9390,51%1,20
38,75% 0,35
43,61% 0,26
4154,75% 1,25
6711,63% -0,27
Mustafa SARIİPEK/MUĞLA
Muğla’nın Marmaris ilçesinde MUÇEV tarafından yapılması planlanan tekne bağlama iskelesi kapasite artırımı projesi ile başlatılan ÇED süreci ile ilgili halkı bilgilendirme toplantısı gerçekleşmedi. Çevreciler, Proje Tanıtım Dosyası ile halkın yanlış bilgilendirildiği ve bilirkişi raporuna aykırı olması nedeniyle karşı çıktıklarını açıkladı.
Muğla’nın Marmaris ilçesi Karacasöğüt Mahallesi’nde MUÇEV Turizm Tic. Ltd. Şti. tarafından yapılması planlanan tekne bağlama iskelesi kapasite artırımı projesi ile başlatılan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci ile ilgili halkı bilgilendirme toplantısı çevrecilerin tepkisi nedeniyle yapılamadı. Yöre halkı çevrecilere destek verdi. Çevreciler, tepkilerinin nedenini “Proje Tanıtım Dosyası ile halk yanlış bilgilendiriliyor. Rapor bilirkişi raporuna aykırı ve Yat Limanı Bağlama İskelesi olarak kabul edilemez” diyerek toplantının gerçekleşmesini önledi. Tutulan tutanak çevrecilere verilmedi.
MUÇEV’İ MAHKEME KARARLARI DAHİ DURDURAMIYOR
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı olarak 2001 yılında kurulan Türkiye Çevre Koruma Vakfı ile Muğla Valiliği’ne bağlı olarak 1988 yılında kurulan Muğla’ya Hizmet Vakfı ortaklığında kurulan Muğla Turizm Çevre Vakfı (MUÇEV) isimli şirket, kıyıları talan etmeye devam ediyor. Şirket şimdi de Marmaris ilçesi Okluk Koyu’na komşu olan Karacasöğüt Koyu’nda tekne bağlama iskelesi kapasite artırımı projesi için yeniden harekete geçti.
MUÇEV yetkilileri , “MUÇEV Turizm Tic. Ltd. Şti. tarafından yapılması planlanan tekne bağlama iskelesi kapasite artırımı projesi ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirme süreci başlamış ve Çevresel Etki Değerlendirmesi Başvuru Dosyası halkın görüşüne açılmıştır. Söz konusu projeye ilişkin, halkı proje hakkında bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak amacıyla ÇED Yönetmeliğinin 9. maddesi gereğince 27 Eylül tarihinde Halkın Katılım Toplantısı düzenlenecektir” şeklindeki açıklamasıyla mahkeme tarafından iptal edilen tekne bağlama iskelesi kapasite artırımı projesi için yeniden harekete geçmişti.
ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR KARARI ÇEVRECİLER LEHİNE DEĞİŞTİ
İlk olarak Muğla Valiliği tarafından, proje için Eylül 2020 tarihinde ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verildi. Marmaris Belediyesi, ÇED sürecine tabi yat limanları kapsamında incelenmesi gerektiğini belirterek projeye dava açmıştı. Muğla 3. İdare Mahkemesi, Ekim 2021 tarihinde ‘yürütmeyi durdurma’ kararı vererek proje için ‘ÇED gerekli’ olduğunu belirtti. Şirket itiraz ederek kararı Danıştay’a taşımış, Danıştay 6. Dairesi ise Temmuz 2022 tarihinde Muğla 3. İdare Mahkemesi’nin ‘ÇED gerekli’ kararını onaylamıştı.
Yaşanan gelişmelerin ardından MUÇEV proje için, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na 31 Ağustos tarihinde başvuruda bulundu. Bakanlık aynı gün içerisinde proje dosyasını inceleyip 27 Eylül tarihinde halkın katılım toplantısı düzenleyeceğini duyurmuştu.
ALANLAR YOK EDİLECEK
Marmaris Kent Konseyi tarafından daha önce yapılan açıklamada, “Şirket mevcut büyüklüğü 421 metrekare olan iskelenin 42 bin 893 metrekareye çıkartmak istiyor. Böylelikle yaklaşık 60 tekne bağlama kapasitesine sahip olan iskele, 187 tekne kapasiteli olacak. Projenin bedeliyse 8 milyon 445 bin TL olarak belirlendi. Proje alanı ise; ‘orman alanı’, ‘deniz’, ‘özel çevre koruma bölgesi’, ‘önemli doğa alanı’ ve ‘doğal sit alanı’ içerisinde yer alıyor. Ayrıca proje alanına 6 kilometre mesafede Bördübet Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ve 7 kilometre mesafede ise Marmaris Milli Parkı bulunuyor” ifadelerine yer verilmişti.
ALT YAPISI OLMAYAN KAÇAK İSKELE
Engellenen ÇED süreci ile ilgili halkı bilgilendirme toplantısı sonrasında yapılan açıklamada ise, “2022 de çıkan ÇED yönetmeliği değil 2014 teki yönetmeliğe göre hazırlanmış. Kaçak ve ruhsatsız iskele yasal iskele kabul edilmiş. Arıtma, fosseptik, kati atık vb altyapısı yok. Bağlama iskelesi adı altında yat limanı yapacaklar. Bunlar yasalara aykırı. Bu nedenle itiraz dilekçelerimizi gereken yerlere ulaştıracağız. Toplantıda tutulan tutanağı istememize rağmen bize vermediler” denildi.