10229,49%1,07
40,28% 0,09
46,78% -0,28
4307,06% -0,57
6896,68% 0,26
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen Etki Analizi Değerlendirme Toplantısı'nda, son günlerde yaşanan orman yangınları mercek altına alındı. 27 bin hektar alanın kül olduğu yangınlarda, afet birimlerinin sahadaki müdahale süreci değerlendirildi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, son günlerde kenti etkisi altına alan orman yangınlarının ardından afet yönetimini masaya yatırdı. Belediyenin ev sahipliğinde düzenlenen Etki Analizi Değerlendirme Toplantısı’nda, yangınlara müdahale süreçleri, karşılaşılan sorunlar ve alınması gereken önlemler detaylı şekilde ele alındı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleşen toplantıya, Büyükşehir’in ilgili birimleri ile ilçe belediyelerinin afet işleri müdürleri katıldı. Yangınların çıkmasını önlemeye yönelik stratejilerin yanı sıra müdahale sırasında yaşanan eksiklikler ve yapılması gereken iyileştirmeler görüşüldü.
Toplantıda sunum yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Dairesi Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, son yangınların kırsal bölgelerde büyük tahribata yol açtığını belirtti. Ayatar, 27 bin hektarlık alanın zarar gördüğünü ifade ederken, bu alanların yüzde 14’ünün tarım, yüzde 8’inin ise orman statüsünde olduğunu açıkladı. Yangın bölgelerine 9 bin litre yakıt ikmali yapıldığı da bildirildi.
Ayatar, yangınlardan etkilenen sahipsiz ve sahipli hayvanlara 18 araç ve 50’den fazla personel ile müdahale edildiğini, hayvanların tahliyesinin yanı sıra tedavi ve bakım süreçlerinin de gerçekleştirildiğini belirtti. Öte yandan Sağlık İşleri Dairesi’nin de yangın bölgelerinde görev aldığını ve toplam 202 vakaya yerinde müdahale edildiğini, 3 kişinin ise hastaneye sevk edildiğini kaydetti.
İtfaiye Yangın ve Acil Müdahale Şube Müdürü Aydın Mutlu, bu yıl art arda çıkan büyük yangınlara dikkat çekerek, “Yangınların biri bitmeden diğeri başladı. En büyük zorluklardan biri de rüzgârın şiddetiydi. Bizim asli görevimiz yerleşim alanlarını korumak. Ancak orman yangınlarına da imkanlarımız dahilinde müdahale ettik. Yangınların çıkmasını önlemek için toplumun bilinçlendirilmesi şart” ifadelerini kullandı.
Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) Şube Müdürü Ferdi Gölcük ise yaptığı sunumda, yangın bölgesinin genişliği ve rüzgarın yönünün tahmin edilememesinin çalışmaları zorlaştırdığını belirtti. Gölcük, “30 ilçemizi dört bölgeye ayırarak bölgesel müdahale planlaması yapmalıyız” dedi.
Toplantıda, Ödemiş ilçesinde çıkan yangının sekiz mahalleyi etkilediği ve Tosunlar, Suçıktı, Köseler, Üzümlü, Karadoğan, Yeniköy, Işık ve Ortaköy’de toplam 714 haneden 1886 kişinin tahliye edildiği bilgisi paylaşıldı.