, kurtuluş ateşinin yakıldığı, Türk ulusunun kaderini kendi ellerine aldığı bir dönüm noktasıdır. Ulusal bağımsızlık için örgütlenmenin, direnişin ve uyanışın sembolüdür.
Emperyalizme karşı tam bağımsızlık, işbirlikçi saraya karşı milli egemenlik, cehalete karşı uygarlık, işgale karşı direnişin simgesidir 19 Mayıs. Balıkesir’de okuma yurdunda Leblebici Raşit Efendi’nin “Düşmanı geri döndürecek kuvvet, namlunun ucundadır” sözleriyle başlayan bu mücadele, Kuvayi Milliye ruhunun temelini oluşturdu.
Bugün de o ruhu damarlarında taşıyanlar, emperyalizme ve işbirlikçilerine karşı halk iradesinin yılmaz savunucusu olmaya devam ediyor. 19 Mayıs gençliktir; gençlik ise gelecektir. Ancak bugün, gençler umutsuzluğa sürüklenmiş durumda. Tek adam rejiminin yanlış politikaları, ülkeyi ekonomik ve diplomatik çıkmaza sokmuştur. Gençlerin yarına dair umutları ellerinden alınmış, baskılarla sindirilmeye çalışılmaktadır.
Cumhuriyeti gençlere emanet eden Atatürk’ün ülkesinde, gençler düşüncelerini ifade ettikleri için gözaltına alınmakta, tutuklanmakta ve cezalandırılmaktadır. Protestolara katıldıkları için gençler hapislerde tutulurken, pedofiliyi ve şeriatı savunan zihniyetler korunmakta, terör örgütü üyeleri serbest bırakılmaktadır.
AKP ve MHP iktidarının Gazi Meclis’i devre dışı bırakıp, terör örgütüyle yapılan görüşmelere sessiz kalması, Lozan Antlaşması’nı yok sayan söylemler karşısında sessiz kalmaları kabul edilemez.
CHP olarak, barış ve demokrasiden yana verilen mücadelenin siyasi çıkarlarla heba edilmesine asla izin vermeyeceğiz. Demokrasiye ve hukuk devletine zarar veren uygulamalara son verilmesi, başta Ekrem İmamoğlu olmak üzere tutuklu siyasi liderlerin ve gençlerin serbest bırakılması çağrımızı yineliyoruz.
Bu mücadele artık kişi ya da parti meselesi değil; çağdaş, laik ve hukuk devleti olan bir Türkiye için hep birlikte yürütülen ortak bir mücadeledir.
19 Mayıs’ın temelinde yatan güç, milletin iradesidir. Milletin iradesi asla tutuklanamaz!
Bizler, 19 Mayıs’ta Samsun’a çıkarak özgürlük ve bağımsızlık yürüyüşünü başlatan, Sivas’ta parolasını tüm dünyaya “Ya istiklal ya ölüm” diyerek ilan eden Mustafa Kemal’in izinden yürümeye devam edeceğiz.
Bu vesileyle, Atatürk’ün Türk gençliğine armağan ettiği 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutluyor; başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi minnet ve şükranla anıyoruz.