• BIST 100

    16088,00%-1,23
  • DOLAR

    44,16% 0,22
  • EURO

    50,49% -0,78
  • GRAM ALTIN

    7134,90% -0,98
  • Ç. ALTIN

    11685,77% -0,65

Haftanın Kitapları

Gazeteci Yazar Özkan Saçkan, 7 Temmuz tarihli günün kitaplarını sizler için yorumladı

GÜNÜN KİTAPLARI 7.07.2024 10:00:00 0
Haftanın Kitapları

7 TEMMUZ TARİHLİ GÜNÜN KİTAPLARI

 

Kitapçıların raflarında yer alan  
6 kitabı sizler için yorumladım

HAVALİMANINDA BİR HAFTA: Yazar, havalimanında uzun uzadıya vakit geçirmenin, tahmin edilenden çok daha aydınlatıcı bir faaliyet olduğunu, akıl dolu ve esprili bir yolla gösteriyor.  

 

AĞAÇ DİKME DUASI: Yakın zamanlarda bir. Yörükler ülkesi varmış. Bir varmış, bir yokmuş. Yörükler varmış, onların da masalları. Yok olmaz mı, varmış, varmış… 

 

BOZA: Kahraman bozacıların “Bozaaaa!” naraları artık sadece bir satış yöntemi değil, mahalle sakinlerine güven veren, çetecilere ise korku salan bir haykırıştır.

 

3. DÜNYA SAVAŞINA DAVET: Komşular açken tok yatılmasına rızası olmayan, silahı bilgi, cephanesi merhamet ve sevgi olan gençlere yeni bir medeniyet anlayışının temellerini atma yolunda nasıl örgütlenebilecekleri, iş birliği ve dayanışmaya girişebilecekleri hususunda bir yol önermektedir. “3. Dünya Savaşı’nda hangi silahların kullanılacağını bilmiyorum ama 4. Dünya Savaşı’nda taş ve sopalar olacağını biliyorum.” Albert Einstein.

 

KIRIK NAR: “Sırt sırta verdiğimizde asla yere dökülmezdik hiçbirimiz. Çok derinden bir yel esti, talan vurdu bahçeme. Sofralarım dağıldı, yıldızlarım döküldü, nar bahçemde kuşlar sustu. Gözyaşlarım yanaklarımda kurudu.”

 

AŞK ÜZERİNE YANITI OLMAYAN MEKTUPLAR:  Okurken içiniz acıyor, boğazınız düğümleniyor, her satırda umutsuzluğun umudu, geçmişin özlemi sarıp sarmalıyor.

İşte o kitaplar;

 

 

Modern bir havalimanında bir hafta yaşıyor

ALAİN De Botton’dan HAVALİMANINDA BİR HAFTA. Dünyanın en işlek ve modern havalimanlarından birinde bir hafta yaşıyor; elindeki sınırsız giriş izniyle terminalin altını üstüne getiriyor. Bu havalimanı ziyareti, yazarın teknolojiye duyduğumuz sadakatten doğayı nasıl da tahrip ettiğimize, karşılıklı iletişimimizden seyahat etmeyi romantikleştirmemize kadar pek çok konu üzerinde düşünmesine imkân sağlıyor. Yazarın izlenimleri, ünlü fotoğrafçı Richard Baker’in gözünden karelerle ete kemiğe bürünüyor.  “Merak ediyorum, De Botton hayatında hiç sıkıcı bir cümle yazmış mıdır acaba?” –Jan Morris. “De Botton’un bu hediyesi, nasıl yaşadığımızı ve bir şeyleri nasıl değiştirebileceğimizi düşünmeye teşvik ediyor.” –The Times. 136 SAYFA.
(EVEREST YAYINLARI)

 

Ağacın kök salması için…

UĞUR Sümer’den  Ağaç Dikme Duası. Bir varmış, bir yokmuş. Yörükler varmış, onların da masalları. Yok olmaz mı, varmış, varmış… Bu göçebe insanlar kondukları yerlere ağaç diker öyle göçer giderlermiş. Ağacın kök salması için duası varmış. Bu bir çağrıymış aslında, amacı içeren bir davet. Ana babadan çocuğa, nineden toruna aktarılan bir dua, yitip gitmemesi gereken bir gelenek. Ali de ağaç dikmeyi öğrenene kadar neler neler yaşamış. Okuyalım bakalım nasıl yaşamış. Yalnız, develerin tellallık, pirelerin berberlik yapmadığı zamanlarmış. Daha doğrusu, artık çocuklar bunlara kanmazmış. Ben diyeyim dün gibiymiş, siz deyin bu günlermiş. 32. SAYFA. 
(H20 KİTAP)  

