10535,03%1,63
40,40% 0,02
47,10% 0,12
4371,16% 0,49
6950,62% 0,00
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından Sorumlu Aylin Nazlıaka, memurların yarı zamanlı çalışmasını teşvik eden yeni yönetmeliğe sert tepki gösterdi. Nazlıaka, “Bu düzenleme kadınları kamusal yaşamdan koparıyor, ekonomik güvencesini zayıflatıyor” diyerek, yönetmeliğin toplumsal cinsiyet eşitliğini yok saydığını belirtti.
Nazlıaka, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, AKP tarafından ilan edilen "Aile Yılı"nın, kadın cinayetlerini önlemede hiçbir etkisi olmadığını vurguladı. “145’i şüpheli olmak üzere 281 kadın öldürüldü. İstanbul Sözleşmesi iptal edildi, 6284 sayılı yasa hedef alındı” diyen Nazlıaka, Ayşe Tokyaz cinayeti üzerinden yargı sisteminin ve kolluk kuvvetlerinin ihmallerine dikkat çekti.
Yarı zamanlı çalışma düzenlemesinin, kadınları istihdamdan, toplumsal hayattan ve ekonomik güvenceden uzaklaştıracağını savunan Nazlıaka, “Bu bir müjde değil, kadınların kazanılmış haklarının budanmasıdır” dedi. Yönetmeliğin kadınların kariyer planlarını sekteye uğratacağını belirten Nazlıaka, şu ifadeleri kullandı:
“Kadınları çocuk ve kariyer arasında tercihe zorluyorlar. Biz hem çocuklarımıza güvenli koşullarda bakmak, hem de cam tavanlara çarpmadan mesleki yaşamımızda ilerlemek istiyoruz.”
Yönetmelik kapsamında yarı zamanlı çalışan memurların, kademe ve derece ilerlemelerinde gerilemeye uğrayacağını, emekliliklerinin gecikeceğini, maaşlarının düşeceğini ve süt izni haklarının da kaldırılacağını vurgulayan Nazlıaka, “Yarım gün çalışma, tam zamanlı yük bindiriyor” şeklinde konuştu.
Örnek vererek, “50 bin TL maaş alan bir memur, yarı zamanlı çalışınca 25 bin TL alacak. Bu ücretle nasıl geçinilecek?” diye soran Nazlıaka, borçlanma oranlarının da rekor seviyeye ulaştığını hatırlattı.
Nazlıaka, kadınların çalışmasını destekleyecek en temel kamusal hizmet olan kreş imkanlarının ciddi şekilde azaldığını da belirtti. “1987’den bu yana 50 çocuğun bulunduğu kurumda kreş açılması zorunluluğu var ama 2008’de 497 olan kreş sayısı 2016'da 56’ya düştü. Güncel veriler ise paylaşılmıyor,” dedi.
Nazlıaka, Cumhuriyet Halk Partisi’nin konuyla ilgili çözüm önerilerini ise şu şekilde sıraladı:
Her mahalleye ücretsiz ve nitelikli kreşler açılması
Doğum izninin AB ve OECD ortalamasının üzerine çıkarılması
Babalık izninin artırılması ve çocuk bakımının ortak sorumluluk haline getirilmesi
Kadın örgütlerinin karar süreçlerine dahil edilmesi
Kadınların toplu iş sözleşmesi masalarında temsil edilmesi
Basın toplantısını “Kadınlar sadece çocuk doğurmak ve büyütmek için değil; toplumu değiştirmek ve dönüştürmek için vardır” diyerek bitiren Aylin Nazlıaka, yönetmeliğin kadınları eve hapseden, emeğini değersizleştiren bir anlayışın ürünü olduğunu ifade etti. Nazlıaka, CHP olarak bu uygulamayı bir sosyal devlet politikası değil, toplumsal mühendislik olarak gördüklerini vurguladı.