Mustafa SARIİPEK/MUĞLA
“ÇED gerekli değildir” raporu arkasına saklanılarak Muğla’nın çeşitli ilçelerinde deniz ve karada yasa dışı yapılaşma veya genişleme çalışmalarına bir yenisi eklendi. Marmaris ilçesindeki Albatros Marina’nın aynı şekilde liman genişletme faaliyetine başlamasına çevreciler tepki gösterdi.
“ÇED gerekli değildir” raporu arkasına saklanılarak Muğla’nın çeşitli ilçelerinde deniz ve karada yasa dışı yapılaşma veya genişleme çalışmalarına Marmaris ilçesi Yalancıboğaz yolunda bulunan Albatros Marina’da eklendi. Deniz ortasında yapılan çalışmalara tepki gösteren Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi üyeleri marina önünde eylem yaptı. Çevreciler bölgenin endemik sulak alan olduğunu ve koruma altındaki Günnücek ağaçlarıyla kaplı olduğunu duyurarak yürütmeyi durdurmak için mahkemeye başvurulduğunu açıkladı.
Açıklama Ekoloji Birliği eşşözcüsü/ Marmaris Kent Konseyi Çevreden Sorumlu Yürütme Kurulu Üyesi Halime Şaman ve Muğla Çevre Platformu/ Datça Kent Konseyi yürütme kurulu üyesi avukat Güngör Erçil tarafından yapıldı.
MARİNALARIN KAPASİTE ARTTIRMA FAALİYETİ ÇED YÖNETMELİĞİ’NE TABİ
Marina önünde gerçekleşen eylem ve basın açıklamasında Muğla Çevre Platformu (MUÇEP)
Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi, Marmaris Körfezi içerisinde yer alan Albatros Marina’nın, kapasite arttırmak için liman genişletme faaliyetlerini mevzuata aykırı biçimde yürüttüğünü duyurdu. Yapılan açıklamada, “Marinaların kapasite arttırma faaliyeti ÇED Yönetmeliği’ne tabi olmasına rağmen bu süreç işletilmemiş, kaçak yapılaşma ekte yer alan dilekçelerden göreceğiniz gibi denetim ödevi olan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Marmaris Belediyesi’nin himayesinde devam ettirilmektedir. Marina’nın bulunduğu lokasyon endemik ve koruma altında olan sığla ağaçlarının bulunduğu Marmaris Günnücek Milli Parkı’nın yanı ve bir sulak alandır” denildi.
BU İŞ YASALAR ÖNÜNDE EŞİTLİK İLKESİNE OLAN İNANÇLARINI EROZYONA UĞRATMAKTADIR
Marina inşaatının çevresel etkiler açısından değerlendirilmeksizin, denize çakılan kazıklarla denizel hareketliliği tümüyle etkileyerek sığla(günnük) ağaçlarını kaybetmemize yol açacak bir sona yol açabileceğinin belirtildiği açıklamanın devamı şöyle: “Kaldı ki mevzuatın yetkili kurumlarca uygulanmaması yurttaşların yasalar önünde eşitlik ilkesine olan inançlarını erozyona uğratmaktadır. Bakanlık ve Belediyenin 12 yıl öncesine ait, yasalar önünde geçerliliği kalmamış bir ‘ÇED gerekli değildir’ kararı üzerinden konuyu geçiştirmeye çalışmaları da kabul edilemez. Yürütülen usulsüzlük Albatros Marina önünde açıklama yapma girişimimiz, firma güvenlik görevlilerince engellenmeye çalışılarak kamunun bilgisinden gizlenmek istenmiştir.”