Tarih: 15.12.2023 14:05

Fethiye’de 3 koydaki yapı ruhsatları usul yönünden iptal edildi

Facebook Twitter Linked-in

 

 

Mustafa SARIİPEK/MUĞLA

Muğla’nın Fethiye ilçesi ve Göcek Mahallesi’ndeki dünyaca ünlü koylarda, günübirlik tesis veya bağlama iskelesi adı altındaki yapılaşma girişimleri nedeniyle çeşitli odalar, STK ve dernekler ile çevrecilerin ses yükseltmesi sonrasında Fethiye Belediyesi 3 koydaki yapı ruhsatlarının usul yönünden iptal edildiğini duyurdu. 

 

Son yıllarda Muğla’nın Fethiye ilçesi ve Göcek Mahallesi’ndeki dünyaca ünlü koylarda, günübirlik tesis veya bağlama iskelesi adı altındaki yapılaşma girişimleri nedeniyle çeşitli odalar, STK ve dernekler ile çevrecilerin ses yükseltmesi sonrasında Fethiye Belediyesi harekete geçti. Belediye’nin sosyal medya hesabından İnceburun, Osmanağa ve Günlüklü koylarındaki yapı ruhsatlarının usul yönünden iptal edildiği duyuruldu. Gerekçe olarak MUÇEV Yönetim Kurulu yetkilisinin görevi bitmesi sonrası ruhsat başvurusu yapması gösterildi.
Hatırlanacağı üzere önceki gün Fethiye Turizm Konseyi ve Fethiye-Seydikemer Meslek Kuruluşları Güç Birliği Platformu  “Kıyılarımız ve koylarımız Kırmızı Çizgi’mizdir” başlığı altında yaptığı yazılı açıklamayla yapılaşmanın derhal durdurulması istenmişti.

GÖREVİ BİTEN YETKİLİ RUHSAT BAŞVURUSU YAPAMAZ

Fethiye Belediyesi 3 koydaki yapı ruhsat iptaline gerekçe olarak MUÇEV Yönetim Kurulu yetkilisinin görevi bitmesi sonrası ruhsat başvurusu yapmasını gösterdi. 
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca, İnceburun, Osmanağa ve Günlüklü koyları, 7 Mayıs 2019 tarihi itibariyle Günübirlik Alan İşletmeciliği olarak Muğla Turizm Çevre Vakfı Turizm ve Ticaret Anonim şirketine (MUÇEV) kiralandığını açıklamıştı. Peşinden aynı bakanlığın Boynuzbükü, Osmanağa, Günlük ve İnceburun koylarına mapa, tonoz ve şamandıralama sistemi ve bunların işletilmesi ile ilgili açılan ihaleye CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban tepki göstererek, “Acilen ihalenin iptal edilmesi gerekiyor. AKP iktidarı merkez bankasının kasasını boşalttı. Para kalmayınca yandaşlar gözünü Ege kıyılarına dikti. Seçimlerde gideceklerini anlayınca yağma ve talan girişiminde bulunuyorlar. Giderayak para eden ne varsa yağmalıyorlar.  Bu yaptıklarının hesabı yargı önünde sorulacak” açıklaması yapmıştı. Bu açıklamalara Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) başta olmak üzere, 19 meslek ve demokratik kitle örgütü de destek vermişti.

AKSAZLAR KOYU’NUN KİRALANMASI BARDAĞI TAŞIRDI

Geçen hafta da Fethiye’nin Karagözler Mahallesi’ndeki Aksazlar Koyu’nda yeni bir ‘Yat ve Tekne Bağlama İskelesi’ projesi için harekete geçildiği,  Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın geçen yıl yaptığı imar değişikliğiyle önü açılan yat bağlama projesi için çevresel etki değerlendirme (ÇED) sürecinin başlatıldığı ortaya çıktı. Talan edilecek limanın MUÇEV’den kiralandığının da belirlenmesi bardağı taşıran damla oldu.

"KIYILAR VE KOYLAR ‘KIRMIZI ÇİZGİ’MİZDİR"

Bu kadar gelişmenin üzerine önceki gün Fethiye Turizm Konseyi ve Fethiye-Seydikemer Meslek Kuruluşları Güç Birliği Platformu, Muğla’nın Özel Çevre Koruma (ÖÇK) Bölgesi olan sahilleri ile birlikte Fethiye-Dalaman sınırları içinde bulunan Ayten, İnceburun, Osmanağa ve Günlüklü koylarında  mevzuata aykırı yapılaşma girişimlerinin arttığını belirtip ortak açıklama yaptı.  Platfordan yapılan açıklamada “ÖÇK Bölgesi olan Fethiye ve Göcek koylarımızda mevzuata aykırı yapılaşma girişimlerine izin vermemiz mümkün değildir. Kıyılarımız ve koylarımız Kırmızı Çizgi’mizdir” denildi.

BELEDİYEDEN AÇIKLAMA

Belediyeden yapılan açıklama şöyle: “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İnceburun, Osmanağa ve Günlüklü koylarını 7 Mayıs 2019 tarihli kira sözleşmesi kapsamında Günübirlik Alan İşletmeciliği olarak kiralamıştı. Şirketin yönetim kurulu yetkilisi olarak Mehmet Akif Küçükdağ'ın yapı ruhsatı talebinde bulunduğu, fakat Küçükdağ'ın başvuru yaptığı tarihinde yetkili olmaması sebebiyle, İnceburun ve Osmanağa koylarındaki ruhsatlar iptal edildi. Günlüklü koyuyla da ilgili talep değerlendirme aşamasında. İptaller usul yönünden yapıldı.”

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —