CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Çamardı’da don felaketinden etkilenen üreticileri ziyaret etti. Gürer, “Elma, kayısı, kiraz, ceviz yok oldu. Gelecek yıl da umut gözükmüyor” dedi.
CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin Çamardı ilçesinde zirai don felaketinden etkilenen üreticilerle bir araya geldi. Bölgede incelemelerde bulunan Gürer, çiftçilerin büyük mağduriyet yaşadığını belirtti.
Ziyaretine Çamardı Ziraat Odası’ndan başlayan Gürer, bölgenin ünlü misket elmasının bu yıl tamamen don nedeniyle yok olduğunu söyledi. Oda Başkanı Bilal Çınar ise kayısı, kiraz ve cevizde de ürün kalmadığını ifade etti.
22 dönümlük elma bahçesi sahibi Bilal Deveci ise zararın büyüklüğünü, “Bir tane elma dahi kalmadı. Kayısıyı, cevizi tamamen soğuk vurdu. Tespit yapılmadı. Seneye de ürün beklemiyoruz,” sözleriyle aktardı. Deveci ayrıca ilaç ve gübre alamadıkları için bahçe bakımını da yapamadıklarını, esnafa ve bayilere olan borçların ödenemeyeceğini dile getirdi.
"Tarım İşçileri ve Esnaf da Zor Durumda"
Gürer, zirai donun yalnızca çiftçiyi değil, tarım işçilerini ve esnafı da olumsuz etkilediğini belirtti. “Meyve yoksa işçi çalışamıyor, esnaf da satış yapamıyor. Zincirleme bir ekonomik daralma yaşanıyor,” dedi.
“Tespitler Gecikti, Çiftçi Sahipsiz”
Tarım İl Müdürlüklerinin bazı bölgelerde hasar tespiti yaptığını ancak Çamardı’da bu çalışmaların yapılmadığını vurgulayan Gürer, “Elma, kiraz, ceviz bahçeleri mahvolmuş. Acil tespit yapılmalı,” çağrısında bulundu.
“Bu Yıl da, Gelecek Yıl da Kayıp”
Gürer, üreticilerin zararı sadece bu yılla sınırlı olmadığını, çiçeklerin don nedeniyle kuruması sebebiyle 2026 yılı için de ürün beklentisinin olmadığını kaydetti. “Kanun teklifimizi verdik: Borçlar üç yıl ertelensin, faizler silinsin. Aksi halde çiftçimiz yok olur,” dedi.
"Ceviz Ağaçları da Kurudu"
Donun bölgedeki ceviz ağaçlarını da kuruttuğunu vurgulayan Gürer, “Yaprak dahi yok. Bu yıl ceviz olmayacak, seneye de meçhul. Türkiye ceviz ithalatına mahkûm kalabilir,” şeklinde konuştu.
Tarımda Felaket Tablosu
Niğde’nin Demirkazık ve Aladağlar eteklerinde bulunan Çamardı’da; elma, kayısı, kiraz, ceviz ve armut ağaçlarında ürün yok denecek kadar az. Üreticiler, “Geçim kaynağımız kalmadı” diyerek acil destek talep ediyor.