• BIST 100

    10847,10%4,58
  • DOLAR

    41,31% -0,11
  • EURO

    48,63% 0,11
  • GRAM ALTIN

    4840,78% -0,09
  • Ç. ALTIN

    7878,42% -0,16

Ayşe Ünlüce, "Ben belediyeciliği çok iyi öğrendim"

Yılmaz hoca ile çok yakın çalıştık, Yılmaz hoca benim için bir okul gibi oldu.

SEÇİM 17.01.2024 15:45:00 0
Ayşe Ünlüce,

CHP'nin Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ayşe Ünlüce,  Estv'de "Soruyorum" programının konuğu oldu. Kendisi ve adaylığı ile ilgili bilinmeyenleri gazeteciler Tarkan Demir ve Murat Taşkın'a  içtenlikle anlattı.

 

Ayşe Ünlüce Kimdir

1970'de Eskişehir'de doğdum. İlk orta ve lise öğrenimimi Eskişehir'de yaptım. Üniversiteyi İzmir'de okudum. İş hayatımda bir kaç şehir dolaştık. Eskişehir'i çok seviyordum. O yüzden gittiğimiz yerlerde de fazla kalamadım. Eskişehir'de yerleşik hayat yaşamak istiyordum.  Eskişehir'de hep kurumlarda, kamuda çalıştım. Özelleşme öncesi Türk Telekomda hukuk işlerinde çalıştım. Osmangazi üniversitesinde hukuk müşavirliği yaptım. Sonrasında Eskişehir Büyükşehir Belediyesinde hukuk müşavirliği yaptım ve sonrasında da genel sekreter olarak görev aldım. Eskişehir Barosunda kadın erkek eşitliği ile ilgili bir çok çalışma yaptım. 2002'de ki medeni kanun çıkmışsa o dönemdeki kadın hukukçuların çalışmalarına bağlıdır diye düşünüyorum. Yaklaşık 13 yıl kadar kadın platformunda çalıştım.

Ayşe Ünlüce'nin adaylık süreci nasıl başladı?

Benim eşim Aydın'la beraber CHP'de bir gönül dağdaşlığım var. Ben çocukluğumdan beri CHP'nin içinden büyüdüm. Eşim dostum ve akrabalarım CHP'de mahalle delegeliği yapardı. Arkadaş çevremiz, dostlarımız parti içerisinden oluştu.  Genel sekreter oluşumdan beri hep bu konu gündemdeydi, sebebini bilmiyorum. Aslında bu konu hakkında bir atılımımda olmadı. Ama milletvekili seçimlerinden beri adım hep anılıyordu. Biz Yılmaz hoca ile hem hukuk müşavirliğim, hemde genel sekreterliğim döneminde yaklaşık sekiz yıl beraber çalıştık ama öncesi de var. Yılmaz hoca ve Ahmet Ataç'la beraber benim sivil toplum çalışmalarım dolayısıyla hep birlikte yakın çalışmalarımız oldu. Kazım Kurt bey zaten meslektaşım. Hem belediye başkanlıkları hemde benim sivil toplum çalışmalarım neticesinde bir çok projede hep beraberdik. 

 

Yılmaz hoca ile yaklaşık 5-6 yıl çok yakın çalıştık, onun çalışmalarını vizyonunu yaptıklarını, yapmak istediklerini çok net gözlemleme şansım oldu. Yılmaz hoca benim için bir okul gibi oldu. Yönetim anlayışı, insan ilişkileri parti ile diyoloğunu o anlamda da çok gözlemleme şansım oldu. Adaylık konuşunda Yılmaz Büyükerşen'in çok istekli olmadığını düşünüyorum. Konuşmalarımızda aslında bırakabilirim, belki bir kadın aday olabilir gibi şeyler söylüyordu ama benim ismim üzerinde  adaylık konusunda daha önce Yılmaz Büyükerşen ile hiç konuşmadık. Yaşanan süreç örgüt, siyaset, genel merkez,  il başkanlığı gibi bu olayın pek çok paydaşı var. Gelinen neticeden çok mutluyum. Eskişehir'de Cumhuriyet Halk Partisi'nden Eskişehir'e bir kadın belediye başkan adayının çok yakışacağını düşünüyorum. Ben kadın başkanları çok başarılı buluyorum. Bu dönemde kadın başkanların sayısı da artarsa çok güzel olacak. Bu sürecin doğru yönetildiğini düşünüyorum.  

 

Biz sizi gazeteciler olarak çok fazla kırsalda gördük, kırsala çok önem verdiniz bu önemi bilinçli olarak mı yaptınız?

 

2014'ten beri biz kırsalla beraberiz. Benim başladığım dönem bir şeylerin oturmaya başladığı dönem hızlıca bürokratik yapının oturması için çaba harcadık.   

Eskişehir'de büyükşehir'e bağlı 540 belediye var,  ben kırsalda çalışmayı çok sevdim. Çok sık ilçe ziyaretleri, mahalle ziyaretlerini çok yaptım. Muhtarlarımızdan raporlar alıp dönem dönem önümüzdeki sorunları ne olarak görüyorlar, nelerin çözümlenmesini istiyorlar ara ara da bunların raporlarını alırız.  Dolayısıyla  Eskişehir'de iyi belediyecilik nasıl yapılır, şimdiye kadar neler yaptık, yapamadıklarımız neler, hizmetleri daha ileriye nasıl taşıyabiliriz, yapılan hizmetleri nasıl koruyabiliriz diye düşünüyoruz..  Bürokrasiden gelmemin, siyasi anlamda çok problem yaşatmayacağını düşünüyorum.

Eskişehir'de benim için ilçelerin bir önemi var ben il merkezlerindeki nüfusun kontrol edilmesi gerektiğini düşünen birisiyim. Kontrolsüz göç,  kontrolsüz nüfus, bunların illerde çok büyük sıkıntılara yol açacağını düşünüyorum. Bence biz bir kaç ilçemizi yerleşilebilir kılabilirsek, bazı ilçelerimiz için bu çok zor görünüyor. Belki Sivrihisar, Çifteler Seyitgazi olabilir biraz daha yerleşimi dağıtabileceğimiz yerler olursa şehirdeki hayatımızın daha konforlu olabileceğini düşünüyorum.   Eskişehir'in şöyle bir kaderi var, ne yazık ki bizim ilçelerimiz çok küçük.ve merkeze çok fazla nüfus geliyor, şehir olarak zaten çok fazla göç de aldık, depremle, mülteci ile göç aldık. Kırsaldan da göç alıyoruz, köyler boşalıyor yavaş yavaş, eğer biz kırsala hizmet verirsek kırsal hayatı desteklersek, sosyal hayatı canlı tutabilirsek, hem üretimi canlı tutarız hem de buradaki hayatı da daha konforlu kılarız.

Şimdi halk bakliyat geliyor, ekmek ile başlamıştık, süte dönüştü, çok yakında bakliyata da başlamış olacağız. Suyu daha tasarruflu kullanmak için tesisler kurmayı düşünüyoruz. Zeytinyağı yapmaya başladık. Çok güzel çalışmalar yapılıyor. Ben bunlardan çok büyük keyif alıyorum. 

 

Yılmaz Büyükerşen'in 10 yıldır hiç bir şey yapmadığı eleştirileri geliyor. Sizde yanındaydınız yakın çalışma arkadaşı olarak, neler diyeceksiniz bu konuda 

 

Eskişehir'e ilk yapılan hamleler şehrin kaderini değiştirdi. Çok büyük vizyon işlerdi bunlar, sonrasında yine pek çok işler yapıldı ama ondan öncesi pek fazla bir şey yapılmadığı için Eskişehir yaşam şartlarının, yaşam kalitesinin  çok düşük olduğu bir şehirdi. Ben örneğin üniversite yıllarında okurken hatırlıyorum, arkadaşlarım geldiğinde ne bir park, nede gezilebilecek bir yer olmadığını söylerlerdi. Yılmaz Büyükerşen döneminde şehir inanılmaz bir dönüşüm yaşadı. Eskişehir'in tüm ilçelerinde kanalizasyon altyapı çalışmaları tamamlandı. Bu bahsettiklerim 150-200 milyonluk işler basit işler değil yani, altyapıda çok büyük yatırımlar yaptık. Bizim en büyük şanslarımızdan bir tanesi de burada bir çok şeyi kendimiz yaptık, ürettik. 

