• BIST 100

    16088,00%-1,23
  • DOLAR

    44,16% 0,22
  • EURO

    50,49% -0,78
  • GRAM ALTIN

    7134,90% -0,98
  • Ç. ALTIN

    11685,77% -0,65

Emekliler yoksulluğa karşı, demokrasi için alanlarda

DİSK-AR raporu, emekli aylıklarının asgari ücretin altına düştüğünü ortaya koyarken, Dev Emekli-Sen sefalet ücretine ve demokrasiye yönelen saldırılara karşı mücadelesini sürdüreceğini açıkladı.

26.09.2025 13:58:00 0
Emekliler yoksulluğa karşı, demokrasi için alanlarda

Mustafa SARIİPEK


Dev Emekli-Sen, DİSK-AR’ın Temmuz 2025 “Türkiye’de Emeklilerin Durumu” raporuna dikkat çekerek, emeklilerin giderek büyüyen yoksulluğa mahkûm edildiğini vurguladı. Rapora göre 22 yıl önce asgari ücretin yüzde 36 üzerinde olan ortalama emekli aylığı, bugün asgari ücretin yüzde 22 altına geriledi. Yapılan son artışla en düşük emekli aylığının 16 bin 881 TL’ye çıkarıldığına işaret eden sendika, bu tutarın açlık sınırının yüzde 47 gerisinde kaldığını belirtti.
Açıklamada, “Kayyım atamalarıyla demokrasiyi, sefalet aylıklarıyla emeği yok etmeye çalışan iktidara karşı mücadelemizi sürdüreceğiz” denilerek, insana yakışır ücret, nitelikli sağlık ve barınma hakkı ile demokratik hakların ayrılmaz bir bütün olduğu vurgulandı.
“Yaşasın demokrasi ve sınıf mücadelemiz” çağrısıyla emekliler, halkın iradesini ve emeğin haklarını savunmaya davet edildi.

 

YAPILAN SON “SÖZDE ZAM”

“Diğer yandan yapılan son ‘sözde zam’ ile birlikte en düşük emekli aylığı 16 bin 881 TL oldu. Bu tutar asgari ücretin yüzde 24, açlık sınırının yüzde 47 aşağısında” denilen açıklamanın devamı şöyle: “Başka bir deyişle emeklinin yalnızca mutfak masrafını karşılayabilmesi için en düşük emekli aylığının neredeyse iki katına çıkarılması gerekiyor. Emekliler açlığın pençesindeyken, işçiler geçim derdindeyken, öğrenciler barınacak güvenli yurtlar bulamazken, bütün bir halk için her gün yaşam mücadelesi ile geçerken; özcesi ekonomik ve toplumsal sorunlar derinleşmeye devam ederken iktidar ne yapıyor?

İktidar ne emekçiyi ne de emekliyi düşünüyor. Bunun yerine seçimleri tanımamaya, kendi sesi dışında hiçbir sese, hiçbir muhalif söze ve görüşe tahammül edememeye, halkın iradesini yok saymaya devam ediyor. İktidarın ne pazarın enflasyonundan ne de öğrencinin beslenme çantasının hafifliğinden haberi var. Bunun yerine kayyım atamalarıyla, haksız-hukuksuz gözaltı ve tutuklamalarla; demokrasinin son kırıntılarını da süpürmekle meşgul oluyor.”

HALKIN İRADESİNE İPOTEK KOYAN ANLAYIŞ

Açıklamada ayrıca, “Bu sadece yerel demokrasiyi ortadan kaldırmakla kalmıyor; aynı zamanda toplumsal sorunların üzerini de örtüyor. Demokrasiyi yok sayan bu saldırıların gündeme oturması tesadüf değil; zira bu yolla emeklilerin sefalet aylıkları, işçilerin düşük ücretleri, milyonların işsizlik ve güvencesizlik altında nasıl ezildiği tartışılmıyor.

Ancak bizler biliyoruz: Demokrasi ve emek mücadelesi birbirinden ayrı değildir. Demokrasi olmadan sendikalar yaşayamaz, sınıf mücadelesi olmadan ise demokrasi kazanılamaz. Halkın oyunu yok sayanlar, işçinin grevini yasaklayanlardır, emeklinin sendikasını kapatmaya çalışanlardır. Kayyım darbesi, emeğe darbedir, emekliye darbedir” denildi.

 

EMEKLİLERİ YOKSULLUĞA KARŞI KORUYACAK BİR EMEKLİ AYLIĞI

Acıklamanın devamında şü düşünceler yer aldı: “İşte bu nedenle Dev Emekli-Sen, emeklileri yoksulluğun bütün biçimlerine karşı koruyacak bir emekli aylığı, herkes için uzun vadeli, erişilebilir ve nitelikli sağlık hizmeti şart. Emeklilikte sağlıklı ve insana yakışır koşullarda barınma, sosyal içerme ve emeklilerin sosyal, politik, kültürel yaşama tam katılma hakkına yönelik kavgasını sürdürüyor. Ülkenin dört bir yanında süren ayrımcı, adaletsizlik üreten, eşitsizliği derinleştiren tüm politika ve uygulamalara karşı çıkmayı da sorumluluk bilecektir. Bu nedenle Dev Emekli-Sen, demokrasi mücadelesini kendi varlık koşulu olarak görmeye; emeklilerin sorunlarını, hak ve taleplerini ise ülkenin gündemine taşımaya devam edecektir. Yaşasın Demokrasi ve Sınıf Mücadelemiz! Yaşasın DİSK! Yaşasın Dev Emekli-Sen.”


Avrupa'da boykot büyüyor

COP30’dan “Şifreli” Fosil Çıkışı

Halkların Zirvesi’nden Küresel Dayanışma Çağrısı

Dünyanın Kaderini Belirleyen Zirve Belem’de

Özgür Özel Brüksel’de konuştu: “Susmayacağız, dayanışmayı büyüteceğiz”

Erdoğan’dan Trump’a: “Birlikte el ele bölgedeki sıkıntıları aşacağımıza inanıyorum”

Yunan Adaları Türklerle Doldu, Yunan Turist Sayısı Yüzde 60 Düştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan KKTC’de: 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’na Katıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Zirvesi’nde Çağrı: “Ticaret Vizyonumuzu Geliştirmeliyiz”

Cansuyu Genel Başkanı Mustafa Köylü: “Gazze’de Çocuklarımızı Öldürüyorlar, Cinayetlerini Meşrulaştırmaya Çalışıyorlar”

Gülben Ergen’den “GLBN” Albümü: Yeni İmaj, Güçlü Ekip ve 17 Yıl Sonra Gelen Düet

Fatih Ürek’in Menajeri Mert Siliv’den Açıklama: “Bilgi Kirliliğine Son Verelim”

Gülben Ergen’den bomba gibi dönüş!

Simge’den Görkemli Albüm Lansmanı: “Anlatasım Var”

Fatih Ürek’in Avukatı: “Sağlık durumu stabil, asılsız haberlere itibar etmeyin”

Simge Yeni Albümünü Görkemli Bir Partiyle Tanıtıyor!

Kenan Doğulu, Harbiye Sahnesinde Binlerce Müzikseveri Coşturdu!

Demet Akalın’dan Muhteşem Konser!

İrem Derici’den Hakkındaki İddialara Yanıt: “Test Sonuçlarım Temiz, İddialar Asılsız”

Yabancı Damat’ın Usta İsmi Arif Erkin Güzelbeyoğlu Hayatını Kaybetti

Bisikletin dünya markası Haziran’da Marmaris’te

Eskişehirspor Başkanı’ndan İlk Yarı Değerlendirmesi: “Yarıştan Kopmadık, Birlik ve Sabra İhtiyacımız Var”

Fethiye’de Galatasaray Heyecanı

Eskişehirspor Şov Yaptı

Eskişehirspor Teknik Direktörü Hakan Şapcı: “Karşıyaka Maçı Şampiyonluk Yolunda En Kritik Virajlardan Biri”

Milliler Play-Off Biletini Mart’ta Arayacak:

İspanya - Türkiye İlk 11'ler Belli Oldu

A Millî Takımımız, E Grubu’ndaki Son Maçında İspanya Deplasmanında

A Millî Takım, Sevilla Yolculuğu Öncesi Riva’da Hazırlıklarını Tamamladı

A Millî Takım, Dünya Kupası yolunda kritik galibiyetle hedefine ulaştı

BASBAŞ’ta yatırımlar hızlandı, ihracat hedefi 3 kat arttı

Instagram’da Mikro Ekonomi: 5 Bin Takipçi 5 Bin TL

Yaratıcı yıkımı fırsata çeviren şehir İzmir olacak

EGİAD’da “CIO Gibi Düşünmek” Paneli

EGİAD’dan küresel dönüşüme stratejik bakış

Benzine yeni zam yolda

EGİAD’dan ekonomik güvenlik için sahaya inen araştırma hamlesi

Yapısal reform olmadan kalıcı büyüme zor

EGİAD Danışma Kurulu’nda 35. Yıl Vizyonu

EGİAD Ticaret Köprüsü 11. Kez İş Dünyasını Buluşturdu

Muğla’da miniklere ağız ve diş sağlığı eğitimi

DMD ve SMA hastaları için ücretsiz tedavi çağrısı

Ölmek istemiyoruz

Serkan Tecirli için adalet çağrısı

Zehir etme Pestisit listeleri açıklansın

Sağlık Bakanlığında kanunsuz uygulama iddiası

Muğla’da Öğretmenlere Diyabet Eğitimi

İzmir'de 30 yıllık hastane boşaltılıyor: Gerçek gerekçe deprem mi, rant mı?”

“Kan Dostum Öğretmenim” kampanyasına yoğun ilgi

İzmir Şehir Hastanesi’nde İzolasyon Skandalı