
Muğla’nın Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) ile Makedonya Türkiye Ticaret Odası (MATTO) çevrimiçi video konferans toplantısında, iki ülkenin yaş meyve ve sebze sektöründe ihracat konusunda ilk adım atılarak ön anlaşma yapıldı.
Mustafa SARIİPEK/MUĞLA
Muğla’nın Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) ile Makedonya Türkiye Ticaret Odası (MATTO) çevrimiçi video konferans toplantısında, iki ülkenin yaş meyve ve sebze sektöründe ihracat konusunda ilk adım atılarak ön anlaşma yapıldı.
Muğla’nın Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nın (FTSO) Makedonya Türkiye Ticaret Odası (MATTO) ile birlikte düzenlediği çevrimiçi video konferans toplantısında, iki ülkenin yaş meyve ve sebze sektöründe faaliyet gösteren dış ticaret temsilcileri bir araya geldi.
Fethiye ve Seydikemer ile Makedonya’nın Üsküp şehri arasında ticaretin gelişmesini sağlamak, sosyo-kültürel faaliyetlerde birlikte hareket ederek rol model olmak amacıyla FTSO ile MATTO arasında imzalanan 'Kardeş Oda Protokolü' kapsamında görüşmelere devam ediliyor.
İHRACAT VE İTHALATÇI FİRMALAR BULUŞTU
Bu kapsamda 24 Mayıs tarihinde FTSO Meğri toplantı salonunda çevrimiçi video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen toplantıda iki ülkenin yaş meyve sebze ticareti, ihracatı ve ithalatı yapan firmaları buluştu. Toplantıya FTSO Meclis Üyesi Halef Savukduran, FTSO Genel Sekreteri Ezgi Kullukçu ile FTSO üyesi firma yetkilileri Nida Akyüz, Abdullah Güldür ve Emre Çürük, MATTO Genel Sekreteri Şahbaz Molaliev ve MATTO üyesi sektör temsilcisi ve ithalatçı firma yetkilisi Ferdi İbraim katıldı.
Fethiye-Seydikemer ile Üsküp arasında başlayan ticari işbirliğine ilişkin görüşlerini açıklayan MATTO Genel Sekreteri Şahbaz Molaliev, Türkiye’den Makedonya’ya gönderilen yaş sebze ürünlerinde gümrük vergisinin yüksek olduğunu ve bu uygulamanın yeniden değerlendirilmesi için gerekli yazışmaları yaptıklarını, yapmaya da devam edeceklerini söyledi.
ŞİRKETLERİN MARKA DEĞERLERİ ÖNEMLİ
FTSO Genel Sekreteri Ezgi Kullukçu da Üsküp ile Fethiye ve Seydikemer arasında yaş sebze meyve sektöründen yola çıkılarak ticari işbirlikleri kurulmasının önemine değindi. Fethiye ve Üsküp’ün önde gelen şirketlerini ve kendi marka değerini oluşturan firmaları bir araya getirmenin işbirliğinin başlangıcı açısından önemli olduğunu vurgulayan Ezgi Kullukçu bu kapsamda turizmle başlayan görüşmelerin yaş meyve sebze ticareti/ihracatı yapan firmalarla devam ettiğini kaydetti.
Toplantıya katılan sektör temsilcileri karşılıklı iletişim bilgilerini alarak ticari işbirliği için ilk adımı attı.
ÇIRALI: “İŞBİRLİĞİNİN TEMELİ GEÇEN YIL ATILDI”
Toplantıyı değerlendiren ve yaş meyve sebze sektöründeki işbirliğinin hayırlı olmasını dileyen FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, “MATTO ile geçen yıl gerçekleştirdiğimiz toplantıda, Kuzey Makedonya’nın dış ticaret ayağında yaş sebze meyve ve işlenmiş gıda ihracatına açık olduğu bilgisi almıştık. Bunun üzerine başlattığımız çalışmalar sonucu iki ülkenin yaş meyve ve sebze sektöründe faaliyet gösteren dış ticaret temsilcileri bir araya getirdik. Kardeş Odamız MATTO ile turizmle başlattığımız, tarım sektörü ile devam eden işbirliğinin üyelerimiz için verimli sonuçları olmasını diliyorum” dedi.
Yorum Yazın