• BIST 100

    9078,43%-1,59
  • DOLAR

    38,49% 0,02
  • EURO

    43,75% -0,30
  • GRAM ALTIN

    4077,11% -0,68
  • Ç. ALTIN

    6629,81% 0,33

"Max Blumenthal: ABD, İsrail'e Silah Tedarik Ederek Soykırıma Ortak Oluyor"

ABD'li siyasetçilerin İsrail'i desteklemesinde AIPAC fonları ve suikast endişelerinin etkili olduğu belirtiliyor

DÜNYA 6.11.2024 11:41:00 0

İSTANBUL (AA) - HALİL İBRAHİM MEDET - ABD'li siyasetçilerin, Amerikan-İsrail Halkla İlişkiler Komitesinin (AIPAC) sağladığı finansal destek ve suikast endişeleri nedeniyle ulusal ve uluslararası hukuka aykırı olmasına rağmen İsrail'e silah tedarikini durdurmayarak, savaş suçlarına ortak oldukları ifade ediliyor.

Bağımsız haber ve araştırmacı gazetecilik sitesi The Grayzone'un editörü ABD'li gazeteci Max Blumenthal, AA muhabirine, İsrail-ABD ilişkilerine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Blumenthal, ABD'deki Kongre üyelerinin göreve yeni başladıklarında karşılaştıkları ilk tekliflerden birinin, AIPAC tarafından organize edilen ücretsiz İsrail gezisi olduğunu belirterek, şunları dile getirdi:

"Filistin meselesi hakkında çok az bilgiye sahip olan ve İsrail'i kutsal toprak olarak gören siyasetçilerin kampanyalarına büyük mali destek sağlanıyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, bu siyasetçileri ziyaret ediyor ve onları destekleyen ağın 'büyük mafya lideri' olarak görünüyor. Diğer taraf hakkında pek bilgi sahibi olmayan bu siyasetçiler de Netanyahu'yu coşkuyla destekliyor. Çoğunun, Araplar ve Müslümanlar hakkında kökleşmiş ön yargılara sahip olması nedeniyle Washington'da AIPAC neredeyse sorgusuz sualsiz hareket ediyor."

ABD'deki iki ana parti olan Demokratlar ve Cumhuriyetçilerin, AIPAC'in güçlü lobi faaliyetleri nedeniyle İsrail'e silah satışını durdurma kararı almasının neredeyse imkansız olduğuna dikkati çeken Blumenthal, silah endüstrisinden gelen fonların doğrudan Kongre üyelerine aktarıldığını, Pentagon'un bu üyelere düzenli brifingler vererek onları etkilediğini ve medyanın kontrolünü çeşitli yollarla sağladığını söyledi.

Blumenthal, ABD'nin İsrail'e silah ambargosu uygulaması durumunda zorunlu olarak ateşkesin yapılacağını ancak Washington'ın İsrail'i kontrol edemediğini aktararak, "Şu anda, özellikle Gazze'nin kuzeyinde sayısız insanın hayatı tehlikede. Demokrat Partide İsrail'in etkisinden bağımsız bir başkan adayının ortaya çıkması neredeyse imkansız. Birçok lider, AIPAC'in etkisinin ötesinde, İsrail'in taleplerini karşılamaz ve isteklerine meydan okursa, direniş liderlerinin maruz kaldığı türden suikast tehditleriyle karşı karşıya kalabilir." dedi.

- ABD, İsrail'e silah tedarik ederek kendi yasalarını da ihlal ediyor

ABD'nin 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail'e milyarlarca dolarlık silah tedarik ederek, İsrail'in hem uluslararası insancıl hukuku hem de ABD yasalarını ihlal etmesine zemin hazırladığını belirten Blumenthal, ABD'nin Gazze'deki savaş suçlarına ortak olduğunu ve bu soykırımın sorumlularından biri sayılabileceğini ifade etti.

Blumenthal, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın İsrail'e gönderdiği bir mektupta Gazze'ye günlük en az 350 tır insani yardım girişi talep etmelerine rağmen İsrail'in yalnızca 71 tırın geçişine izin verdiğini kaydetti. Blumenthal, ABD yasalarına göre insani yardımı engelleyen ülkelere silah tedarikinin kesilmesi gerektiğine değinerek, ABD'nin İsrail'e karşı bu konuda herhangi bir yaptırım uygulamayacağını düşündüğünü aktardı.

ABD Başkanı Joe Biden yönetiminde Orta Doğu İnsani Meseleler Özel Temsilcisi olarak görev yapan Lisa Grande'ye, "ABD'nin, neden İsrail'e Gazze'ye insani yardım girişi için baskı yapmadığının" sorulduğundan bahseden Blumenthal, Özel Temsilcinin, "İsrail'in ABD'nin 'çok yakın müttefiki' olduğunu ve bu yüzden müdahale edemeyeceklerini" söylediğini anımsattı.

Blumenthal, Washington Post'un 1 Kasım'da bildirdiğine göre, Gazze'de ABD yapımı silahlarla gerçekleşen sivil ölümlerine ilişkin kanıtların raporlara yansıdığını hatırlatarak, "Bu raporlar somut kanıtlar içeriyor. Mesela Beyt Lahiya'da bir sığınakta yaklaşık 100 kişinin hayatını kaybettiği korkunç katliamda, ABD yapımı bombalara ait parça kalıntıları bulundu." diye konuştu.

- ABD, mali ve askeri gücünü kullanarak savaşın uzamasını sağlıyor

Blumenthal, Washington'daki savunma muhabirlerinin Pentagon'dan bilgi aldıklarını ve bu nedenle "kendilerini besleyen eli ısırmadıklarını" dile getirerek, gazetecilerin tepki göstermeleri halinde işlerinden olabileceklerini ve milyonlarca ABD'linin, yetkililerin "saçmalıklarından" bıktığını ve onlarla iyi niyetli bir diyalog yürütmenin anlamı kalmadığını düşündüğünü ifade etti.

Max Blumenthal ayrıca meslektaşlarından Liam Cosgrove'un ABD Dışişleri Bakanlığına, Gazze'de soykırımı finanse ettiklerini söylediğinde aldığı cevaplardan tatmin olmadığını ve tepki gösterdiğini anlatarak, "Liam onlara 'İnsanlar artık sizin saçmalıklarınızdan bıktı.' dedi. Aslında onun sözleri Dışişleri Bakanlığındaki basın odasında sorularına cevap alamayan ve bu durumu dile getiremeyen birçok kişiyi temsil ediyordu." şeklinde konuştu.

ABD'nin İsrail'e silah tedarik etmeye devam ederek sadece soykırıma ortak olmakla kalmadığını aynı zamanda ABD yasalarını da ihlal ettiğini vurgulayan Blumenthal, ABD'nin sahip olduğu büyük askeri ve mali gücü kullanarak Birleşmiş Milletler (BM) dahil uluslararası kuruluşların Gazze'ye barış gücü göndermesini engellediğini dile getirdi.

Blumenthal, ABD'nin BM'deki gücünü ve kontrol ettiği diğer Avrupa ülkelerinin desteğini, İsrail'in hesap vermesini ve soykırımın durdurulmasını engellemek için kullandığının altını çizerek, sözlerini şöyle tamamladı:

"ABD, İsrail'e hesap sorulmasını ve soykırımın durdurulmasını engelleyerek, diğer ülkelerin İsrail ve ABD'yi durdurmak için güç kullanmasına zemin hazırlıyor. Bu durum, direniş ekseninin devreye girmesine neden oldu ve çatışmaların Lübnan, Suriye ve İran'a yayılmasını tetikledi. ABD, İsrail'in her talebini karşıladıkça direniş ekseninin en güçlü ülkesi olan İran'ın, (İsrail'e vereceği karşılıkta) bu soykırımı ve çatışmaları devam ettirmesine vereceği karşılığın dozunu yükseltmesi gerekecek. İran bunu başarabilecek mi bilmiyorum, ancak ABD'nin Gazze'deki soykırım ve bölgedeki şiddet sarmalını engellemek için herhangi bir anlamlı adım atmaması, doğrudan bu şiddetin artışından sorumlu olmasına yol açıyor."


