• BIST 100

    10565,74%-0,59
  • DOLAR

    42,17% -0,01
  • EURO

    49,02% -0,28
  • GRAM ALTIN

    5558,99% -1,71
  • Ç. ALTIN

    9196,59% -3,17

Akyaka Dünyanın En İyi Turizm Köylerinden Biri Seçildi

Birleşmiş Milletler Turizm Örgütü’nün “En İyi Turizm Köyleri 2025” listesinde Türkiye’den dört köy yer aldı. Muğla’nın çevre dostu mimarisiyle tanınan Akyaka da listede yer aldı.

GÜNDEM 20.10.2025 08:43:00 0
Akyaka Dünyanın En İyi Turizm Köylerinden Biri Seçildi

Mustafa SARIİPEK
Birleşmiş Milletler Turizm Örgütü’nün “En İyi Turizm Köyleri 2025” listesinde Türkiye’den dört köy yer aldı. Muğla’nın çevre dostu mimarisiyle tanınan Akyaka, İzmir Barbaros, Mardin Anıtlı ve Antalya Kale Üçağız köyleri, dünyanın en sürdürülebilir destinasyonları arasına girdi.


Birleşmiş Milletler (BM) Turizm Örgütü tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen “En İyi Turizm Köyleri” girişimi sonuçlandı. 29 ülkeden 270’in üzerinde aday arasından 52 köy, kültürel mirasın korunması, doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı ve turizmin yerel kalkınmaya katkısı gibi kriterlerle ödüllendirildi. Türkiye, dört köyüyle listeye girerek büyük bir başarıya imza attı. Listede Muğla’nın Ula ilçesi Akyaka Mahallesi de yer aldı.

Muğla’dan Akyaka, doğal SİT alanı statüsünü koruyarak gelişen mimarisi, ekoturizm uygulamaları, Azmak Nehri’nin doğal yaşamını koruma çalışmaları ve “yavaş şehir” (Cittaslow) kimliğiyle dikkat çekti. İzmir Barbaros, lavanta bahçeleri, üretici pazarı ve kadın kooperatifleriyle kırsal kalkınmanın örnek modeli olarak öne çıktı. Mardin Anıtlı, Süryani kültürünü yaşatan taş evleri ve çok dilli toplumsal yapısıyla kültürel çeşitliliğin simgesi oldu. Antalya Kale Üçağız ise Likya uygarlığının kalıntılarını barındıran kıyı dokusu ve deniz turizmiyle bütünleşen sürdürülebilir yaşam biçimiyle listeye girdi.

 

KÖY SAYISI 319’A YÜKSELDİ 

Yeni listeyle birlikte, “En İyi Turizm Köyleri Ağı”na katılan köy sayısı 319’a yükseldi. Bu ağ sayesinde kırsal destinasyonlar arasında bilgi paylaşımı, iyi uygulamaların yaygınlaşması ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine katkı saeğlıyor.

Yetkililer, “Köylerimiz dünyanın en iyileri arasında. Bu başarı, Anadolu’nun kültürel zenginliğini dünyaya tanıtma vizyonumuzun bir sonucudur. Turizmi yalnızca ekonomik bir faaliyet değil; kültürel mirasımızı koruyan, yerel kalkınmayı destekleyen bir güç olarak görüyoruz” açıklaması yaptı.

 

AKYAKA MUĞLA’NIN GURURU OLDU

Gökova Körfezi’nin doğu ucunda, Sakartepe Dağı’nın eteklerinde yer alan Akyaka, doğal ve kültürel mirasını koruyarak gelişen nadir turizm merkezlerinden biri. 2011 yılında aldığı Cittaslow (Sakin Şehir) unvanıyla yavaş yaşam felsefesini benimseyen mahalle, Azmak Deresi’nin berrak suları, özgün Muğla mimarisiyle şekillenen evleri ve çevre dostu turizm uygulamalarıyla dünya çapında örnek gösteriliyor.

1980’lerde küçük bir balıkçı yerleşimiyken turizmle tanışan Akyaka, kısa sürede doğaya zarar vermeden gelişen bir model haline geldi. Tek tip mimari zorunluluğu, bitişik yapılaşmanın yasaklanması ve ahşap işçiliğiyle bezenmiş geleneksel evleriyle tanınan mahalle, 1983 yılında Ağa Han Mimarlık Ödülü kazanan Nail Çakırhan’ın tasarımlarıyla uluslararası mimarlık literatürüne de girdi.

 

DOĞAL AKVARYUM

Akyaka’nın sembollerinden biri olan Kadın Azmağı Deresi, 8 metreye varan derinliği, sabit 10 derece su sıcaklığı ve su samurlarından deniz kaplumbağalarına kadar zengin canlı çeşitliliğiyle doğal bir akvaryum. Derenin çevresinde yer alan balık restoranları ve tekne turları, ziyaretçilerin en çok tercihleri arasında.


Dünyanın Kaderini Belirleyen Zirve Belem’de

Özgür Özel Brüksel’de konuştu: “Susmayacağız, dayanışmayı büyüteceğiz”

Erdoğan’dan Trump’a: “Birlikte el ele bölgedeki sıkıntıları aşacağımıza inanıyorum”

Yunan Adaları Türklerle Doldu, Yunan Turist Sayısı Yüzde 60 Düştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan KKTC’de: 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’na Katıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Zirvesi’nde Çağrı: “Ticaret Vizyonumuzu Geliştirmeliyiz”

Cansuyu Genel Başkanı Mustafa Köylü: “Gazze’de Çocuklarımızı Öldürüyorlar, Cinayetlerini Meşrulaştırmaya Çalışıyorlar”

Sakız’dan İzmir’e Dayanışma: “Bir Yaka Yandığında, Diğeri de Yanıyor”

Özgür Özel’den Berlin’de Sert Mesajlar: “Türk Halkı Demokrasiden Asla Vazgeçmeyecek”

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan NATO Zirvesi Sonrası Net Mesaj: "Orta Doğu'da Barış İçin Herkes Elini Taşın Altına Koymalı"

Fatih Ürek’in Menajeri Mert Siliv’den Açıklama: “Bilgi Kirliliğine Son Verelim”

Gülben Ergen’den bomba gibi dönüş!

Simge’den Görkemli Albüm Lansmanı: “Anlatasım Var”

Fatih Ürek’in Avukatı: “Sağlık durumu stabil, asılsız haberlere itibar etmeyin”

Simge Yeni Albümünü Görkemli Bir Partiyle Tanıtıyor!

Kenan Doğulu, Harbiye Sahnesinde Binlerce Müzikseveri Coşturdu!

Demet Akalın’dan Muhteşem Konser!

İrem Derici’den Hakkındaki İddialara Yanıt: “Test Sonuçlarım Temiz, İddialar Asılsız”

Yabancı Damat’ın Usta İsmi Arif Erkin Güzelbeyoğlu Hayatını Kaybetti

Fatih Ürek Kalp Krizi Geçirdi: Yoğun Bakımda Tedavisi Sürüyor

Eskişehirspor Evinde Fark Yarattı: Söke 1970 Spor’u 2-0 Mağlup Etti

Galatasaray Ajax Deplasmanında Tarih Yazdı: 3-0! Osimhen'den Hat-Trick Şovu

Galatasaray, Şampiyonlar Ligi’nde Ajax Deplasmanında!

Eskişehir’de Okullar Sporla Buluşuyor: 17 Halı Saha ve 13 Basketbol–Voleybol Sahası Öğrencilerin Hizmetinde

Hakan Şapçı: “Üst üste deplasman galibiyetleriyle moral bulduk”

Eskişehirspor yükselişini sürdürüyor

Özgür Özel: “İstanbul Doğru Yolda, Türkiye Tersine Gidiyor”

Eskişehirspor Afyon’da Şov Yaptı

Fenerbahçe Stuttgart’ı Kerem Aktürkoğlu’nun Golüyle Devirdi: 1-0

Fenerbahçe, Avrupa Ligi’nde Stuttgart’ı Ağırlıyor!

EGİFED’den Nazilli’de bölgesel iş birliği

Ergun: Enflasyon Vatandaşı Köşeye Sıkıştırdı

EGİAD ve İYTE’den İnovasyon Hamlesi

ETO Başkanı Metin Güler: “Enflasyonla mücadelede hedef tutarlılığı önemli”

TÜİK Ekim Ayı Enflasyon Rakamlarını Açıkladı

Fethiye’de kişi başı 90 bin 750 TL promosyon

Ergun: Meyve Fiyat Artışında Türkiye Zirvede

2. El Pazarlarının da tadı kaçtı

Merkez Bankası Politika Faizini Yüzde 39,5’e İndirdi

Ergun: Türkiye, Gıda Enflasyonunda Avrupa Birincisi Oldu

Eymen İçin Bodrum Kenetleniyor

Alanönü Aile Sağlığı Merkezi’nde Sigara Bırakma Polikliniği Hizmete Girdi

Kireçlenmede Kalıcı Çözüm: Diz Protezi Cerrahisi Yaşam Kalitesini Artırıyor

Sürdürülebilir Protein İçin MSD’den Güçlü Adım

Bakan Memişoğlu: Türkiye, Afrika ile sağlıkta üretim iş birliğine hazır

Marmaris Devlet Hastanesi’nde Yeni Dönem: Yapay Zekâ Destekli MR Cihazı Hizmete Girdi

Doç. Dr. Nuri Yıldırım uyardı: Yumurtalık kistleri sessiz ilerliyor, kısırlık ve kanser riski yaratıyor

“Stres yönetimi, modern çağın en büyük tedavisidir”

Çifteler Devlet Hastanesi’ne 6 Yeni Hemodiyaliz Cihazı

Krizlerde Sağlıkta Yapay Zekâ Hamlesi