9576,83%-0,95
38,85% 0,12
43,74% 0,09
4046,62% 0,43
6573,26% -0,43
CHP’li Ömer Fethi Gürer, Dünya Arı Günü’nde arıcıların sorunlarını gündeme taşıdı. Artan maliyetler, sahte bal, zirai don ve yetersiz destek üreticiyi zorluyor.
20 Mayıs Dünya Arı Günü’nde arıcılar, yaşadıkları sorunları CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer’e anlattı. Gürer, Niğde’nin Çamardı ilçesinde arıcılarla bir araya gelerek sektördeki krize dikkat çekti.
"Sahte Bal En Büyük Tehdit"
Arıcılık sektörünün en büyük sorunlarından birinin sahte bal olduğunu vurgulayan Gürer, “Artan girdi maliyetlerinin yanı sıra, sahte bal üretimi sektörü tehdit ediyor. Tüketici, sahte ile gerçeği ayırt edemiyor. Denetimler artırılmalı, kayıt dışılık önlenmeli” dedi.
Arıcılar, süzme ve petek balın analiz yapılmadan sahte olup olmadığının anlaşılamayacağını, bu nedenle vatandaşın bilinçli tercihler yapması gerektiğini dile getirdi.
Zirai Don Arıların Beslenmesini Engelledi
Bu yıl zirai don nedeniyle ağaçların çiçek açmadığını ve arıların yeterince beslenemediğini belirten arıcı Eren Erdoğan, “Normalde bu dönemde arıların bal katında olması gerekirdi. Şu an 5-7 çıtada kaldı. Bu yıl verim düşük olacak” dedi.
Tarım İlaçları Arı Ölümlerine Neden Oluyor
Erdoğan, yaygın tarım ilaçlamalarının arı ölümlerini artırdığını ve desteklemelerin yetersiz kaldığını belirtti. “Bahar desteklemeleri artırılmalı, özellikle şeker desteği şart. Şeker fiyatları çok yükseldi” dedi.
Nakliye Maliyeti Yüzünden Göç Gerçekleşemiyor
Girdi maliyetlerinin yükselmesiyle birlikte mazot zamlarının da arıcılığı etkilediğini ifade eden Erdoğan, “Çukurova’dan Aydın’a göç etmemiz gerekiyor ama arı zayıf, mazot pahalı. Gidemiyoruz” dedi.
"Arı İlaçları da İthal, Tedavi İmkânsızlaşıyor"
Arıcı Lütfü Erdoğan ise Türkiye’de arıcılığa özel etkili ilaç üretiminin olmadığını, ithal ilaçlara ulaşımın zorlaştığını ifade etti. “Arı biti gibi hastalıklarla başa çıkamıyoruz. Gerekli ilaçlar yok, sahte balın da önüne geçilemiyor” diye konuştu.
“Sahte Bal, Analiz Olmadan Anlaşılamaz”
Lütfü Erdoğan, “Sahte bal, bölge florasına uygun aroma verilerek yapılıyor. Tüketici analiz dışında sahteyi anlayamaz” dedi. Gürer ise, “Vatandaş ne aldığını bilmeli. Bu noktada devletin kontrol mekanizması güçlenmeli” diye konuştu.
“Balda Dünya Markasıydık, Şimdi Üretici Zorda”
CHP’li Gürer, “Niğde, önemli bir üretim merkeziydi. Ancak iklim krizi, sahte ürünler ve destek eksikliği üreticiyi üretimden uzaklaştırıyor. Arıcılık, belki de en sorunlu dönemini yaşıyor” değerlendirmesinde bulundu.