Tarih: 22.12.2023 12:08

Hukukun üstünlüğü: Karacasöğütlüler yine kazandı

Facebook Twitter Linked-in

Mustafa SARIİPEK/MUĞLA
Muğla’nın Marmaris ilçesi Karacasöğüt Mahallesi’nde MUÇEV Turizm Ticaret Anonim Şirketi tarafından yapılması planlanan Yat Limanı, Yat ve Tekne Bağlama İskelesi Kapasite Artırımı projesine karşı açılan 2. İtiraz davasını da köylüler kazandı. 

 

Muğla’nın Marmaris ilçesi Karaca Mahallesi Söğüt mevkiindeki ÇED Raporu gereksiz denilerek MUÇEV Turizm Tic. Ltd. Şti. tarafından yapımına başlanan Tekne Bağlama İskelesi projesi Muğla 3. İdare Mahkemesi’nce koruma altına alınmış, doğal sit ve arkeolojik sit alanı olması nedeniyle ÇED olmaksızın yapılamayacağı kararı verilmişti. Danıştay’ın da ÇED gereklidir kararını onaylamasının ardından MUÇEV yeniden başlattığı ÇED sürecine de mahkemeden ret kararı çıktı.  

KÖYLÜLERDEN AÇIKLAMA

Karacasöğüt yaşayanları, “Yine Karacasöğüt kazandı. Yine mücadele ve hukuk kazandı. Karacasöğüt yaşayanlarının mutlu günü” başlığıyla açıklama yaptı. Açıklamada, “Karacasöğüt koyu yaşayanları, adaletin bir kez daha doğru tecelli etmesinden mutlu.
Marmaris in Karacasöğüt koyu mavi yolculuğun durağı, aynı zaman da Gökova’nın denizel ve karasal türlerinin üreme yaşama ve göç alanı. Bu sebeple de koy olta balıkçılığına bile yıllar önce kapatıldı. Sığla ve arıcılık için en önemli Basra ormanları ile de çevrili. Tüm bu değerlere ilave olarak Adıkale Önü Mevkii olarak da bilinen koy, en son Muğla Kültür Varlıkları’nın tespiti ile arkeolojik alan ilan edilerek, inşaai faliyetlerin yapılamaz olduğu bildirilmişti” denildi.

BİLİRKİŞİ RAPORU DA DAVA DA YOK SAYILDI

Açıklamanın devamı şöyle: “Açılan davalarda bilirkişi raporları ile çevresel etkinin ağır olacağı belirtilmiş olmasına rağmen koyda kapasite artırımı başvuruları yapmış olan MUÇEV ve Global Sailing isimli şirketlere Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED olumlu ya da ÇED gerekli değil kararları vermişti. Marmaris Belediyesi tarafından geçtiğimiz Ağustos ayında iskele ruhsatı verilmesi sonucu inşaata başlama çabasında olan MUÇEV için de Arkeolojik tespit ve tescil ardından Kurul kararı olmadan hiçbir faaliyet yapılamayacağı Kültür varlıkları yazısı ile ilgili kurumlara da iletilmişti.
Muğla Büyük Şehir Belediyesi’nin Karacasöğüt de MUÇEV için açtığı kapasite artırımı itiraz davasında tespiti yapılan arkeolojik değerler neticesi, MUÇEV için verilen kapasite artırımı ÇED olumlu kararı Muğla 1. İdare mahkemesi tarafından iptal edildi.”

AVUKAT ALPER: SEVİNDİRİCİ BİR HABER

Bölge yaşayanları, çevreciler ve Büyükşehir Belediyenin yanında davaya müdahil olan Esra Ünlü’nün Avukatı Arzu Alper konuya ilişkin, “Bu karar gerçekten sevindirici.  ‘Gökova’nın Cennet, Marmaris in Dünyanın İncisi’ olduğundan bahseden Marmaris Belediyesi, maalesef buraları betonlaştırmak için ruhsatlar vermiştir. Marmaris belediyesinin verdiği bu ruhsatın iptali için de GASDER ve Bölge yaşayanları ile tarafımızdan dava açılmıştır. Belediye bölgenin değerlerini korumak yerine maalesef betonlaşma yönünde tavır sergiliyorken, Muğla Büyükşehir Belediyesi, hukuk mücadelesi ile bölgesini değerlerini koruma ve yaşatma yönünde adım atmış ve bu haklı kazanımı tüm Muğla adına yapmıştır. Kendilerine şükranlarımızı sunuyoruz. Bu karar bölgede betonlaşma kapasite artırımı ile heyecan duyanlar için yapılamayacağının emsal kararıdır. Kapalı kapılar ardında oldu-bittiye getirilmeye çalışılan durumlara karşı, itirazlar hukuk mücadeleleri ile kazanılmaya devam edilmektedir. Bu da bizlere haklı mücadelelerimizde moral olmaktadır dedi. Bu karar için 2. Karaca zaferi de diyebiliriz. Çevre mücadelelerimiz de Muğla Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere, Marmaris Kent Konseyi ve @Gökova ve Akyaka’yı Sevenler Derneği GASDER ve destek veren tüm çevreci dostlara bir kez daha teşekkür ediyoruz” dedi.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —