9311,88%-2,19
38,85% -0,32
44,87% -0,99
4344,50% 1,44
6989,75% 1,74
CHP Muğla Milletvekili Gizem Özcan, Dünya Arı Günü’nde Meclis’e sunduğu önergeyle, artan maliyetler, sahte bal tehdidi ve yetersiz desteklemeler nedeniyle zor durumda olan arıcılara dikkat çekti.
20 Mayıs Dünya Arı Günü dolayısıyla açıklama yapan CHP Muğla Milletvekili Avukat Gizem Özcan, arıcılık sektöründe yaşanan krizleri Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi sunan Özcan, artan üretim maliyetlerinden sahte bal tehdidine kadar birçok sorunun acil çözüm beklediğini vurguladı.
“Arıcılık sadece üretim değil, ekolojik dengenin güvencesidir” diyen Özcan, Muğlalı arıcıların çok yönlü mağduriyetler yaşadığını belirtti. 2023’te 114 bin ton olan bal üretiminin, 2024’te 95 bin tona düştüğünü ifade eden Özcan, koloni başına verimin Türkiye genelinde 10,66 kg’a, Muğla özelinde ise 9,65 kg’a gerilediğini söyledi.
Maliyetler Katlandı, Destekler Geç Kalıyor
Türkiye Arıcılar Birliği verilerine göre bal üretiminde maliyetin 2023’te kg başına 127 TL iken, 2024’te 261 TL’ye çıktığını hatırlatan Özcan, bu artışa rağmen üreticiye alım garantisi verilmediğini, taban fiyat belirlenmediğini söyledi. Özcan, “Destek ödemeleri hem yetersiz hem de bir yıl gecikmeli yapılıyor, bu da üreticiyi iflasa sürüklüyor” dedi.
Kovan Tespiti Aynı Yıl Yapılmalı
Destek sisteminin etkin işlemesi için kovan tespitinin aynı üretim yılı içinde yapılması gerektiğini kaydeden Özcan, küçük üreticilerin kış döneminde arı keki, yem ve şeker gibi temel ihtiyaçlarının hibe olarak karşılanmasını istedi.
Yangınlar ve Basra Böceği Tehlikesi
Muğla’nın önemli gelir kaynaklarından biri olan çam balı üretiminin 2021’deki büyük orman yangınları sonrasında tehdit altında olduğunu belirten Özcan, basra böceği popülasyonundaki kayıpların göçer arıcıları zorladığını ve bu konuda Bakanlık tarafından somut bir eylem planı hazırlanması gerektiğini ifade etti.
Sahte Bala Karşı Etkin Denetim
Sahte bal üretimi ve satışının sektörün en büyük sorunlarından biri haline geldiğine dikkat çeken Özcan, yalnızca son üründe değil, tüm üretim sürecinde denetim yapılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, işletme kaydı olmayan ürünlerin internet üzerinden satışına izin verilmemesini önerdi.
Muğla’ya Balcılık Enstitüsü Kurulsun
Özcan, daha önce TBMM’ye sunduğu “Arı Yetiştiriciliği ve Balcılık Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü Kurulması”na yönelik kanun teklifini hatırlatarak, sektörün kalıcı çözümlere ihtiyaç duyduğunu belirtti. “Yangınların izini silmeye çalışan, enflasyonla boğuşan, sahte balla rekabet etmek zorunda kalan üreticiye sahip çıkmak sosyal devletin sorumluluğudur” ifadelerini kullandı.