9156,94%-0,12
38,59% 0,06
43,76% 0,28
4050,55% 0,80
6536,55% 0,00
Muğla’da piyasa değeri 1 milyar 131 milyon 400 bin TL olan 39 taşınmazın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından satışa çıkarılması, siyasi tartışmaları da beraberinde getirdi. CHP Muğla Milletvekili Avukat Gizem Özcan, taşınmazların satışını Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşıyarak, “Muğla AKP iktidarı için korunacak bir miras değil, ranta çevrilecek bir metrekareden ibarettir” ifadelerini kullandı.
Gizem Özcan, Bakan Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, satışı yapılacak alanların Bodrum’da 12, Fethiye’de 8, Marmaris’te 7, Datça’da 6, Menteşe, Milas ve Ula’da 2’şer olmak üzere toplam 39 taşınmaz olduğunu açıkladı. Özcan, “Çıkarları uğruna Muğla’yı sermayeye peşkeş çekenlerden halk mutlaka sanıkta hesabını soracaktır” dedi.
Satışa çıkarılan taşınmazların orman, tarım, arkeolojik sit, kırsal turizm ve zeytinlik alanları gibi niteliklere sahip olduğunu belirten Özcan, “Bu kadar farklı özellikteki alanların hiçbir çevresel ya da toplumsal etki analizi yapılmadan satılması, üstün kamu yararı ilkesine açıkça aykırıdır” dedi.
“Turizm ve doğa cenneti olan Muğla’mız, talimatla yürütülen imar oyunlarıyla betona boğulmak isteniyor. Bu politikalar Muğla’nın geleceğini karartıyor. Eğer doğayı koruyacak ve çocuklarımıza yaşanabilir bir şehir bırakacaksak bu yağma düzenine dur demek zorundayız.”
Satıştan elde edilecek gelirlerin yerel yönetimlere aktarılması gerektiğini vurgulayan Özcan, 4706 sayılı yasanın 6. maddesine işaret ederek, “Belediyeler bu şehirlerin yükünü çekerken, Hazine eliyle yapılan satışlardan dışlanmaları kabul edilemez. Belediyelerin hakkını gasp etmeyin” ifadelerini kullandı.
CHP’li Özcan, Bakan Kurum’a şu soruları yöneltti:
Muğla’daki 39 taşınmazın Kentsel Dönüşüm Başkanlığı tarafından satışa sunulmasını gerektiren zorunluluk nedir? Bu konuda bir rapor var mı?
Özel koruma alanı dışında kalan taşınmazlar neden doğrudan Hazine tarafından değil, Kentsel Dönüşüm Başkanlığı eliyle satılıyor?
2023-2025 yılları arasında Muğla ve Türkiye genelinde Kentsel Dönüşüm Başkanlığı’na tahsis edilen taşınmazların sayısı ve büyüklüğü nedir?
Bodrum’daki tarım ve orman alanları için hangi izinler alındı? Reddedilen başvuru var mı?
Fethiye’deki eko turizm alanlarının satışı mevcut imar planlarına ve koruma statülerine uygun mu?
Marmaris’teki arkeolojik sit alanlarının satışı Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onaylandı mı?
Datça’daki zeytinlik alanlar 3573 sayılı Zeytincilik Kanunu’na aykırı biçimde mi satılıyor? Bakanlık görüşü alındı mı?
Farklı statülerdeki bu alanların tek kalemde satışa sunulması kamu yararı ilkesine aykırı değil mi?
Özcan’ın açıklamaları, çevre ve şehircilik politikalarının yerel yönetimlerle birlikte planlanması gerektiğine yönelik çağrılarla sona erdi. “Muğla, rantın değil, mirasın kenti olmalıdır” diyen Özcan, bu taşınmazların satış sürecinin kamuoyuna şeffaf şekilde açıklanmasını talep etti.