• BIST 100

    9279,21%2,25
  • DOLAR

    38,62% -0,07
  • EURO

    43,42% -0,62
  • GRAM ALTIN

    4101,88% -1,92
  • Ç. ALTIN

    6729,79% -1,30

Gönül verdiği İzmir'i yasa boğdu

İzmir; yeri dolmaz, kentte derin izler bırakan çok önemli ve kıymetli bir değerini yüzlerce kişinin katıldığı cenaze töreninin ardından dualar eşliğinde ve göz yaşları arasında son yolculuğuna uğurladı.

GÜNDEM 9.05.2024 20:41:00 0
Gönül verdiği İzmir

 

Fulya OMAÇ / İZMİR

 

İzmir; yeri dolmaz, kentte derin izler bırakan çok önemli ve kıymetli bir değerini yüzlerce kişinin katıldığı cenaze töreninin ardından dualar eşliğinde ve göz yaşları arasında son yolculuğuna uğurladı.

İzmir’in gelişmesi ve marka olması için bugüne kadar birçok projenin başlamasına ve sonuçlanmasına katkı sağlayan, şehrin sosyal ve kültürel hayatında etkili bir rol oynayarak, İzmir'in birlik ve dayanışma ruhunu güçlendirmeyi amaçlayan İzmir Dernekleri Konfederasyonu (İZDEKON) Başkanı aynı zamanda İzmir Kent Federasyonu (İZKEF) Başkanı Turgay Yokuş, tedavi gördüğü hastanede dün hayata gözlerini yumarak sevenlerini ve gönül verdiği İzmir’i yasa boğmuştu. Bugün Hatay İlahiyat Fakültesi’ndeki Hacı Fatma Tatari Camii’nde kılınan öğle namazının ardından Buca Kaynaklar Mezarlığı’nda defnedilen Yokuş’un cenaze törenine Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Bakanı Hakan Tartan, Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, Konak Belediye Meclis Üyeleri, Uluslararası Balkan ve Türk İş Dünyası Derneği (BATÜDER) Başkanı Akın Kazançoğlu, İZDEKON, İZKEF ve İZDER yönetim kurulu üyeleri, Ege Sivil Toplum Birliği YK üyeleri, İzmir Ticaret Odası meclis üyeleri, Gelecek Partisi İzmir İl Başkanı Onur Sivaslı, İyi Parti İzmir eski İl Başkanı Sinan Bezircilioğlu, Deva Partisi Buca İlçe Başkanı Aybar Uygur, STK başkanları ile yönetim kurulu üyeleri, turgay baskanailesi ve sevenleri katıldı. 

 

Hayata ‘elveda’ deyip sonsuzluğa ‘merhaba’ diyen İzmir sevdalısı Başkan Turgay Yokuş, geçtiğimiz 21 Nisan’da İzmirliler Derneği (İZDER)’in Genel Kurulu’nda aniden rahatsızlanarak kalbi durmuş ve hastanede 18 gün boyunca yoğun bakımda yaşam mücadelesi vermişti. Ömrünün yarısını adadığı İzmir için çalışırken yakalamıştı onu kalp krizi. Zaten bir trafik kazası veya başka bir ölüm nedeni yakışmazdı başkana. Tıpkı çok sevdiği sahnelerde kalp krizi geçirip hayata veda eden Zeki Müren gibi, Turgay Başkan da sevdalısı olduğu İzmir için yapılan toplantıda kalp krizi geçirerek, sonsuzluğa yürüdü. Turgay başkanın İzmir sevdasını hayata geçirmesine vesile olan İZDER, aynı zamanda kozmik şakacının bir oyunu olarak son nefesine giden yolun geçtiği dernek oldu. 

 

SEVENLERİ HASTANE GÜNLERİNDE DUALARIYLA YALNIZ BIRAKMADI

İzmir’den Ankara’ya, Mardin’den Trabzon’a Türkiye’nin dört bir yanında tüm sevenleri sağlığına kavuşacağına inandıkları Başkan Turgay Yokuş için ilk günden itibaren dualar etmiş, sosyal medya hesaplarından ‘çabuk iyileş’ mesajları yayınlamışlardı. Sevenleri dün aldıkları acı haberin ardından da büyük bir şok geçirerek kimisi babasını, kimisi can ağabeyini, kimisi can dostunu, kimisi çok değerli arkadaşını kaybettiğini dile getirip derin üzüntüsünü paylaştı. Kuşkusuz ki düşen ateş en çok, güçlü aile bağları olduğu ailesi ile başkanı olduğu dernek üyelerini yaktı. Hiç kimse ani ölümüyle şaşkınlık yaratan ve adı artık ölümle anılan Büyük Başkan’a erken gelen bu ölümü yakıştıramadı.  

