9251,75%-0,30
38,75% 0,36
43,61% 0,20
4148,82% 1,11
6729,79% 0,00
Mustafa SARIİPEK/MUĞLA
Muğla’nın Fethiye ilçesinde uzun zamandır süren alt yapı çalışmaları, düzensiz ve yetersiz otoparklar özellikle yaz aylarında artan nüfusun getirdiği trafik sıkışıklığı her geçen gün sorunu çıkılmaz hale getiriyor. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nın (FTSO) sekretaryasını yürüttüğü Fethiye-Seydikemer Meslek Kuruluşları Güç Birliği Platformu, Fethiye’de trafik ve otopark sorunun çözümüne ilişkin alınabilecek tedbir ve önlemlerin görüşülmesi gündemiyle toplandı.
Yoğun katılımla gerçekleşen toplantıda ilçede trafik güvenliğini sağlayan jandarma ve polis ekiplerinin de görüş ve önerileri kayda geçti.
TURİZM SEZONU SÜRÜCÜLERİ CANINDAN BEZDİRİYOR
Özellikle turizm sezonunda vatandaşlar ve tatilcilerin zor durumda kaldığını belirten FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, “İlçe merkezi ve Ölüdeniz Mahallesi’nde halkımızı ve tatilcilerimizi rahatlatacak, işletmelerimizin müşteri ve tedarik yollarını sonuna kadar açacak bir çözüm modeli ortaya koymak zorunluluk haline geldi. Kalıcı çözüm getirmek için yeni bir model ortaya koymak şart oldu. Trafiğe kapatılan alanlarda motosikletler tatilciler için tehlike yaratıyor. Şehir merkezinde yaya trafiği işler hale getirilmeli. Köklü çözümlerle Fethiye’yi park alanları ve şehir içi trafiğiyle daha yaşanılır bir yer haline getirmek istiyoruz” dedi.
İLÇE MERKEZİ VE SAHİL KESİMİNDE ARAÇ YOĞUNLUĞU HAFİFLETİLMELİ
Fethiye-Seydikemer Meslek Kuruluşları Güç Birliği Platformu Başkanı Birol Keski, 2018 yılında Fethiye’deki trafik ve otopark sorunun çözümüne ilişkin hazırlanan raporun detaylarını katılımcılarla paylaştı. Keski, “Raporda ilçe merkezi ve sahil kesimindeki araç yoğunluğunun hafifletilmesi için ortaya konulan planda birçok madde hayata geçirilmedi. İlçe merkezinin yol kenarına park ve Salı Pazarı Meydanı ile birlikte toplam 1.900 araçlık otopark kapasitesine sahip. Bu kapasitenin arttırılması ya da merkeze daha az aracın sokulması gerekiyor” diye konuştu.
MUĞLA MAKASINA IŞIKSIZ KONTROLLÜ DÖNERLİ KAVŞAK YAPILMALI
Muğla makasına ışıksız kontrollü dönerli kavşak yapılması gerektiğini belirten TÜRSAB BTK Başkanı Özgen Uysal şöyle konuştu:
“Petek Sitesi yanına ışıksız kontrollü dönerli kavşak yapılırsa, Ölüdeniz’den gelen araçların akışı hızlanır. Baha Şıkman Caddesi’nde kaldırım genişlikleri çok fazla, sıcak hava nedeniyle insanların o bölgede yürümesi için bir cazibe yok. 1,5 metre bile her iki taraftan kısaltılsa, araç trafiğini rahatlatabilir. Ölüdeniz bölgesine ulaşımı hızlandırmamız gerekiyor.”
Fethiye Belediye Başkan Yardımcısı Oğuz Bolelli de Salı Pazarı Meydanı’na katlı otopark yapılması projesinin gündemlerinde olduğunu belirterek, projenin hayata geçmesiyle şehir merkezinde otopark sorununa rahatlama gelebileceğini kaydetti.
TOPLU TAŞIMA SAYILARI DÜŞÜYOR
Fethiye Şehir içi Özel Toplu Taşıma Kooperatifi Başkanı Ayhan Yiğit ise “Toplu taşıma gitgide azalıyor. Özellikle salgından sonra toplu taşımadan kaçış var. 2019’da 572 bin olan rakam 2022’de 340 bine düştü. Yıllara bölünce aylık 8 bin yolcu düşüşü olmuş. Yerel insanlar zaten kendi araçlarıyla hareket ediyor. Tatilcilerin de kendi araçlarıyla geldiği düşünüldüğünde trafik kaçınılmaz oluyor” diye konuştu.
Harita Mühendisleri Odası Fethiye Temsilciliği’nden Birol Güner problemleri, problemlerin içinden bakarak çözülemeyeceğini belirtti. Güner, “Belediye, kaymakamlık gibi kamu kurumları hep şehrin içinde kaldığı için hepimiz şehir merkezine ineceğiz. Gelişmiş ülkelerde şehir içi planlama bu şekilde değil. Kamu kurumları da tüm inisiyatiflerini kullanmalı, örneğin teleferiğe ruhsat verirken yolun düzenlenmesini ve ayrılmasını mecbur koşmalılar. O yolun düzenlenmesi için illa ölümcül kaza olması gerekmemeli. Park yerlerinin çoğunu esnaflar kapatıyor. Şehir içinde arazisi olanlardan otopark olarak yararlanılabilir. ‘Geçici açık otopark’ başvurusunda bulunabilirler” dedi.
Fethiye Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Şaban Taşar ise, “Sinyalizasyondan ziyade akan trafiği durdurmamak adına bir düzen düşünülmesi gerekiyor. Bazı yolların trafiğe kapatılması ve tek yön trafik olması, esnafların hoşuna gitmeyebiliyor. Hem trafik akışını sağlamak hem de esnafı mutlu etmek mümkün değil maalesef. Bazı alanlarda tercih yapılması gerekebilir” diye konuştu.