 

Cesaret, dostluk ve macera dolu bir yolculuk

BOZA-İki Şehrin Narası: Başlangıç. Hikâyesi Erdem Semiz’e, çizimleri ise Fırat Soydan’a ait olan kitap cesaret, dostluk ve macera dolu bir yolculuğun kapılarını aralıyor.  Huzursuzluğun kol gezdiği Üç Ağaç Yarımadası’nda, artan suç oranları nedeniyle doğup büyüdüğü şehri terk etmeye başlayan insanlar, hava karadığında sokağa çıkamaz hale gelir. Şehir sakinleri kendi başlarının çaresine bakmak zorundadır. Ancak kökleşmiş çeteler ve tehlikeli suçlularla uğraşmak sanıldığı kadar kolay değildir. Beş cengaver bozacı; Çakır, İpsiz, Tıfıl, Arif ve Hacı Bey suçla mücadele ederken gizli kahramanlara evrilerek günümüze kadar gelecek bir kahraman teşkilatı inşa edeceklerdir. 96 SAYFA.
(MAVİ GÖK YAYINLARI)  

 

Bütün kötülüklerin kaynağı olan savaşlara

ORHAN Araslı’dan 3. DÜNYA SAVAŞINA DAVET. Kitap, günümüzde yaşanan ve bütün kötülüklerin kaynağı olan savaşlara, açlık çeken ve evsiz barksız ortalıkta perişan bir şekilde dolaşan yüz milyonlarca insanın mevcudiyetine ve insanlığın müşterek serveti olan denizlerin, göllerin, akarsuların, toprağın ve havanın kirlenerek tahribata uğramasına, ormanların da yanarak kül olmasına; suların, doğal kaynakların sorumsuzca israfına; komşular açken tok yatılmasına rızası olmayan, silahı bilgi, cephanesi merhamet ve sevgi olan gençlere yeni bir medeniyet anlayışının temellerini atma yolunda nasıl örgütlenebilecekleri, iş birliği ve dayanışmaya girişebilecekleri hususunda bir yol önermektedir. 132 SAYFA.
(İYE KİTAP)

 

Çok derinden bir yel esti, talan vurdu bahçeme

BAŞAK Akgün Akıl’dan KIRIK NAR. “Sofralarımız boylu boyunca muhabbet, geceler bize hep kısa ve yıldızlar yeryüzüne alabildiğine yakındı; ışıkları ayaklarımızın altında pür bir denizin sakin dalgaları gibi boylu boyunca süzülürdü yıldızlardan yere. Hiçbir gece karanlık değildi şimdiki kadar. Yüreğimizin ışıkları sönmemişti. Bir narı elinizle böldüğünüzde, içinde yan yana dizilmiş kızıl haneler görürsünüz. Sevgi gibi canlı, yara gibi kırmızı ama hepsi bir arada. Tam da öyleydik işte, yan yanaydık ve çoktuk.” 104 SAYFA.
(KIRK YAYINEVİ)

 

Karşılığı ve cevabı olmayan mektuplar

TURGAY Olcayto’dan AŞK ÜZERİNE YANITI OLMAYAN MEKTUPLAR. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde tanıştığı ve ardından evlenip, birbirlerinin hayatlarına tanıklık ettikleri onca yılın ardından,  yazarın eşi Nurhan Olcayto’ya yazdığı, karşılığı ve cevabı olmayan mektuplarıyla buluşuyoruz bu kez. Uzun yıllar TRT’de Klasik Müzik Prodüktörlüğü yapan Nurhan Olcayto’yla kurdukları “masalsı” ilişkilerine aşklarına, bir olma hallerine, saf sevgiye yazdığı mektupların satırlarında rastlıyoruz. Okurken içiniz acıyor, boğazınız düğümleniyor, her satırda umutsuzluğun umudu, geçmişin özlemi sarıp sarmalıyor. 112 SAYFA. 
(LİTERATÜR HAYAT)

//


Avrupa'da boykot büyüyor

COP30’dan “Şifreli” Fosil Çıkışı

Halkların Zirvesi’nden Küresel Dayanışma Çağrısı

Dünyanın Kaderini Belirleyen Zirve Belem’de

Özgür Özel Brüksel’de konuştu: “Susmayacağız, dayanışmayı büyüteceğiz”

Erdoğan’dan Trump’a: “Birlikte el ele bölgedeki sıkıntıları aşacağımıza inanıyorum”

Yunan Adaları Türklerle Doldu, Yunan Turist Sayısı Yüzde 60 Düştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan KKTC’de: 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’na Katıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Zirvesi’nde Çağrı: “Ticaret Vizyonumuzu Geliştirmeliyiz”

Cansuyu Genel Başkanı Mustafa Köylü: “Gazze’de Çocuklarımızı Öldürüyorlar, Cinayetlerini Meşrulaştırmaya Çalışıyorlar”

Gülben Ergen’den “GLBN” Albümü: Yeni İmaj, Güçlü Ekip ve 17 Yıl Sonra Gelen Düet

Fatih Ürek’in Menajeri Mert Siliv’den Açıklama: “Bilgi Kirliliğine Son Verelim”

Gülben Ergen’den bomba gibi dönüş!

Simge’den Görkemli Albüm Lansmanı: “Anlatasım Var”

Fatih Ürek’in Avukatı: “Sağlık durumu stabil, asılsız haberlere itibar etmeyin”

Simge Yeni Albümünü Görkemli Bir Partiyle Tanıtıyor!

Kenan Doğulu, Harbiye Sahnesinde Binlerce Müzikseveri Coşturdu!

Demet Akalın’dan Muhteşem Konser!

İrem Derici’den Hakkındaki İddialara Yanıt: “Test Sonuçlarım Temiz, İddialar Asılsız”

Yabancı Damat’ın Usta İsmi Arif Erkin Güzelbeyoğlu Hayatını Kaybetti

Bisikletin dünya markası Haziran’da Marmaris’te

Eskişehirspor Başkanı’ndan İlk Yarı Değerlendirmesi: “Yarıştan Kopmadık, Birlik ve Sabra İhtiyacımız Var”

Fethiye’de Galatasaray Heyecanı

Eskişehirspor Şov Yaptı

Eskişehirspor Teknik Direktörü Hakan Şapcı: “Karşıyaka Maçı Şampiyonluk Yolunda En Kritik Virajlardan Biri”

Milliler Play-Off Biletini Mart’ta Arayacak:

İspanya - Türkiye İlk 11'ler Belli Oldu

A Millî Takımımız, E Grubu’ndaki Son Maçında İspanya Deplasmanında

A Millî Takım, Sevilla Yolculuğu Öncesi Riva’da Hazırlıklarını Tamamladı

A Millî Takım, Dünya Kupası yolunda kritik galibiyetle hedefine ulaştı

BASBAŞ’ta yatırımlar hızlandı, ihracat hedefi 3 kat arttı

Instagram’da Mikro Ekonomi: 5 Bin Takipçi 5 Bin TL

Yaratıcı yıkımı fırsata çeviren şehir İzmir olacak

EGİAD’da “CIO Gibi Düşünmek” Paneli

EGİAD’dan küresel dönüşüme stratejik bakış

Benzine yeni zam yolda

EGİAD’dan ekonomik güvenlik için sahaya inen araştırma hamlesi

Yapısal reform olmadan kalıcı büyüme zor

EGİAD Danışma Kurulu’nda 35. Yıl Vizyonu

EGİAD Ticaret Köprüsü 11. Kez İş Dünyasını Buluşturdu

DMD ve SMA hastaları için ücretsiz tedavi çağrısı

Ölmek istemiyoruz

Serkan Tecirli için adalet çağrısı

Zehir etme Pestisit listeleri açıklansın

Sağlık Bakanlığında kanunsuz uygulama iddiası

Muğla’da Öğretmenlere Diyabet Eğitimi

İzmir'de 30 yıllık hastane boşaltılıyor: Gerçek gerekçe deprem mi, rant mı?”

“Kan Dostum Öğretmenim” kampanyasına yoğun ilgi

İzmir Şehir Hastanesi’nde İzolasyon Skandalı

Diş Hekimliğinde 117 Yıl: Anıtta Saygı Töreni