 

ÖMRÜNÜN YARISINI SEVDALISI OLDUĞU İZMİR’E ADADI

Bitmek bilmez enerjisiyle yıllardır sevdalısı olduğu İzmir için çalışan, elini taşın altına koyan, projeleriyle İzmir'e çok önemli katkılar sağlayan, birikimli, naif, yardımsever, herkesin yüreğine dostça ve kardeşçe dokunan Turgay Başkan, 9 Eylül 1994 tarihinde günümüzün Onursal Başkanı Gündüz Kapancıoğlu tarafından kurulan İzmirliler Derneği'ne 2004 yılında başkan seçildikten sonra 2009'da İzmir Kent Federasyonu'nu kurarak birçok derneği bu çatı altında toplamıştı. İzmir için daha büyük projeler hayata geçirmek adına sivil toplum kuruluşlarına öncülük eden Başkan Yokuş, 2015'te 50'ye yakın dernekle İzmir Dernekler Konfederasyonu'nu kurmuştu. Kalp krizinden yaşama veda edene dek de bu derneklerin başkanlığını yürütüyordu. Yaşamına çok şey sığdıran Başkan Yokuş, uzak doğu ve dağcılık sporlarıyla da yakından ilgileniyordu. Uzun yıllar dericilik sektöründe hizmet veren Turgay Başkan, bir dönem de uluslararası tekwando hakemliği yapmıştı. 

 

İZMİR’İN VE İZMİRLİ’NİN YARARINA BİRÇOK PROJENİN HAYAT BULMASINI SAĞLADI

Derneklerin kurulduğu günden bu yana İzmirlilerin sorunlarına çözüm üretmek için proje geliştiren, araştırmalarını sürdüren Başkan Turgay Yokuş, çözüm odaklı attığı adımlarla da İzmir’in ve İzmirli’nin yararına birçok projenin hayat bulmasını sağlamıştı. Kadifekale'den Buca Babtist Kilisesi'ne, Mithatpaşa Sanat Okulu'ndan Kemeraltı'ndaki Ali Paşa Meydanı’na kadar birçok tarihi alanın düzenlenmesine öncülük etmiş, dernek olarak ilgili kurumlara görüşerek bu tarihi alanlarda düzenlemeler yapılmasını sağlamıştı. 2012 yılında belli bir alt yapı ve bilgi birikimi gerektiren sivil toplum örgütlerini eğitmek amacıyla İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Vakıflar Genel Müdürlüğü ile görüşmeler yaparak, dernek, federasyon ve konfederasyon yöneticilerinin kapasitelerinin geliştirilmesine yönelik akademisyenlerin eğitim verdiği Sivil Toplum Kuruluşları Akademisi’ni başlatmıştı. Akademi başladığı günden bu yana 12 yıldır yapılmaya devam ediyor. İZKEF ve İZDEKON’un iş dünyası ve işçiler, markalaşma ve ilçe coğrafi işaretleri, kentsel dönüşüm ve sosyal faaliyetler konu başlıklı komisyonlarında birçok projenin gerçekleşmesine vesile olan Başkan Yokuş,  bu derneklerin komisyonlarının geliştirdiği ‘Sevgi Projesi’ kapsamında Mardin'deki şehit ailelerinin çocuklarının kazak, mont ve okul ihtiyaçlarının karşılanmasını, geçtiğimiz yıl da Hatay depreminde zarar görenlerin yiyecek, giyecek ve çeşitli ihtiyaçlarının karşılanmasının sağlanmasına dernekler bünyesinde katkı vermişti. İzmir’in kentsel dönüşüm yapılacak ilçelerinde halkın bilgilendirilmesi adına iktidar ve yerel yönetimler den ilgili kurum temsilcilerin konuşmacı olarak katıldığı "Kentsel Dönüşüm Konferansları" projesi, Kadın ve gençlere yönelik KOSGEB girişimcilik eğitimleri (175 kişi kurs bitirme belgesi aldı), 9 Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğrencilerine "Lider öğretmenlik" konferansı, ilçelerde çalıştaylar, markalaşma ve markalaşmanın önemi konulu çeşitli bölgelerde paneller düzenlemişti. Yapacak ve hayata geçirecek daha o kadar çok proje ve gerçekleştirecek o kadar çok güzel işler vardı ki ancak İzmir aşkına sürekli çalışan kalbi bu koşuşturmalara daha fazla dayanamayıp durunca ömrü yetmedi. Projeler şimdilik öksüz kalsa da öncülüğünü ettiği STK Akademisi mezunu birçok üye, başkanlarının yolunda yürümeye devam edip, İzmir’e katkı vermeyi sürdürecek.

 

TURGAY YOKUŞ BAŞKAN: İZMİR’DEN BAŞKA ŞEHİRDE YAŞAYAMAM

Tüzüğünde ‘İzmir’de doğan, İzmir’de doyan, kendini İzmirli hisseden herkes üye olabilir’ diye yazan İzmir’in kent kimliğini korumak adına kurulan İZDER’in kurulduğu 1994 yılından bu yana doğulu, batılı, Karadenizli, güneyli, Roman, Levanten, Musevi her kesimden esnaf, sanayici ve iş insanlarının yanı sıra akademisyenler ve emekli askerlerden oluşan üyeleriyle beraber, 30 yıldır bu çizgisinden ayrılmayarak çalışan, İzmirli’nin kalbinde ayrı ve doldurulmaz bir yeri olan Turgay Yokuş başkan, İzmir sevdasını şu sözlerle anlatmıştı:

“İzmirli olmaktan, burada yaşamaktan çok memnunum. Başka şehirde yaşayamam, ben İzmir aşığıyım. O yüzden bu dernekteyim ve İzmir gerçekten özel bir şehir.  Nereye gidersem gideyim, İzmir başka bir şehir.”

 

SENİ DERİN İZLER BIRAKTIĞIN İZMİR UNUTMAYACAK

Tanımaktan onur ve mutluluk duyduğum, bir dönem beraber çalışma fırsatı da bulduğum, bitmek bilmez enerjisiyle yıllardır İzmir için elini taşın altına koyan, İzmir sevdalısı, İzmir’in de bağrına bastığı, projeleriyle İzmir'e önemli katkılar sağlayan, her daim hayatın içinde olan, her kesimden herkesle güzel dialoglar kuran, güzel kalpli, birikimli, yardımsever, naif, herkesin yüreğine dostça ve kardeşçe dokunan Turgay Başkanım seni ne bizler, ne de çok emek verip, derin izler bıraktığın İzmir unutmayacak. Hayata tutunabilmeni çok isterdik, İzmir’in başı sağ olsun. Seni tanımak ve seninle çalışmak büyük bir ayrıcalıktı. Böylesine acı bir haberi kaleme almak çok ızdırap verici. Bizler ve İzmir seni çok sevdik ve saygı duyduk, tıpkı senin bizleri ve İzmir’i sevip, saydığın gibi. İyiliklerinle herkese umut olan ışığın, sonsuzluğunu aydınlatsın. Işıklar içinde uyu Başkanım..

 

 

 


Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kalkınma Yolu Projesi Mesajı: “Tüm Bölgenin İstikrarına Katkı Sunacak”

Belgrad: Osmanlı'dan Günümüze Uzanan Bir Başkentin Hikayesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan KKTC'de TEKNOFEST Mesajı: “Nice Asırlar Boyunca Burada Olacağız”

Erdoğan: “Adlarımız farklı olsa da soyadımız Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’dir”

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İtalya ile Savunma Sanayi İş Birliğini Yeni Projelerle Güçlendireceğiz

TBMM Genel Sekreteri Talip Uzun, Dünya Parlamento Genel Sekreterler Yönetim Kurulu Üyesi Oldu

Ramazan bayramı'nda Tara Kanyonuna Türk Turist Akını

Express Vize Süresi Uzatıldı

2025 Türk Turizmcilerin Dünya'da 5 Kıtada Etkinliğini En Arttıracağı ve Hissettireceği Yıl Olacak

Özgür Özel'den AB Zirvesinde Demokrasi ve İş Birliği Mesajı

Ünlü Dövme Sanatçısı Fatih Serdaroğlu, Saç Pigmentasyonunda Dünya Markası Oldu!

