Tarih: 13.03.2024 09:21

Arslan, "Hani, toplanan parayla ülkemizi, kentlerimizi depreme  hazırlayacaktınız!”

Facebook Twitter Linked-in

 

CHP Eskişehir milletvekili, İbrahim Arslan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Sayın Özhaseki, bugün şehrimizi ziyaretinde  yaptığı açıklamasında; “Türkiye bir deprem ülkesidir. Bunun tek çözümü kentsel  dönüşümdür. Biz bakanlık olarak müthiş bir mücadele içindeyiz.” ifadelerini kullanmış. Sayın Bakan, siz daha önce de bakanlık yaptınız ve 2018 yılında çıkardığınız imar affı ile  “elinize 35-40 milyar TL geçeceğini, bu parayla da Türkiye’yi depreme hazırlayacağınızı”  belirtmiştiniz. 

On binlerce insanımızın yaşamını yitirdiği, yüzbinlerce insanımızın yerinden, yurdundan  ve işinden olduğu, 100 milyar $’ın üzerinde bir maddi kayba yol açtığı tahmin edilen  geçen yıl yaşadığımız deprem, 22 yıllık kesintisiz AKP iktidarı döneminde ülkemizin depreme hazırlanmadığını, açıklamanızda belirttiğiniz gibi “müthiş bir mücadele içinde  olmadığınızı” çok açık bir biçimde ortaya koymaktadır dedi.

Kamuoyunun doğru bilgilenmesi adına şu sorularıma yanıt vermenizi istiyorum. 

Özellikle deprem bölgesinde İmar affı kanunu kapsamında yararlandırılan yapı sayısı  kaçtır? İmar affından yararlandırılan yapıların, depremin çok daha ağır felaketle  sonuçlanmasına olan etkisi nedir? 

İmar Kanunu ve ilgili diğer mevzuatlara göre yapımı uygun olmayan ve/veya mevzuata  aykırı olan yapıları, sırf para uğruna affederek, depremle-afetle mücadele  edilemeyeceği hususunda ne düşünüyorsunuz? 

Altı yıl önce kendi ifadenizle;” hani, toplanan parayla ülkemizi, kentlerimizi depreme  hazırlayacaktınız!” 

İmar affı kanunu kapsamında topladığınız para ne kadardır? Ve toplanan paralar hangi  harcamalarda kullanılmıştır? 

İmar affı kanunundan Eskişehir’de kaç kişi yararlandırılmıştır? Bu kanundan yararlanan  konut ya da işyerlerinin yararlanma kriterleri nelerdir?

6306 sayılı yasa kapsamında Gündoğdu mahallesi sınırları içinde yer alan 27 hektarlık  alan 26.07.2013 tarihinde Bakanlar Kurulu kararıyla riskli alan ilan edilmiştir. Bu alanda  işlem yapma yetkisi bakanlığınızda değil midir? 

Bu kararın üzerinden 11 yıl geçmesine ve yetki bakanlıkta olmasına rağmen neden  hiçbir işlem yapılmamıştır? Hemşehrilerimiz 11 yıldır neden mağdur edilmişlerdir? 

Yine küçük Sanayi Sitesi olarak bilinen Gündoğdu, Emek, Yenidoğan ve Erenköy  mahalleleri sınırları içinde bulunan ve yaklaşık 66 hektarlık alan 11.03.2017 tarihinde  Bakanlar Kurulu kararıyla riskli alan ilan edilmiştir. Bu alanda işlem yapma yetkisi  bakanlığınızda değil midir? 

Bu kararın üzerinden yedi yıl geçmesine ve yetki bakanlıkta olmasına rağmen neden  herhangi bir işlem tesis edilmemiştir? 

Açıklamanızda: “İnşallah Eskişehir halkının iradesi arkadaşlarımızdan yana olduğunda  elimizdeki bütün imkanlarımızla buraya gelip sonuna kadar gayret edeceğiz”  diyorsunuz. 

Genel başkanınız Sayın Erdoğan’ın da son günlerde söylediği gibi, “Eskişehir halkının  iradesi sizden yana olmazsa, hiçbir hizmet ve yatırım yapmayız” demek mi  istiyorsunuz? 

Siz kimin parasını, kimin hakkını kimden esirgiyorsunuz? 

Sizin tehditkâr ve bütün ötekileştirme politikalarınıza,  

Eskişehir’e uzaktan BAKAN’larınıza rağmen, kıymetli hemşehrilerimiz sandıkta bunun  hesabını soracak ve hakkı olanı mutlaka alacaktır! 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —