9109,34%2,37
34,23% 0,28
37,62% -0,37
2919,65% 0,14
4903,03% 0,41
Sokak hayvanlarıyla ilgili kanun teklifinin görüşmeleri, 14 saat süren müzakerelerin ardından 23 Temmuz'a ertelendi.
Sokak hayvanlarıyla ilgili kanun teklifinin görüşmeleri, 14 saat süren müzakerelerin ardından 23 Temmuz'a ertelendi. Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda gerçekleştirilen görüşmelerde, Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin ilk 7 maddesi kabul edildi.
AKP ve MHP Oylarıyla Kabul Edildi
Kanun teklifinin ilk 7 maddesi, AKP’li ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi. Komisyon Başkanı AKP Kahramanmaraş Milletvekili Vahit Kirişci’nin ara vermeden görüşmeleri sürdürmesi, muhalefet milletvekillerinin tepkisine neden oldu. Sağlıksız koşullarda çalıştıklarını belirten muhalefet vekilleri, masalara vurarak Başkan Kirişci’yi protesto etti.
Kediler Kapsam Dışına Alındı
Komisyon görüşmelerinde, teklifin 4. maddesindeki "rehabilite edilenler" ifadesi, "rehabilite edilen köpekler" olarak değiştirildi ve kediler kapsam dışına alındı.
"Ötanazi" İbaresi Değiştirildi
AKP tarafından verilen önergeyle, 5. maddede yer alan "ötanazi" ibaresi çıkarılarak, yerine “Veterinerlik Hizmetleri Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanunu’nun 9. maddesi’nin 3. Fıkrası’nda yer alan" hükümler uygulanacak şekilde değiştirildi. Yeni düzenleme şu şekildedir:
"Hayvanlara ötenazi yapmak yasaktır. Ancak, hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalık durumlarında, akut bulaşıcı bir hayvan hastalığının önlenmesi ya da eradikasyonu amacıyla veya insan sağlığı için risk oluşturan durumlarda, davranışları insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen durumlarda, veteriner hekim tarafından ötenazi yapılmasına karar verilebilecek. Ötanazi işlemi veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde yapılacak."
AKP'nin önergesiyle, 6. madde ile düzenlenen 5199 sayılı Kanunun 14. maddesinin birinci fıkrasına eklenen (o) bendindeki "hayvanı" ibaresi "köpekleri" olarak değiştirildi. İlgili madde şu şekildedir:
"Maddenin birinci fıkrasına eklenen (o) bendiyle, yerel yönetimler adına toplanan sahipsiz hayvanların bakımevi dışında bir yere terk edilmesi veya bakımevinde barındırılan hayvanların bakımevi dışında bir yere bırakılması fiilleri yasak kapsamına alınmaktadır. Böylelikle, sahipsiz hayvanların toplanması, hayvan bakımevlerine götürülmesi ve bu hayvanların sahiplendirilinceye kadar hayvan bakımevi bünyesinde bakılmasına ilişkin hükümlerin uygulanmasının ve yerel yönetimlerin görev ve sorumluluklarını eksiksiz olarak yerine getirmelerinin sağlanması amaçlanmaktadır."
Bakan Kirişci Protesto Edildi
Muhalefet milletvekilleri, 7. maddenin ardından komisyonun ertelenmesi için Başkan Vahit Kirişci'yi protesto etti. TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, Kirişci'nin önüne Meclis'in hayvan hakları araştırma raporunu fırlattı. Görüşmelerin 12. saatinde muhalefet milletvekilleri, uzun süren komisyon çalışmaları nedeniyle Komisyon Başkanı Kirişci'ye çalışmaların ne zaman sona ereceğini sordular ve 7. maddenin oylanmasının ardından komisyonun ertelenmesini talep ettiler. Vekiller, sıra kapaklarına vurarak "Yasayı çek" sloganlarıyla komisyonu protesto ettiler.
Kadıgil, Kirişci'nin Önüne Araştırma Raporunu Attı
Başkan Kirişci, muhalefetin erteleme talebine "'Yorulmayacağız, biz sonuna kadar çalışacağız' diyen siz değil miydiniz? Kusura bakmayın" cevabını vererek komisyona 10 dakika ara verdi. Kirişci komisyondan çıkmak üzereyken, Meclis'in hayvan hakları araştırma raporunu göstererek "Sen bakandın, bu rapor önündeydi. Çözüm burada" diyen TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, raporu Kirişci'nin önüne fırlattı ve "Al sana çözüm" diye tepki gösterdi.
"Bir Gecelik Çalışmayla İki Hata Tespit Ettik"
Kadıgil, Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşmelerinde, AKP tarafından verilen önergelerle değiştirilecek olan 4 ve 5. maddeler hakkında şu açıklamayı yaptı: "Kediler 4. maddeden, ötanazi kelimesi de 5. maddeden çıkmış durumda. Demek ki bu teklif kaleme alınırken hata yapılmış. Burada bir gecelik çalışmayla en önemli iki maddede iki vahim hata tespit ettik. Bu kaliteli bir yasama faaliyeti değil."
Kadıgil, değiştirilmesi için AKP tarafından önerge verilen teklifin 4 ve 5. maddelerine ilişkin şu açıklamayı yaptı:
"Kanun geçtiği anda milyonlarca kedi de ölecekti. Hayvanlara eziyet etmek, toplamak, öldürmek suçtur. Şu anki yasalarımıza göre de suçtur. AKP'li Grup Sözcüsü'nün ifade ettiği gibi bunlar candır, bu vasıfları devam etmektedir. Bu kanunun aksine, kanunu ayaklar altına alarak dışarıda hayvanlara eziyet etmeye kalkan olursa önce etkisiz hale getirin, sonra da en yakın kolluk kuvvetine teslim edin çünkü o kanuna aykırı hareket ediyordur. Ben o konuşmayı yapmasaydım bu kanunu geçirdiğiniz anda milyonlarca kedi de ölecekti, değil mi? Ne kadar büyük bir vebal."
Mevcut tüm sokak köpekleri toplatılıp barınaklara alınması ve sahiplenilinceye kadar orada tutulması esas olacak. Yani Türkiye'de sokakta hiçbir hayvan kalmaması amaçlanıyor. 5. maddeye gerek yok çünkü şu anda verdiğiniz önergeyle mevcut bir kanunun bir maddesine atıfta bulunuyorsunuz. İkinci maddesini de çıkartıp zaten Türkiye'nin taraf olduğu bir sözleşmeye atıfta bulunuyorsunuz. Sadece anlattığınız gibi olduğunu kabul ettiğim takdirde artık 5. maddenin bir gereği yok. Çekilmemesinin sebebinde tek bir farklılık var 5996 ile arasında; saldırgan kelimesi çıkmış, yerine "insan ve hayvan hayatı ve sağlığı için tehlike arz eden..." diye devam ediyor."