Simge’den Çifte Müjde: Yeni Albüm Geliyor, Harbiye’de İlk Kez Yeni Şarkı!

Mabel Matiz Bahar Konserleriyle Hayranlarıyla Buluşuyor

Hakan Altun'dan Volkan Konak’a Duygusal Veda: “Türkiye’yi Üzdü Ama Beni Daha Çok”

Melek Mosso’dan Sürpriz Lakap: “Traktör Mosso”!

TRT'den Teşkilat Dizisi Kararı: Boykot Paylaşımı Nedeniyle Oyuncu Kadrodan Çıkarıldı

Berkay’dan Volkan Konak’a Duygusal Veda: “İçim Yanıyor”

Volkan Konak Kalp Krizi Sonucu Hayatını Kaybetti

Sezen Aksu’dan Yetkililere Çağrı: "Aklıselime Davet Ediyorum"

Merve Mermer’in 300 Bin Dolarlık Bilekliği Gündem Oldu!

Eskişehirspor’dan Minik Taraftarlara Moral Ziyareti: "Kucak Dolusu Hayaller" Projesiyle Tribün Ruhuna Dokunuş

Eskişehirspor 3. Lig’e Yükseldi!

Kritik 90 Dakika Başlıyor!

Eskişehirspor'da Şampiyonluk Alarmı: “Bu Maçı Alacağız, Başka Yolu Yok!”

Beşiktaş’tan Tarihi Gelir Hamlesi! Emlak Konut ile Stratejik İş Birliği

Eskişehirspor’un Şampiyonluk Maçı Tehlikede!

Eskişehirspor Yönetimi: “Başkanımız Ulaş Entok’un Yanındayız, Bu Arma İçin Mücadeleye Devam”

60. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'nda Tarihi Parkurda 23 Takım Yarışacak

İnönü Belediyesi Sporcuları Türkiye Şampiyonası’ndan İki Kupa ile Döndü!

Eskişehirli Sporculardan Çanakkale Troya Yarı Maratonu'nda Büyük Başarı

Anneler Günü Alışverişlerine Dikkat! Tüketicilere Sahte Ürün ve Kampanya Uyarısı

Birlik Sağlık-Sen Genel Başkanı Doğruyol: “TÜİK Verileriyle Memur, Emekli ve İşçi Her Geçen Gün Fakirleşiyor”

Yurt İçi ÜFE Nisan 2025'te Yıllık %22,50, Aylık %2,76 Arttı

Mart Ayı Enflasyon Rakamları

Emeklilere Bayram İkramiyesi Fark Ödemeleri 3 Nisan’da Başlıyor

Küpeli: "Eskişehir'e Marka İşletmeler Yakışır"

Ekonomimiz Güçlü Temeller Üzerine Kurulu

Türkiye’de İşsizlik Son 12 Yılın En Düşük Seviyesinde!

Eskişehir İhracatında Yükselen Performans: 2025’te 342 Milyon Dolar İhracat

Brüksel Ticaret Ataşesi’nden Eskişehir OSB’ye İş Birliği Ziyareti

Yaşar Bildirici, Talasemi Önlenebilir!

Anahtar Parti'den Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’ndeki Çocuk İstismarı İddiasına Sert Tepki: “İhmallerin Üstü Örtülmesin!”

Dünya Astım Günü'nde Öne Çıkan Tema: "İnhaler Tedavi Ne Kadar Doğru, O Kadar Etkili"

Aile Hekimi Kaydında Yeni Dönem: İkamet Adresine Göre Otomatik Aktarım Başlıyor

Sağlık Bakanı Memişoğlu: "Aile Yılı'nda Hedefimiz Sağlıklı Toplum ve Güçlü Aile Yapısı"

Sağlık Bakanlığı’ndan Normal Doğumu Teşvik İçin Eylem Planı

İl Sağlık Müdürü Yaşar Bildirici’den Mihalgazi ve Sarıcakaya’ya Sağlık Odaklı Ziyaret

Eskişehir’de Örnek İş Birliği: Gençlere Ücretsiz HPV Aşısı ve Koruyucu Sağlık Eğitimi

Bakan Memişoğlu’nun Katılımıyla Altı Bileşenli Karma Aşının İlk Uygulaması Gerçekleştirildi

Eskişehirspor’dan Kanser Taramalarına Anlamlı Destek: “Erken Tanı Hayat Kurtarır”