 

 Yazılıkaya yolunu yapmak bile ciddi bir maliyet oluşturdu ama Yazılıkaya'nın kaderi değişti. O yol yapıldıktan sonra Yazılıkaya çok tanındı. Yazılıkaya ve Yunusemre bizim en önemli değerlerimiz aynı yolu Yunusemre'de de yapmayı planlıyoruz. İnsanlar çok kolay gitsin, gelsin ulaşılabilir olsun. 

 

Çektiğiniz video çok konuşuldu ne diyeceksiniz?

Teknik olarak bakıldığında anlaşılır şeyler bunlar,  Tanıtım videosu sokakta çekildi, 4 ayrı yerde çekim yaptık, sokaktaydık gerçek bir çekimdi. Öyle bir algı oldu hatta çok soğuktu ellerimiz çok üşüdü, neden bu kadar gündem oldu anlamış değilim. 

 

Ayşe Ünlüce'nin hukukçu kimliği  belediyeyi yönetmek için avantaj mı?

Lise yıllarımda hukuk ile ilgili kitaplar, filmler beni çok etkiliyordu. Adaleti sağlamak çok kolay değildir. Bazen adil olduğumuzu düşündüğümüzde bile ne kadar objektif olabiliyoruz. Bir şehri adaletle yöneteceğini söylemek söz vermek, bu inançla başlamak çok kıymetli diye düşünüyorum. Ben belediyede çalışma dönemimde buna çok özen gösterdim. Aslında içselleştirdiğim adaalet duygusu ile kendiliğinden oldu. Yılmaz hocamın bu takdirini de sevinçle karşılıyorum. Hem belediyede hem de şehri yönetirken adalete çok önem vereceğim.  Kırsalda kullanmadığımız pek çok arazi vardı. Protokol yaparak bu arazileri ilçe belediyelerine devrettik. İlçe belediyeleri bu arazileri eksinler, biçsinler % 10-20 neyse oranlı bize  versinler dedim,  bizde bu parayı şehrimizde aşevinden yemek alan kent yoksullaaarımıza dağıtalım dedim bunu 12 ilçe başkanına da götürmemize şaşırdı bazıları. 

 Genellikle insanlarda şöyle bir algı oluşmuş her siyasi parti kendi partisine kendi partililerine hizmet eder, biz böyle bir çalışma yaptık adalet mi adalet bence. bunun gibi pek çok örnek verebilirim.  

 

Gölge Başkan mı olacaksınız?

Şimdi sizlerde bunu bilirsiniz tabi ki şehirdeki bir çok kişi de bunun farkındadır. Gölge başkanlık böyle bir şeyi hiç birimizin kabul etmesi mümkün değil, zaten şehirde bilir bunu kabul etmez, bunu hissederse zaten hiç kimse bize oy vermez diye düşünüyorum.  Yılmaz hocamızda dahil, Ahmet başkanımızın deneyimleriyle Kazım başkanımızın deneyimleri bu konuda kimin deneyimi varsa zaten birlikte çalışacağız.  Yılmaz hocamızın bu şehre yaptıkları hangi başkan, hangi partiden gelirse gelsin, Yılmaz hocanın yaptıklarından esinlenmesi fikir alması lazım projelerle ilgili görüşmesi fikir alması gerektiğini düşünüyorum. Bu şekirde gerçekten faarklı bir belediyecilik ortaya koydu. Onun fikirlerinden beslenmek demek, hiç bir zaman gölge başkanlık demek olamaz, zaten bir şehri gölge şeklinde yönetemezsiniz. Büyükşehri yönetmek 540 mahallesiyle en ücra köşelerine kadar bunu böyle bir şey ile yönetemezsiniz zaten  sabahları erken kalkarım, sabah kalktığımda ilk yaptığım işlerden bir tanesi tüm otobüsler seferi çıkmış mı? herhangi bir şöför eksiğimiz var mı? onu kontrol ederim. İnsanların sabah işe, okula gidebiliyor mu.? Belediyeden o anda bekledikleri en önemli iş o oluyor. Bu çok önemli bir hizmet benim için. Yılmaz hocamızın fikirlerinden her zaman faydalanmaya devam edeceğiz,  böyle polemiklere, tartışmalara girmeyi hiç uygun görmüyorum. 

 

Adaylığınızla ilgili sokağa çıktığınızda nasıl reaksiyon aldınız?

Ben bir kere kadınlardan çok güzel tepkiler aldım. Kadınlardan çok fazla destek aldım.  Kadın aday diye Eskişehirliler çok destek oluyor. Kadın, hukukçu ve belediye geçmişi olan birisinin Eskişehir için de bir şans olduğunu düşünüyorum. Eğer kazanırsam Eskişehir'de ilk kadın büyükşehir belediye başkanı olacağım. Ben olduğum dönemde tek kadın genel sekreterdim. Bildiğim Aydın'da Özlem Çerçioğlu, Gaziantep'te Fatma Şahin var çok da kadın başkan olarak yakışıyorlar.  

 

Oy potansiyeli olarak hedef kitleniz kimler 

 

Gençlerin çok büyük potansiyeli var, kadınlardan çok büyük destek göreceğimi  düşünüyorum. Olumlu tepkiler, sinyaller alıyorum.  Geçen çarşamba günü parti meclisinden adaylığım çıktı, daha öncesinden bilinen bir şey değildi. O günden bu güne gelen tepkileri ben çok olumlu buluyorum. Şehirde bir kadın dokunuşuna, kadın anaçlığına, kadın adaletine  ihtiyaç var. Bu demek değil ki 65 yaş üstünden oy almayacak mıyım? Ben orta yaş grubundan da oy alacağımı düşünüyorum.  

 

Adaylık süreci sancılı geçince hocanın aday olmama ihtimaline karşı Ahmet Ataç ve Kazım Kurt başkan büyükşehir'e talip olduklarını bize hissettirdiler sizin  büyükşehir'e aday olmanızı nasıl karşıladılar?

 

Perşembe günü Tepebaşı ve Odunpazarı belediye başkanlarımızla ilk defa bir araya geldik, hatta bir arada fotoğraf çekindik. Elbette Ahmet başkanda Kazım başkanda çok yakışır. Yıllardır çok güzel işler yapıyorlar, her ikisi de gençlik kollarından geliyorlar, siyasetin içindeler. Ben her ikisine de abi diye hitap ederim.  Kendilerini de çok uzun yıllardır tanırım ve çalışırım. Elbette ki haklarıdır ama genel merkezin ve parti meclisinin takdiri de bu şekilde oluştu ve biz bu karara saygılıyız. Seçim sürecini nasıl götüreceğiz konuştuk, kol kola seçim sürecini en güzel şekilde yürüteceğiz. 

 

Diğer adaylara göre sizin farkınız nedir?  CHP adayı olarak, seçmen neden size oy versin?

Ben yapı olarak siyasi nezaketsizliği yapı olarak yapacağımı hiç düşünmüyorum. Adaylık sürecinde Nebi Hatipoğlu ve Melih Aydın'ında arayarak beni tebrik ettiler. İyi dileklerini sunmaları siyasi açıdan çok güzeldi. Nezaketen çok güzel bir başlangıç yaptık. Bu bir yarış elbetteki hepimiz kazanmak için çalışacağız. Bunun için bir takım siyasi manevralar çevirmeye gerek yok diye düşünüyorum. Hepimiz projelerimizi anlatacağız, projelerimiz ile, ne yapmak istediğimiz ile yarışalım.  Siyasi manevraların insanların ayağına dolaşacağını düşünüyorum.   Oğuz Beki ile henüz görüşme fırsatım olmadı. En kısa sürede onunla da görüşürüz.  

Biz dört adayız. Herkes bir çalışma yapıyor, tabi ki herkes kendi projelerini ortaya koyacak. Bizlerde en kısa sürede bunları ortaya koyacağız.  "Ben belediyeciliği çok iyi öğrendim" bu anlamda bir rakibim olduğunu düşünmüyorum. Belki başka konularda konuşabiliriz, birbirimizden üstün yada düşük profillerimiz olabilir bunları tartışabiliriz ama belediyeciliği iyi bilmek belediyecilik nedir, yerel yönetim nedir, bunun mevzuatı nedir, projeler nasıl üretilir, nasıl yönetilir, özellikle muhalefet belediyesi olarak azınlıkta olduğumuz dönemlerde oldu. Hizmetler kesintisiz bu kadar güzel bir şekilde nasıl yönetilir bunu çok iyi bildiğimi düşünüyorum. Dikkat ederseniz ilk ziyaretlerimi parti ile örgütlerimiz ve belediye başkanlarımızla yaptım, kendileri de çok büyük sevgi ile kucakladılar beni, dünden itibaren de ilk startımızı verdik.  

 

Belediye iktidar partisindense hizmet gelir diye bir görüş var siz buna katılıyor musunuz?

 

Herhalde katılmadığımı tahmin edersiniz diye düşünüyorum. Mutlaka iktidar partisinden olanların daha avantajlı olduğu konular vardır. Bütçeden aynı oranda faydalanıyoruz. Bir takım hibelerden, kredilerden yararlanma şansımız daha yüksek olabilirdi ama biz oturup ağlanan, şikayet edilen engellendik yaptırmıyorlar diyen bir belediye değiliz. Biz her zaman en iyi şekilde hizmet etmeye çalıştık, yine aynı şekilde hizmet etmeye çalışacağız. Bazen önemli konularda belediye meclisinde o kadar güzel oy birliği ile karar çıkıyor, meclis üyelerinin hepsi sahip çıkıyor. Çifteler'deki suyun buraya taşınmasıyla ilgili bir problem var, sadece Çifteler belediye başkanımız oda belki ilçedeki halkın hassasiyeti ile ilgili bir konuydu onun dışında oy birliği ile meclisten geçti. DSİ konuyu sahiplendi. Biz hep beraber bunun için çabalıyoruz. Muhalefet belediyesiyiz diye her şeyden, bütün hizmetlerden mahrumuz diye bir şey değil, elbette ki haksızlıklar oluyor mudur, oluyordur ama biz bunları elbirliği ile lehimize çevirmek için çalışıyoruz. 

 

Seçime şu dezavantajla giriyorum dediğiniz bir konu var mı?

Hiç düşünmemiştim bunu, bazen çok realist gerçekçi bir yaklaşım değil ama bazen öyle şeyler oluyor ki bir şeyler sizi oraya getiriyor. Son bir kaç haftada her şey benim başkan adayı olmam için oldu ve yaşandı gibi geliyor. Birbirinden bağımsız ve alakasız olaylarda böyle oldu ama sonuç güzel oldu diye düşünüyorum.  

 

 


Cumhurbaşkanı Erdoğan KKTC’de: 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’na Katıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Zirvesi’nde Çağrı: “Ticaret Vizyonumuzu Geliştirmeliyiz”

Cansuyu Genel Başkanı Mustafa Köylü: “Gazze’de Çocuklarımızı Öldürüyorlar, Cinayetlerini Meşrulaştırmaya Çalışıyorlar”

Sakız’dan İzmir’e Dayanışma: “Bir Yaka Yandığında, Diğeri de Yanıyor”

Özgür Özel’den Berlin’de Sert Mesajlar: “Türk Halkı Demokrasiden Asla Vazgeçmeyecek”

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan NATO Zirvesi Sonrası Net Mesaj: "Orta Doğu'da Barış İçin Herkes Elini Taşın Altına Koymalı"

Tunus’un Kültürel Hafızası: Bardo Ulusal Müzesi Zamana Direnen Mirasıyla Yeniden Kapılarını Açtı

İran-İsrail Savaşında Güç Kimin Elinde?

İsrail'den İran'a Natanz Darbesi: Üst Düzey Komutanlar Öldü, Tahran Savaş Emri Verdi

Sakız Adası’nın Gözdesi Bella Cisterna’ya Turizmden Altın Taç!

Simge’den Jolly Joker Kartal’da Unutulmaz Konser: Biletler Günler Öncesinden Tükendi!

Gülben Ergen’in Altın Yılı: Kıbrıs Konseri, Yeni Şarkı ve Sosyal Sorumluluk Projesi

Aybüke Albere Yaz Tatiline Veda Etti! Kleopatra Koyu’nda Sezonu Kapattı

Ziynet Sali’den 25. Yıl Kutlaması: “Ben Sahne Bağımlısıyım”

Kenan Doğulu’dan BtcTurkVadi Açıkhava’da Yaza Veda Konseri

Simge’den Yazın Enerjisini Yansıtan Sürpriz: “Mucize (BHDR

Berkay’dan Yaza Muhteşem Veda!

Ece Seçkin’den BtcTurkVadi Açıkhava’da Unutulmaz Performans ve Duygusal Anlar

Demet Akalın Kemer’de Unutulmaz Bir Geceye İmza Attı

Simge’den Bodrum ve Arhavi’de Müzik Ziyafeti

Eskişehirspor İzmir Çoruhlu Kulübü Deplasmanından Puansız Dönüyor

İzmir Çorlulu FK – Eskişehirspor Maçı İlk 11’leri Belli Oldu

Konya'da farlı mağlup olduk

Türkiye - İspanya Maçında İlk 11’ler Açıklandı

Eskişehirspor lige galibiyetle başladı

Filenin Sultanları Dünya İkincisi !

A Millî Takımımız, İspanya Karşısında

Eskişehir Anadolu SF – TFF 3. Lig 4. Grup 1. Hafta Maçı Ne Zaman, Hangi Kanalda?

Dünya Şampiyonası'nda Finalin Adı Türkiye-İtalya

A Erkek Milli Takımımız Namağlup Lider

Merkez Bankası Faizi 250 Baz Puan İndirdi: Politika Faizi %40,5’e Düştü

EGİAD’dan Japonya ile Dijital Ortaklık

Ağustos’ta Açık İş ve İşsizlik Sayısı Azaldı

AYMOD 2026: Türk Ayakkabı Modası İstanbul’da Dünya Sahnesinde

TÜİK Temmuz 2025 İşsizlik Verilerini Açıkladı: Oran %8'e Geriledi

Kuru Üzüm Fiyatı Beklentinin Altında Kaldı: CHP’li Karaca’dan Tarım Bakanı’na Tepki

Cari Açıkta İyileşme Sürüyor: Haziran’da Yıllıklandırılmış Açık 18,9 Milyar Dolara Geriledi

Eskişehir OSB’de “Yeni Yatırım Teşvik Sistemi” ve “Yerel Kalkınma Hamlesi” Tanıtıldı

Türkiye-Senegal İş Forumu İstanbul’da Gerçekleşti: İkili Ticaret Hedefi 1 Milyar Dolar

EOSB Başkanı Küpeli: “KOBİ Tanımındaki Güncelleme, Sanayiye Nefes Aldıracak”

Çifteler Devlet Hastanesi’ne 6 Yeni Hemodiyaliz Cihazı

Krizlerde Sağlıkta Yapay Zekâ Hamlesi

Sarıcakaya ve Çevresine Büyük Katkı

Muğla’da öğrencilere ortak menü dönemi

Eskişehir’de Tütün ve Tütün Ürünlerinin Zararları Anlatıldı, Sigara Bırakma Danışmanlığı Hizmeti Sunuldu

Anne Sütünün 10 Mucizevi Faydası

Sağlık Bakanı Memişoğlu İstanbul’da: 335 Milyarlık Sağlık Yatırımı ve Dev Projeleri Açıkladı

Muğla’da Sağlık Skandalı: 11 Diyaliz Cihazı 2,5 Yıl Depoda Bekletildi

Eskişehir’de “Her Yaşta Aktif, Her Yaşta Güçlü” Programı Başlatıldı

Yaz Aylarında Kanser Hastaları İçin Hayati Uyarı: Beslenmenize Dikkat Edin!