9390,51%1,20
38,74% 0,39
43,40% 0,27
4146,90% 1,06
6711,63% -0,27
Mustafa SARIİPEK/MUĞLA
Ağaçların kabuklarına yerleşerek kurumasına neden olan çam kese böceği, 12 dişli kabuk böceği ile Akdeniz Çam Kabuk Böceği ile mücadele konusunda önemli bir yol alındı. Orman Genel Müdürlüğü dünyada sadece gelişmiş ülkelerde kullanılan yöntem olan Orman Karıncalarını taşıma yöntemiyle etkili olunduğunu açıkladı.
Halk arasında “Dumansız Yangın” olarak bilinen ağaçların kabuklarına yerleşerek kurumasına neden olan çam kese böceği, 12 dişli kabuk böceği ile Akdeniz Çam Kabuk Böceği ile mücadele konusunda önemli bir yol alındı. Ağırlıklı olarak biyolojik yöntemler kullanan ekiplerce, ağaçlara kuş yuvası asılıyor, ormana karınca nakli yapılıyor, yırtıcı böcek üretilerek hastalıklı alanlara bırakılıyordu. Orman Genel Müdürlüğü dünyada sadece gelişmiş ülkelerde kullanılan yöntem olan Orman Karıncalarını taşıma yöntemiyle etkili olunduğunu açıkladı.
Önce mücadelelerde laboratuarlarda üretilen faydalı böcekler zararlıların yoğun olduğu bölgelere bırakılarak mücadelenin yanı sıra yine feromon tuzaklarıyla zararlı böcekler toplanıp imha ediliyordu. .
MÜCADELEDE 4 YÖNTEM KULLANILIYOR
Ağaçların kabuklarına yerleşerek yumurtalardan çıkan larvalar besin maddelerini yiyerek gelişimlerini tamamlarlar ve en fazla zararı da larva döneminde gerçekleştirmiş olurlar. 6 ile 10 milimetre arasındaki böcekler boyutlarına göre çok daha büyüklükte zarara sebebiyet veriyorlar. Ormanlara zarar veren böceklerle mücadelede mekanik, biyolojik, biyoteknik ve kimyasal olmak üzere 4 çeşit mücadele kullanılıyor. Ancak kimyasal mücadele doğaya zarar verdiğinden dolayı kullanılmıyor. Herkesin gündemindeki orman yangınlarına karşı böceklerin zararı birden bire olmadığından, verdikleri zarar yavaş olmakla birlikte orman yangınlarına nazaran 5 kat daha fazla zarar veriyor.
KARINCA KOLONİLERİ TAŞINIYOR
Ağaçları kurutarak büyük zarar veren orman zararlıları ile biyolojik mücadele yürüten Orman Genel Müdürlüğü dünyada sadece gelişmiş ülkelerde kullanılan yöntem olan Orman Karıncalarını taşıma yöntemiyle daha etkili mücadelede başarı sağlandığını açıkladı. Kırmızı Orman Karıncaları olarak bilinen Formica Rufa özellikle orman zararlılarının baş düşmanı olarak bilinir. Ormandaki her türlü tırtıl, böcek, yaprak arıları ve bitki bitlerini yiyerek orman ekosistemine büyük fayda sağlayan Orman Karıncaları bulunduğu alanda böcek popülasyonunu düşürüyor.
14 BİN 163 KARINCA KOLONİSİ NAKLEDİLDİ
Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü resmi internet hesabından yaptığı açıklamada, bugüne kadar 14 bin 163 adet karınca kolonilerinin nakledildiğini açıkladı. Açıklamada, “Orman Genel Müdürlüğü 2023 yılında başta Eskişehir olmak üzere Amasya, Isparta, Sakarya ve İzmir Orman Bölge Müdürlüklerinde mevcut karınca yuvaları ve karınca kolonileri korunarak 60 adet ilave karınca yuvası oluşturmak maksadı ile belirlenen noktalara karınca yuvası nakletme işlemleri gerçekleştirildi. Mevcut noktan en fazla 150 metre düşük veya yüksek rakımlara taşıma işlemi gerçekleştirilirken, karınca yuvalarının ekolojik denge açısından en fazla 300 kilometre uzağa taşınmasına özen gösterildi. Karınca nakilleri; Nakli yapılan yuvaların çevre koşulları ile nakledilecek alanların çevre koşulları, benzer özellikte olmasına dikkat etmek suretiyle, kraliçe karıncanın yuvaya yumurta koymasından önce, yükselti ve iklim şartlarına göre, uygun koşullarda her yılın mart ayı sonundan başlayarak, Nisan ayı sonuna kadar tamamlanmakta. Güneşin yuvanın üzerine düşmeden tamamlanmak zorunda olunan karınca nakli işlemine tan yeri ağarmasıyla başlanması gerekiyor. Uzman ekip tarafından hazırlanan özel kutularda taşınan karıncaların, yuvaları dağıtarak larvaları yiyen ayılar başta olmak üzere, her türlü zararlıdan korumak için yuvaların etrafı telle çevrilerek koruma altına alınıyor. Yuvadaki karıncalar ilk yıl 15 günde bir şekerle beslenerek karıncaların yuva yapma süreci hızlandırılıyor. Taşınan yuvalar 1 hektara yakın sahayı tamamen kontrol altına alabilirken, yıl boyunca bütün böceklerin her devrelerini takip eden karıncalar bu avantajını kullanarak biyolojik mücadelede avantajlı hale geliyor” ifadelerine yer verildi.
BÖCEK POPİLASYONUNU SÜREKLİ DENGELİYOR
Doğal olarak ilk kez karıncaların salgılarında rastlanılan Formik asit'in diğer bir adının da Karınca Asidi olduğu belirtilerek şu açıklama yapıldı: “Koruyucu ve anti bakteriyel ajan olarak ta kullanılan, formik asite sahip olan karıncalar, bunu zararlı böceklerin üzerine sıkarak avının felç olmasını sağlıyor. Böceği felç ettikten sonra, onu yuvasına götürüp yemek suretiyle böcek popülasyonunun sürekli dengede kalmasını sağlıyor. Kırmızı Orman Karıncalarının zararlı böcekleri yok etmenin yanında, toprağın havalandırılması, gevşetilmesi, asit muhtevasının düzenlenmesi, toprağı gübreleyen küçük yaratıklara etki yaparak toprağın ıslah edilmesi, toprağın fazla miktarda bitki bitleri ve ifrazatları ile parazit olarak yaşayan sinekleri azaltarak arıların bal veriminin artırılması karıncaların diğer yararlarıdır. Ayrıca bitki tohumları, orman karıncaları tarafından dağıtılarak yeni fide oluşmasına yardımcı olur.”