15868,62%-1,58
43,98% 0,06
51,00% -0,82
7343,98% -2,52
11919,88% -2,39
Mustafa SARIİPEK
Marmaris’in Selimiye Mahallesi’ndeki yıkım kararlarıyla ilgili iddialar kamuoyunda endişe yaratırken, Marmaris merkezli tefecilik operasyonu ilçede ikinci bir gündem oluşturdu. İmara Takılanlar Derneği, idari işlemler ve adli süreçler açısından hukuka uygunluk ve şeffaflık çağrısında bulundu.
Muğla’nın Marmaris İlçesi Selimiye Mahallesi’nde yıkım kararları endişe yarattı. İmara Takılanlar Derneği açıklama yaparak, Selimiye’de alınan yıkım kararlarına ilişkin derneğe ulaştırılan bilgiler doğrultusunda kamuoyuna açıklama yapma gereği doğduğu belirtildi. Açıklamada, “Edinilen bilgilere göre bazı vatandaşlara yönelik yıkım kararlarının, resmî tebligat süreçleri tamamlanmadan telefon ve sözlü bildirimler yoluyla iletildiği iddia edilmektedir. Ayrıca Marmaris Belediyesi bünyesinde yürütülen işlemlerin, belediye başkanının şehir dışında bulunduğu bir dönemde hızlandırıldığı yönündeki bilgiler kamuoyunda ‘acelecilik’ algısına neden olmuştur” denildi.
MÜLKİYET VE BARINMA HAKKI
Yıkım kararlarının mülkiyet hakkı, barınma hakkı ve aile düzeni üzerinde doğrudan ve telafisi güç sonuçlar doğurabilecek ağır idari işlemler olduğunun belirtildiği açıklamanın devamında, “Bu nedenle söz konusu işlemlerin, yazılı tebligat, savunma hakkı, itiraz süresi ve yargı yolu açık olmak üzere usulüne uygun biçimde yürütülmesi hukuk devleti ilkesinin gereğidir. Sözlü bildirimler hukuki güvence teşkil etmemektedir” denildi.
YANIT BEKLEYEN SORULAR
Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi adına şu soruların açıklığa kavuşturulması gerektiği de belirtildi:
* İlgili bölgede imar planı çalışmaları tamamlanmış mıdır?
* Vatandaşlar planlama eksikliğine rağmen mi ruhsatsız yapılaşmaya yönelmiştir?
* Söz konusu yapılara belediye tarafından adres ve numarataj verilmiş midir?
* Yıkım kararı alınan yapılarda hâlihazırda fiilî yaşam bulunmakta mıdır?
* Ramazan ayında ve bölgemizin yakın coğrafyasında insani krizler devam ederken, işlemlerin bu denli aciliyetle yürütülmesinin gerekçesi nedir?
DERNEĞİMİZİN TALEBİ AÇIKTIR
Açıklamanın devamı şöyle: “Yıkım kararlarının hukuki süreçler tamamlanıncaya kadar durdurulması, imar planı çalışmalarının ivedilikle tamamlanması, vatandaşlara ruhsat başvurusu yapma ve yapılarını mevzuata uygun hale getirme imkânının tanınması ve mevcut mağduriyetleri giderecek yeni bir yasal düzenlemenin Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine alınması gerekmektedir.”
TEFECİLİK OPERASYONU KAMUOYUNDA YENİ BİR GÜNDEM OLUŞTURDU
“Öte yandan Marmaris merkezli olarak Muğla İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince İstanbul, Bursa ve İzmir’de eş zamanlı düzenlenen tefeci operasyonu ilçede farklı bir gündem başlığı oluşturmuştur. Aralarında iki yıl önce Marmaris Belediye Başkan Yardımcılığı görevinde bulunan İ. Ö.’nün de yer aldığı 8 şüphelinin gözaltına alındığı bilgisi kamuoyuna yansımıştır.
Soruşturma kapsamında bazı vatandaşların faiz karşılığı borçlandırıldığı, borçların ödenememesi üzerine faiz oranlarının artırıldığı ve taşınmaz devri sağlandığı yönünde iddialar bulunmaktadır. Şüphelilerin cebir ve tehdit yoluyla çek ve senet imzalattıkları ve bu senetler üzerinden icra takibi başlattıkları ileri sürülmektedir.”
HUKUK VE SAĞDUYU VURGUSU
“İmara Takılanlar Derneği olarak altını çiziyoruz: Bu mesele yerel bir idari uygulama olmakla birlikte, sosyal, ekonomik ve insani boyutları bulunan toplumsal bir konudur. Aynı şekilde yürütülen adli soruşturmalar da hukukun üstünlüğü ilkesi çerçevesinde, şeffaf ve tarafsız biçimde sonuçlandırılmalıdır. Yetkililerin, telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğmadan önce süreci sağduyu ve hukuk zemininde yeniden değerlendireceklerine inanmak istiyoruz.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”