Tarih: 21.12.2023 14:43

Fethiye'de kruvaziyer limanı ÇED süreci bilgilendirme toplantısında halk tepkisi

Facebook Twitter Linked-in

Mustafa SARIİPEK/MUĞLA

Muğla’nın Fethiye ilçesinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan kruvaziyer limanı için ÇED süreci halkın katılımı toplantısı yapılamadı. 

 

Muğla’nın Fethiye ilçesinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan kruvaziyer limanı için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci gereği bugün yapılması planlanan “Halkın katılımı toplantısı” yapılamadı. Toplantıya katılan halkın toplantının yapıldığı yerin fiziksel imkansızlıkları ve raporun özensiz hazırlanmasını gündeme getirerek toplantının tekrarlanmasını istemesi üzerine ÇED raporunu hazırlayan şirket ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı temsilcileri salonu terk etti.

ÇED SÜRECİ BAŞLATILMIŞTI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından Fethiye Babataşı Mahallesi’nde yapılması planlanan kruvaziyer limanı projesi için geçen günlerde ÇED süreci başlatılmıştı. ÇED dosyasında yer alan bilgiye göre; limanın 2030'da 120 bin yolcu ve 100 gemiye hizmet edeceği öngörülüyor. 2043'e kadar her yıl 10 gemi ve 10 bin yolcu artışıyla limanın hizmet edeceği yolcu sayısının 250 bine ve buraya yanaşacak gemi sayısının da 230'a çıkması hedefleniyor. Projenin toplam bedeli 925 milyon 658 bin 673 lira olarak belirlenirken, yatırım ve işletme maliyetinin tamamı yatırımcı firma tarafından karşılanacak.

VATANDAŞLAR TEPKİ GÖSTERDİ

Fethiye Babataşı Kül Kahve'de ÇED bilgilendirme toplantısına katılan vatandaşlar, toplantının yapıldığı yerin fiziksel imkansızlıkları ve raporun özensiz hazırlanmasını gündeme getirerek toplantının tekrarlanmasını istedi. Ancak ÇED raporunu hazırlayan şirket ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı temsilcileri toplantı yapılan mekanı terk ettiği belirtildi. Çevreciler yaptıkları açıklamada, “Toplantı sonrasında düzenlenen tutanak katılımcılara verilmediği gibi, toplantı mekanı ve rapor içeriği ile ilgili yorumların tutanağa yazılıp yazılmadığına ilişkin bilgi edinilemedi. Bunun üzerine toplantıya katılanlar şu tutanağı düzenledi. ‘Fiziki şartların yetersiz olması, sunumun eksik, özensiz, ciddiyetsiz olması sebebiyle toplantının ertelenerek toplantı kriterlerine uygun ve yasal mevzuat doğrultusunda yeni bir toplantı tarihi belirlenmesi talep edilmişse de gerek Bakanlık yetkilileri, gerekse ilgili firma yetkilileri tarafından hiçbir bilgilendirme ya da işlem yapılmadan toplantıyı terk etmişlerdir."

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —