• BIST 100

    16165,11%-2,54
  • DOLAR

    43,96% 0,06
  • EURO

    51,47% -0,92
  • GRAM ALTIN

    7614,50% 2,41
  • Ç. ALTIN

    12207,57% -2,55

FTSO’dan Yerel Ürün Seferberliğinde Yeni Adım

Fethiye ve Seydikemer’de coğrafi işaretli–yerel ürün kullanan işletme sayısı 37’ye yükseldi. FTSO, gastronomi turizmini güçlendiren kampanyayı büyüterek sürdürüyor.

GÜNDEM 21.11.2025 11:57:00 0
FTSO’dan Yerel Ürün Seferberliğinde Yeni Adım

Mustafa SARIİPEK
 

Muğla’nın Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO), bölgede başlattığı coğrafi işaretli ve yerel ürün seferberliğine hız kesmeden devam ediyor. FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, mutfaklarında yerel ürünlere yer veren restoran, kafe, otel ve turistik tesisleri ziyaret ederek “Coğrafi İşaretli–Yerel Ürün Dostu İşletme” belgelerini takdim etti. Son olarak 20 işletmenin daha belge almasıyla, Fethiye ve Seydikemer’de bu kapsamda belgelendirilen işletme sayısı 37’ye ulaştı.

1 Ekim 2025’te başlatılan kampanya; coğrafi işaret tescilli Fethiye Tahini, Fethiye Kaya İnciri ve Fethiye Tarhanası ile tescil süreci devam eden Kuzugöbeği mantarı, Nif Kirazı, Arsa Üzümü, pembe domates ve Bekçiler Patatesi gibi yöresel ürünlerin işletmelerde kullanımını teşvik ediyor. 

 

YEREL ÜRÜNLER GASTRONOMİYİ GÜÇLENDİRİYOR

Başkan Çıralı, işletmelerin yerel ürünleri menülerine dahil ederek hem gastronomi turizmini güçlendirdiğini hem de bölgenin kültürel kimliğini yaşattığını vurguladı.

Yerel lezzetlerin turistler tarafından giderek daha fazla talep gördüğünü belirten Çıralı, işletmelerin sunduğu her tabağın bir rehber niteliği taşıdığını ifade etti. Dünya Turizm Örgütü’nün gastronomi turizminin küresel harcamalardan yüzde 30 pay aldığına dikkat çeken Çıralı, yerel ürün kullanımının tarımı, ticareti ve sürdürülebilir tedarik zincirini güçlendireceğini söyledi.

Başkan Çıralı, yerel ürün dostu işletmelerin görünür şekilde belgelerini sergilemesini rica ederek, “En küçük çabayı bile takdir etmeye hazırız. Bu kampanya büyüyerek devam edecek” dedi. 

BAŞKAN ÇIRALI, “BELGELENDİRİLEN İŞLETME SAYISI 37’YE ULAŞTI”

İlk etapta FTSO’dan yapılan çağrıya yanıt veren 17 işletmeyi belgelendirdiklerini belirten Başkan Çıralı, 20 işletmeye daha ‘Coğrafi İşaretli-Yerel Ürün Dostu İşletme’ belgesi verilmesinin ardından bu sayının 37’ye ulaştığını söyledi. Coğrafi işaretli ve yerel ürün kullanımında en küçük çabayı bile takdir etmeye hazır olduklarının altını çizen Yönetim Kurulu Başkanı Çıralı, “Fethiyemizde ve Seydikemerimizde tarımsal üretimi arttırmak ve yerel ürünlere coğrafi işaret tescili yaptırabilmek için uzun yıllardır büyük uğraş veriyoruz. Bölgemizi ziyaret eden tatilci ve turistlerimiz artık deniz, kum ve güneşle yetinmiyor. Bölgemizin lezzetlerini kültürünü ve hikayesini öğrenmek istiyor. Bu noktada, yerel ürünlerin sofralarda yer alması çok önemli rol oynuyor. İşletmelerimiz yerel ürünlerle hazırladıkları yemeklerle, dünyanın her köşesinden misafirlerimize bölgemizin doğasını, geleneklerini ve kültürünü anlatıyor. Sundukları yemeklerle adeta bir rehber görevi görüyor. Coğrafi işaretli ve yerel ürünleri kullanan işletmelerimize ziyaretlerimizi sürdürerek çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz” dedi.

“GASTRONOMİ, KÜRESEL TURİZM HARCAMALARINDAN YÜZDE 30 PAY ALIYOR”   

Yiyecek ve içecek deneyimleri üzerinden destinasyonları ön plana çıkaran gastronomi turizminin tüm dünyada büyük önem kazandığına vurgu yapan Başkan Çıralı, “Dünya Turizm Örgütü verilerine göre gastronomi turizmi, küresel turizm harcamalarından yaklaşık yüzde 30 pay alıyor. Coğrafi işaretli ve yerel ürünler ise gastronomi turizminin temelini oluşturuyor. Artık dünyada bir bölgeyi ziyaret eden tatilciler, tarihi ve doğası kadar yemek kültüründen söz ediyor. Türk mutfağının tüm dünyada popülerliğini arttırdığı bu dönemde bölgemizi ön plana çıkartmak en büyük gayretimiz. Diğer yandan yerel ürünlerle yakalanacak ekonomik döngü, bölgemizin tarımını ve ticaretini güçlendirecek, sürdürebilir bir tedarik ağı kurulmasına imkan vererek turistik tesislerimizin ihtiyacını sürekli olarak karşılayacak duruma gelecektir. Coğrafi işaretli ve yerel ürün kullanımı konusunda çaba harcayan tüm işletmelerimize sonsuz teşekkürlerimizi sunuyorum. Bu belgelerin tüm işletmelerimizin mutlaklarında yerel ürün kullanımının arttırılmasına vesile olmasını diliyorum” diye konuştu.


Avrupa'da boykot büyüyor

COP30’dan “Şifreli” Fosil Çıkışı

Halkların Zirvesi’nden Küresel Dayanışma Çağrısı

Dünyanın Kaderini Belirleyen Zirve Belem’de

Özgür Özel Brüksel’de konuştu: “Susmayacağız, dayanışmayı büyüteceğiz”

Erdoğan’dan Trump’a: “Birlikte el ele bölgedeki sıkıntıları aşacağımıza inanıyorum”

Yunan Adaları Türklerle Doldu, Yunan Turist Sayısı Yüzde 60 Düştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan KKTC’de: 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’na Katıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Zirvesi’nde Çağrı: “Ticaret Vizyonumuzu Geliştirmeliyiz”

Cansuyu Genel Başkanı Mustafa Köylü: “Gazze’de Çocuklarımızı Öldürüyorlar, Cinayetlerini Meşrulaştırmaya Çalışıyorlar”

Gülben Ergen’den “GLBN” Albümü: Yeni İmaj, Güçlü Ekip ve 17 Yıl Sonra Gelen Düet

Fatih Ürek’in Menajeri Mert Siliv’den Açıklama: “Bilgi Kirliliğine Son Verelim”

Gülben Ergen’den bomba gibi dönüş!

Simge’den Görkemli Albüm Lansmanı: “Anlatasım Var”

Fatih Ürek’in Avukatı: “Sağlık durumu stabil, asılsız haberlere itibar etmeyin”

Simge Yeni Albümünü Görkemli Bir Partiyle Tanıtıyor!

Kenan Doğulu, Harbiye Sahnesinde Binlerce Müzikseveri Coşturdu!

Demet Akalın’dan Muhteşem Konser!

İrem Derici’den Hakkındaki İddialara Yanıt: “Test Sonuçlarım Temiz, İddialar Asılsız”

Yabancı Damat’ın Usta İsmi Arif Erkin Güzelbeyoğlu Hayatını Kaybetti

Bisikletin dünya markası Haziran’da Marmaris’te

Eskişehirspor Başkanı’ndan İlk Yarı Değerlendirmesi: “Yarıştan Kopmadık, Birlik ve Sabra İhtiyacımız Var”

Fethiye’de Galatasaray Heyecanı

Eskişehirspor Şov Yaptı

Eskişehirspor Teknik Direktörü Hakan Şapcı: “Karşıyaka Maçı Şampiyonluk Yolunda En Kritik Virajlardan Biri”

Milliler Play-Off Biletini Mart’ta Arayacak:

İspanya - Türkiye İlk 11'ler Belli Oldu

A Millî Takımımız, E Grubu’ndaki Son Maçında İspanya Deplasmanında

A Millî Takım, Sevilla Yolculuğu Öncesi Riva’da Hazırlıklarını Tamamladı

A Millî Takım, Dünya Kupası yolunda kritik galibiyetle hedefine ulaştı

Yaratıcı yıkımı fırsata çeviren şehir İzmir olacak

EGİAD’da “CIO Gibi Düşünmek” Paneli

EGİAD’dan küresel dönüşüme stratejik bakış

Benzine yeni zam yolda

EGİAD’dan ekonomik güvenlik için sahaya inen araştırma hamlesi

Yapısal reform olmadan kalıcı büyüme zor

EGİAD Danışma Kurulu’nda 35. Yıl Vizyonu

EGİAD Ticaret Köprüsü 11. Kez İş Dünyasını Buluşturdu

Türkiye’de enerji yoksulluğu şiddetleniyor

EGİAD 35. Yılını Geleceğe Yön Veren Vizyonuyla Kutladı

Serkan Tecirli için adalet çağrısı

Zehir etme Pestisit listeleri açıklansın

Sağlık Bakanlığında kanunsuz uygulama iddiası

Muğla’da Öğretmenlere Diyabet Eğitimi

İzmir'de 30 yıllık hastane boşaltılıyor: Gerçek gerekçe deprem mi, rant mı?”

“Kan Dostum Öğretmenim” kampanyasına yoğun ilgi

İzmir Şehir Hastanesi’nde İzolasyon Skandalı

Diş Hekimliğinde 117 Yıl: Anıtta Saygı Töreni

Eymen İçin Bodrum Kenetleniyor

Alanönü Aile Sağlığı Merkezi’nde Sigara Bırakma Polikliniği Hizmete Girdi