Tarih: 22.12.2023 17:00

Marmaris’te 5 yılda 500 bin ton atık toplandı

Facebook Twitter Linked-in

Mustafa SARIİPEK/MUĞLA

Muğla’nın Marmaris ilçesinde belediyenin temizlik işleri müdürlüğü tarafından 5 yılda 500 bin ton atık toplandığı açıklandı.

 

Muğla’nın Marmaris Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü’nün, 5 yıl boyunca yaklaşık 500 bin ton evsel atık topladığı açıklandı. Toplanan atıklar bertaraf sistemiyle yok edilerek doğa korumaya çalışıldı. Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, “Hizmetten ödün vermeyen personelimize ve Marmaris’i temiz tutarak onlara destek olan tüm vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.
Belediyeden yapılan açıklamaya göre 2019 yılında 57 bin ton, 2020 yılında 64 bin, 2021 yılında 66 bin 162 ton, 2022 yılında ise 86 bin 846 ton atık toplayan ekipler 2023’te de 93 bin 827 ton atık toplayarak bertaraf edildi.

30 BİN TON BİTKİSEL ATIK YAĞ TOPLANDI

Ayrıca 2022 yılında uygulamaya başlanan atık yağ toplama projesinde de 30 bin ton bitkisel atık yağ toplanırken, 15 bin ton karışık ambalaj, 11 bin 800 bin ton cam atık, 75 bin 450 bin ton bahçe atığı, 2 ton atık pilin toplandığı açıklandı.  2021 ve 2022 yıllarında yaşanan yangın ve sel felaketlerinde de cansiperane çalışan ekipler Marmaris’i temiz tutmak için 7/24 mesai harcadı.Temizlik işleri personelinin sadece mahallelerde değil Belediye’nin sorumluluk alanında olmayan mesire alanları, plajlar, koylar, seyir tepelerinde temizlik ve çöp toplanmasının yanında Covid 19 salgını süresince okullar, camiler ve talepte bulunan tüm resmi kurumların dezenfekte edilmesi, yıkanması konularında destek verdi

SIFIR ATIK SİSTEMİ KURULDU

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “2022 yılında Marmaris Belediyesi adına Temel Seviye Sıfır Atık Belgesi alınırken gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya, sürdürülebilir sağlıklı bir çevre ve kentsel yaşam sunabilmek ve ülke ekonomisine katkı sağlayabilmek için belediye araç parkı içerisinde Atık Getirme Merkezi kuruldu. Ayrıca ilçenin 3 noktasına da Mobil Atık Getirme Merkezi yerleştirildi. Mobil atık getirme merkezlerinde kağıt/karton, cam, plastik, metal, elektrikli/elektronik atık, bitkisel atık yağ ve pil atıkları olmak üzere 7 tip atık toplanması için sistem kuruldu. Bu sayede 2022 ve 2023 yıllarında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan hibe desteği alındı”

GERİ DÖNÜŞÜM SİSTEMLERİ OLUŞTULDU

İlçedeki tüm eczanelere son kullanma tarihi geçmiş ilaçların toplanması için ilaç toplama kutuları dağıtan ekiplerin biriktiren ilaçların alınması, toplanması ve bertaraf edilmesini de sağladığının belirtildiği açıklamada, “Bölgedeki lastikçilerin ömrünü tamamlamış lastikleri araç parkına getirmesini ve buradan Lastik Sanayicileri Derneği (LASDER) yetkili firmalarınca alınmasını sağlandı. Bu sayede sürdürülebilir sağlıklı çevre ve kentsel yaşam ile ülke ekonomisine katkı sağlamak için çalışmalara devam edilirken; okullarda TAP ile birlikte atık pil toplama kampanyası düzenlendi. Farkındalık oluşturmak adına sık sık vatandaşlarla ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çalışma düzenleyen belediye gönüllü vatandaşlarla birlikte sahillerde, orman alanlarında ve yanan bölgelerde temizlik gerçekleştirdi. Mavi Bayraklı plajlarda da çevre ve temizlik konusunda farkındalık çalışmaları yapıldı” denildi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —