Tarih: 09.12.2023 12:01

Cenneti çöplüğe çevirdiler

Facebook Twitter Linked-in

 

Mustafa SARIİPEK/MUĞLA (ÖZEL) 
Muğla’nın Marmaris ilçesinde inşaat sezonunun başlamasıyla birlikte cennet gibi bölge ormanları dökülen moloz, eskimiş evsel eşyalar, içki şişeleri ve ambalaj atıkları nedeniyle adeta çöplüğe döndü.

Turizm sezonunun kapanması ve inşaatların başlamasıyla birlikte her sene olduğu gibi bu sene de Muğla’nın Marmaris ilçesindeki cennet gibi ormanlar adeta çöplüğe dönüştü. Özellikle Marmaris Körfezi’ni panoramik gören alanlar ile birlikte çöplük yolu inşaat atıkları başta olmak üzere evsel atıklardan geçilmiyor. Atıklar içerisinde buzdolabı, kanepe, yatak, klozet, masa, sandalye, şişeler, ambalaj ve çok miktarda inşaat atıkları bulunuyor.
Yangından arda kalan Cennet ormanlardan körfezi kuşbakışı seyredenlerin sıkça ziyaret ettiği alanlarda da bolca içki şişeleri, aperatif yiyeceklerin ambalajları ve daha akla gelebilecek her türlü atığa rastlamak mümkün. Marmaris Belediye Temizlik İşleri Müdürlüğü ve Orman İşletme Müdürlüğü yetkilileri bölgede sık sık temizlik yapmalarına rağmen onlar da bu durumdan son derece şikayetçi.


ATIK ÜCRETİ ÖDEMEMEK İÇİN ORMAN YOLLARI TERCİH EDİLİYOR
Marmaris Belediyesinin 2023 yılında uygulanacak ücret tarifelerine göre 2 tona kadar bahçe atığı, moloz, mobilya v.b. atıklar için kamyonet ve traktör ile atılma durumunda 100 kilo altındaki atıklardan ücret alınmıyor. Sonrasındaki tarife ise şöyle: 100-250 kilo için 200, 250-500 kilo için 400, 500 kilo ile 1 ton 750 ve 1-2 ton için bin 250 lira.
İnşaat sahipleri ya da atık götüren araç sahipleri bu parayı ödememek için genelde tenha olan orman yol kenarlarını tercih etmesi nedeniyle çevre bu kadar kirleniyor.
CEZALAR YÜKSEK AMA ALDIRIŞ EDEN YOK
2023 yılı boyunca uygulanan cezalar da o kadar az değil, fakat aldırış edenlerin sayısı çok az. İlgili kanunda ve yönetmeliğe göre atıkları toprağa verenlere 293 bin 188 lira, bu fiilin konutlarla ilgili işlenmesi halinde her konut ve bağımsız bölüm için 7 bin 283 lira ceza uygulanıyor.  Bu cezai sorumluluk, müstakil konutlarda konutu kullanana, diğer konutlarda ise yöneticiye kesiliyor.
Biyolojik çeşitliliği tahrip edenlere ve ilan edilen Özel Çevre Koruma Bölgeleri için tespit edilen koruma ve kullanma esaslarına aykırı davrananlara ve sulak alanlar için yönetmelikle belirlenen koruma ve kullanım usul ve esaslarına aykırı davrananlara 244 bin 415 lira ceza uygulanıyor.
Yasalara aykırı atık toplayan, taşıyan, geçici ve ara depolama yapan, geri kazanan, geri dönüşüm sağlayan, tekrar kullanan veya bertaraf edenlere 273 bin 267 liradan 1 milyon 93 bin 70 liraya kadar ceza veriliyor.
 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —