• BIST 100

    10837,30%-0,31
  • DOLAR

    41,97% 0,07
  • EURO

    48,69% 0,01
  • GRAM ALTIN

    5396,45% 1,83
  • Ç. ALTIN

    9006,14% 0,66

Ekonomide Türkiye’nin dört büyük avantajı var

Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’nin (ESİAD) 37. Yüksek İstişare Konseyi toplantısı, Türkiye İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bali’nin katılımıyla Çeşme’de gerçekleşti.

EKONOMİ 6.08.2025 12:29:00 0
Ekonomide Türkiye’nin dört büyük avantajı var

 

 

Mustafa SARIİPEK

İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bali, ESİAD Yüksek İstişare Konseyi toplantısında Türkiye’nin güçlü insan kaynağı, teknolojik altyapısı, esnek üretim kabiliyeti ve lojistik ağıyla küresel rekabette avantajlı olduğunu vurguladı. ESİAD Başkanı Zorlu ise sanayinin milli gelirdeki payının artırılması gerektiğini söyledi.


Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’nin (ESİAD) 37. Yüksek İstişare Konseyi toplantısı, Türkiye İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bali’nin katılımıyla Çeşme’de gerçekleşti. Türkiye’nin küresel rekabette öne çıkması için sahip olduğu avantajlara dikkat çeken Bali, insan kaynağı, teknoloji seviyesi, esnek üretim yapısı ve lojistik altyapının önemini vurguladı.

ESİAD Başkanı Sibel Zorlu ise üretim ve istihdamla kalkınmanın altını çizerek, ekonomik dönüşüm için sanayinin güçlendirilmesi gerektiğini belirtti. Toplantıda konuşan Konsey Başkanı Bülent Akgerman da “Enflasyonla mücadelenin toplumsal sorumluluk” olduğuna dikkat çekti. Etkinlikte küresel teknolojik değişimlerin İzmir için yaratabileceği fırsatlar da değerlendirildi.

 

TÜRKİYE’NİN ORTA GELİR TUZAĞINI AŞMASI 

Toplantıya konuk olan Türkiye İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Bali, 2000’li yılların başından bu yana ekonomik gelişmelere değinerek, Türkiye’nin orta gelir tuzağını aşması için teknoloji, inovasyon, hukuk ve eğitim alanlarında ilerlemeye ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Türkiye'nin hedeflediği büyüme seviyelerini yakalaması için dört önemli avantajının olduğunu belirten Adnan Bali, şöyle konuştu: "Ülke olarak başlıca dört avantajımız olduğunu düşünüyorum. Birincisi güçlü insan kaynağımız. İkincisi, finans sektörü başta olmak üzere teknolojide ulaştığımız mevcut seviye. Üçüncüsü, reel sektörümüzün esnek üretim yapısı. Ülkemizin bulunduğu konumda kısa terminlerle stok maliyetleri yaratmayacak teslim imkanlarına sahip, hızlı organize olup verilen siparişleri hemen teslim edebilme düzenliliğini sağlayabilen bir esnek üretim altyapısına sahip olması müthiş bir şey. Bunu jeopolitik konumumuzla birlikte düşünmemiz lazım. Türkiye'nin etrafında 3-4 saatlik uçuş mesafesindeki ülkeler grubuna baktığınızda 1,5 milyara yakın nüfus, 10 trilyon doların üzerinde ithalat hacmi ve 30 trilyon doların üzerinde GSYİH görüyorsunuz. Bu, pazarın en işlek yerinde dükkânınız olması anlamına geliyor. Doğal bir geçiş yeri olarak bilginin, enerjinin, üretimin, finansın merkezi olabilirsiniz. Dördüncü avantajımız ise yenilenmiş lojistik altyapımız. Yollarımızın hepsi yeni, limanlarımız var, demiryollarıyla organize sanayi bölgelerini entegre etme projelerimiz var. Bunlar Türkiye'nin çok önemli avantajları."

 

ÜRETİM VE İSTİHDAMLA KALKINMA HEDEFİ

ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu ise insanlığı tehdit eden iklim değişikliği etkileri, küresel liderlik savaşları, teknoloji yarışı ve bölgesel savaşların etkilerinin hissedildiği bu dönemde yeni bir dünya düzenine doğru gidildiğini söyledi.

Bu tablo içinde ekonomiler, toplumlar ve kurumların, pusulalarını yeniden ayarlamaya çalıştığını aktaran Zorlu, Türkiye'nin ise ekonomide temel ve yapısal sorunlarının bulunduğuna işaret etti.

Pek çok sektörde yaşanan finansmana erişim sorunu ve yüksek maliyetlerin sistemsel bir kırılganlık haline geldiğini belirten Zorlu, "Makroekonomik istikrarın tesisi, ekonomik tedbirlerin yanı sıra hukuk, öngörülebilirlik, şeffaflık ve güven gibi temel ilkelere dayanmak zorunda. Bu yüzden bugün sadece ekonomik göstergeleri değil yönümüzü belirleyecek değerleri de masaya koymalıyız. Küresel rekabet ortamında pozisyon almak ve yarışa dahil olabilmek için milli gelir içindeki sanayinin katkısını artırmamız, üretim ve istihdamla kalkınmamız gerekiyor. Tedarik zincirlerinde yerimizi sağlamlaştırmak, yabancı yatırımcı çekebilmek için teknolojiye dayalı yatırım yapmamız şart. Bunun da bir yolu finansmana erişimden geçiyor" diye konuştu.

 

"ENFLASYONLA MÜCADELE ORTAK SORUMLULUĞUMUZ"

ESİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Bülent Akgerman ise ekonominin sadece rakamlarla değil beklentilerle yönetildiğine işaret etti. Beklentilerin temelinde ise güven olgusunun bulunduğunu dile getiren Akgerman, şöyle konuştu: "Yatırımcının, sanayicinin, gencin, kadının, çiftçinin güvende hissettiği bir iklim inşa etmeliyiz. Enflasyonla mücadele sadece ekonomi yönetiminin değil toplumun tüm kesimlerinin, siyasetin ve reel sektörün ortak sorumluluğudur. Bugün küresel sistem büyük bir türbülanstan geçiyor. Korumacı politikalar, yeni gümrük duvarları, ticaret savaşları tüm hızıyla sahnede. Etrafımızda yaşanan trajediler, özellikle Gazze’deki insanlık dramı bize barışın, uzlaşmanın ve temel hakların ne kadar vazgeçilmez olduğunu her gün hatırlatıyor. Ülkemizde ise başlatılan yeni çözüm ve diyalog süreci, hepimiz tarafından dikkatle ve sorumlulukla izleniyor. Kalıcı barışın ve toplumsal huzurun tesisi, Türkiye’nin geleceği açısından hayati bir önem taşıyor."

Toplantıda teknolojik gelişmelerin tetiklediği küresel değişimlere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Paris Bosphorus Enstitüsü Başkanı Dr. Bahadır Kaleağası ise İzmir'in dünyanın geleceğini şekillendiren teknoloji ekosistemine bağlanması için ortak bir vizyon ortaya koyması gerektiğine dikkat çekti.

 

 


Özgür Özel Brüksel’de konuştu: “Susmayacağız, dayanışmayı büyüteceğiz”

Erdoğan’dan Trump’a: “Birlikte el ele bölgedeki sıkıntıları aşacağımıza inanıyorum”

Yunan Adaları Türklerle Doldu, Yunan Turist Sayısı Yüzde 60 Düştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan KKTC’de: 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’na Katıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Zirvesi’nde Çağrı: “Ticaret Vizyonumuzu Geliştirmeliyiz”

Cansuyu Genel Başkanı Mustafa Köylü: “Gazze’de Çocuklarımızı Öldürüyorlar, Cinayetlerini Meşrulaştırmaya Çalışıyorlar”

Sakız’dan İzmir’e Dayanışma: “Bir Yaka Yandığında, Diğeri de Yanıyor”

Özgür Özel’den Berlin’de Sert Mesajlar: “Türk Halkı Demokrasiden Asla Vazgeçmeyecek”

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan NATO Zirvesi Sonrası Net Mesaj: "Orta Doğu'da Barış İçin Herkes Elini Taşın Altına Koymalı"

Tunus’un Kültürel Hafızası: Bardo Ulusal Müzesi Zamana Direnen Mirasıyla Yeniden Kapılarını Açtı

Simge Yeni Albümünü Görkemli Bir Partiyle Tanıtıyor!

Kenan Doğulu, Harbiye Sahnesinde Binlerce Müzikseveri Coşturdu!

Demet Akalın’dan Muhteşem Konser!

İrem Derici’den Hakkındaki İddialara Yanıt: “Test Sonuçlarım Temiz, İddialar Asılsız”

Yabancı Damat’ın Usta İsmi Arif Erkin Güzelbeyoğlu Hayatını Kaybetti

Fatih Ürek Kalp Krizi Geçirdi: Yoğun Bakımda Tedavisi Sürüyor

Müsavat Dervişoğlu’ndan sert mesajlar: “Cumhur koalisyonu devlet olma mevzisini terk etti”

İrem Derici’den Uyuşturucu Operasyonu Haberlerine Açıklama: “Gözaltı Söz Konusu Değil”

Ziynet Sali’den Uyuşturucu Operasyonu Haberlerine Yalanlama: “Gözaltında Değilim”

Ünlü İsimlere Uyuşturucu Operasyonu! İrem Derici, Hadise ve Demet Evgar Gözaltında

Eskişehirspor Afyon’da Şov Yaptı

Fenerbahçe Stuttgart’ı Kerem Aktürkoğlu’nun Golüyle Devirdi: 1-0

Fenerbahçe, Avrupa Ligi’nde Stuttgart’ı Ağırlıyor!

Kadın Madenciden Kadın Yelkenciye Tam Destek

Dünyaca ünlü yüzücüler 25-26 Ekim’de Marmaris’te buluşuyor

Eskişehirspor, Denizli İdmanyurdu Güreller Spor Kulübü’ Puanları Paylaştı

A Millî Takım, FIFA Dünya Sıralamasında Bir Basamak Yükseldi

Eskişehirspor – Denizli İdmanyurdu Maçı Biletleri Satışta!

Eskişehirspor’da Hakan Şapçı’nın Ekibi Belli Oldu

Türkiye Gürcistan Karşısında Çok Rahat Kazandı

Fethiye’de kişi başı 90 bin 750 TL promosyon

Ergun: Meyve Fiyat Artışında Türkiye Zirvede

2. El Pazarlarının da tadı kaçtı

Merkez Bankası Politika Faizini Yüzde 39,5’e İndirdi

Ergun: Türkiye, Gıda Enflasyonunda Avrupa Birincisi Oldu

Artık O Ürünler Kargo ile Alınamayacak

Ege’den Avrupa’ya Mükemmellik Yolculuğu: ESBAŞ’a 6 Elmas

Kesikbaş: “İhracat artıyor ancak üretim ve yatırım güçlendirilmeli”

Milas’ın MİTSO Üyeleri Gururu

ESBAŞ, Üçüncü Kez Avrupa’nın En İyi İşverenleri Arasında

Kireçlenmede Kalıcı Çözüm: Diz Protezi Cerrahisi Yaşam Kalitesini Artırıyor

Sürdürülebilir Protein İçin MSD’den Güçlü Adım

Bakan Memişoğlu: Türkiye, Afrika ile sağlıkta üretim iş birliğine hazır

Marmaris Devlet Hastanesi’nde Yeni Dönem: Yapay Zekâ Destekli MR Cihazı Hizmete Girdi

Doç. Dr. Nuri Yıldırım uyardı: Yumurtalık kistleri sessiz ilerliyor, kısırlık ve kanser riski yaratıyor

“Stres yönetimi, modern çağın en büyük tedavisidir”

Çifteler Devlet Hastanesi’ne 6 Yeni Hemodiyaliz Cihazı

Krizlerde Sağlıkta Yapay Zekâ Hamlesi

Sarıcakaya ve Çevresine Büyük Katkı

Muğla’da öğrencilere ortak menü dönemi