9311,88%-2,19
38,85% -0,32
44,87% -0,99
4344,50% 1,44
6989,75% 1,74
Aydın’ın İncirliova ilçesinde, izinsiz faaliyet gösteren bir çiftlikte yetiştirilen yaklaşık 5 bin tavuk ve civciv imha edildi. Yasa dışı üretimin tespit edilmesi üzerine jandarma destekli operasyon düzenlenirken, olayla ilgili gözaltına alınan şüpheliler adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Yer: Hacıaliobası Mahallesi, İncirliova – Aydın
Tarih: 17 Nisan 2025
Operasyon: İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü & Jandarma Ekipleri
İncirliova İlçe Tarım Müdürlüğü'ne gelen ihbar üzerine harekete geçen ekipler, Hacıaliobası Mahallesi’nde yer alan çiftlikte izin belgesi olmaksızın kanatlı hayvan yetiştirildiğini tespit etti. İncelemelerde, işletmede yaklaşık 5.000 adet tavuk ve civciv, ayrıca kuluçka makineleri ile kuluçkalık yumurtalar bulunduğu bildirildi.
Yapılan kontrollerde, hayvanların farklı kişiler tarafından gerekli belgeler olmaksızın taşındığı ve işletmenin resmî kaydının bulunmadığı belirlendi.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın "Ticari Etlik ve Yumurtacı Kanatlı İşletmeleri Biyogüvenlik Talimatı" uyarınca, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri Kanunu gereği işletmeye yasal işlem uygulandı. Kayıtsız üretim yapan tesisteki tüm kanatlı hayvanlar ile kuluçka materyalleri imha edildi.
İmha işlemi sırasında üreticilerin direniş göstermesi üzerine devreye giren nöbetçi Cumhuriyet Savcılığı talimatıyla bazı kişiler gözaltına alındı. 18 Nisan 2025 günü mahkemeye sevk edilen şüpheliler, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Aydın Valiliği tarafından yapılan açıklamada, halk sağlığını ve hayvancılık sektörünü korumaya yönelik denetimlerin aralıksız süreceği vurgulandı.