Marmarisli çevrecilerden Çevre Bakanlığı’na suçlama

Marmarisli çevrecilerden Çevre Bakanlığı’na suçlama

Marmarisli çevrecilerden Çevre Bakanlığı’na suçlama

Mustafa SARIİPEK/MUĞLA

Muğla’nın Marmaris ilçesinde yapımı süren mühürlü devre mülk- otel inşaatını gerçekleştiren SİNPAŞ GYO ile çevreciler arasındaki yasal hak aramada yeni bir gelişme daha yaşandı. Marmaris Kent Konseyi Ekolojik Mücadele Komitesi yaptığı basın açıklamasında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nı yasak savarak hukuksuzluğa kılıf uydurmakla suçladı.

Muğla’nın Marmaris ilçesinin değerli koylarından birisi olan İçmeler Mahallesi Kızılbük mevkiinde yapımı süren mühürlü devre mülk- otel inşaatını gerçekleştiren SİNPAŞ GYO ile çevreciler arasındaki hukuki çekişme sürüyor. Marmaris Kent Konseyi Ekolojik Mücadele Komitesi bakanlığın ÇED dosyasının 10 günlük itiraz süresiyle alelacele askıya çıkarıldığını belirterek, “Çevre Bakanlığı yasak savarak hukuksuzluğa kılıf uyduruyor” denildi.
“Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, yangından mal kaçırırcasına süreci hızlandırmaya çalışmaktadır” denilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Geçtiğimiz günlerde bin bir emekle hazırlık yaparak İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu toplantısında SİNPAŞ inşaatının çevreye verdiği zarar konusunda kendilerini ayrıntılı olarak bilgilendirdiğimiz bakanlık yetkilileri, bakanlık isminde yer alan ‘çevre’ ve ‘iklim değişikliği’ konularındaki sorumluluklarını unutarak, çevreyi ve doğayı şehircilik ve inşaat faaliyetlerine kurban etmeye kararlı bir yönde adım atmışlardır.”
ÇED DOSYASI BİR TAAHHÜT BİLDİRGESİDİR
Açıklamada bakanlığa şu hatırlatma yapıldı: “ÇED dosyası bir taahhüt bildirgesidir. Önceki ÇED dosyasındaki taahhütlerine uymayan, doğada yarattığı yıkım bilirkişi raporlarıyla ispatlanmış olan; inşaat yasağında, mahkeme kararı sonrası ve mühür işleminden sonra hatta şu an dahi faaliyetine kaçak olarak devam eden bir firmanın taahhütlerine uyacağı kanaati taşımak akla ve mantığa aykırıdır. Bu gerçeği unutarak, bu kadar kısa süre içinde ÇED dosyasının tekrar askıya çıkarılması, bakanlığın yalnızca yasak savma ve hukuksuzluğa kılıf uydurma yönünde atılan bir adım olarak değerlendirilmeli ve faaliyetini yasal olarak durdurması zorunlu iken çalışmalarına devam eden SİNPAŞ’ın yasaları çiğnemeye devam etmesine onay veren bir adım olarak görülmelidir.”
BİR DEVLET KURUMUNA ANAYASA VE YASALARIN HÜKÜMLERİNİ HATIRLATMAK ÇOK ÜZÜCÜ
Sağlıklı bir çevrede yaşamak konusunda anayasal haklarını savunan yurttaşlar olarak, anayasa ve yasaların hükümlerini bir devlet kurumuna hatırlatmaktan hicap duyduklarının da belirtildiği açıklamada, “Kamunun çıkarını korumak üzere o göreve gelen yetkililer, kâr amacıyla her türlü çevresel yıkımı ve hukuksuzluğu kendilerine hak gören şirketlere ya da özel kişilere değil, doğaya, çevreye ve halka karşı sorumludur. Bu sorumluluklarını unutanların ya da suça ortak olanların, tarihe hak ettikleri biçimde geçmeleri için mücadele etmeye devam edeceğimizi bildiririz” ifadeleri yer aldı.