Cumhurbaşkanı Erdoğan: İtalya ile Savunma Sanayi İş Birliğini Yeni Projelerle Güçlendireceğiz

TBMM Genel Sekreteri Talip Uzun, Dünya Parlamento Genel Sekreterler Yönetim Kurulu Üyesi Oldu

Ramazan bayramı'nda Tara Kanyonuna Türk Turist Akını

Express Vize Süresi Uzatıldı

2025 Türk Turizmcilerin Dünya'da 5 Kıtada Etkinliğini En Arttıracağı ve Hissettireceği Yıl Olacak

Özgür Özel'den AB Zirvesinde Demokrasi ve İş Birliği Mesajı

Eğlence Zirve Yaptı İki Ülke Tek Yürek!

Yunanistan'da Hayat 28 şubat'ta Durdu

Almanya Nereye Gidiyor?

Türkiye ve Japonya Arasındaki Stratejik İş Birliği Güçleniyor

Simge’den Çifte Müjde: Yeni Albüm Geliyor, Harbiye’de İlk Kez Yeni Şarkı!

Mabel Matiz Bahar Konserleriyle Hayranlarıyla Buluşuyor

Hakan Altun'dan Volkan Konak’a Duygusal Veda: “Türkiye’yi Üzdü Ama Beni Daha Çok”

Melek Mosso’dan Sürpriz Lakap: “Traktör Mosso”!

TRT'den Teşkilat Dizisi Kararı: Boykot Paylaşımı Nedeniyle Oyuncu Kadrodan Çıkarıldı

Berkay’dan Volkan Konak’a Duygusal Veda: “İçim Yanıyor”

Volkan Konak Kalp Krizi Sonucu Hayatını Kaybetti

Sezen Aksu’dan Yetkililere Çağrı: "Aklıselime Davet Ediyorum"

Merve Mermer’in 300 Bin Dolarlık Bilekliği Gündem Oldu!

Yıldız Tilbe’den Sahte Hesaplara Karşı Hukuki Mücadele

Eskişehirspor’un Şampiyonluk Maçı Tehlikede!

Eskişehirspor Yönetimi: “Başkanımız Ulaş Entok’un Yanındayız, Bu Arma İçin Mücadeleye Devam”

60. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'nda Tarihi Parkurda 23 Takım Yarışacak

İnönü Belediyesi Sporcuları Türkiye Şampiyonası’ndan İki Kupa ile Döndü!

Eskişehirli Sporculardan Çanakkale Troya Yarı Maratonu'nda Büyük Başarı

Eskişehirspor Şampiyonluk Yolunda: Masada Değil, Sahada Kazandık!

Eskişehirspor, Akşehirspor Karşısında Fırtına Gibi Başladı! Yeni Rekorla İlk Yarı Üstün Tamamlandı

Taekwondocu İkizler Finalde Karşı Karşıya Geldi: Şampiyon Yusuf Okur, Madalyasını Vefat Eden Dayısına Armağan Etti

Eskişehirspor’un Şampiyonluk Yarışında Skandal Karar! Rakip Takım Ligden Çekildi

Eskişehirspor Başkanı Ulaş Entok: “Saha Dışının Konuşulduğu Bir Gün Yaşadık, Ama Dimdik Ayaktayız”

Mart Ayı Enflasyon Rakamları

Emeklilere Bayram İkramiyesi Fark Ödemeleri 3 Nisan’da Başlıyor

Küpeli: "Eskişehir'e Marka İşletmeler Yakışır"

Ekonomimiz Güçlü Temeller Üzerine Kurulu

Türkiye’de İşsizlik Son 12 Yılın En Düşük Seviyesinde!

Eskişehir İhracatında Yükselen Performans: 2025’te 342 Milyon Dolar İhracat

Brüksel Ticaret Ataşesi’nden Eskişehir OSB’ye İş Birliği Ziyareti

TÜİK’ten Enflasyon Verileriyle İlgili Açıklama: "Asılsız İddialara İtibar Etmeyin"

Bankalar Kâr Rekoru Kırdı, Vatandaş Borç Batağında!

Merkez Bankası Faizi 250 Baz Puan İndirdi: Politika Faizi Yüzde 42,5’e Çekildi

Sağlık Bakanı Memişoğlu: "Aile Yılı'nda Hedefimiz Sağlıklı Toplum ve Güçlü Aile Yapısı"

Sağlık Bakanlığı’ndan Normal Doğumu Teşvik İçin Eylem Planı

İl Sağlık Müdürü Yaşar Bildirici’den Mihalgazi ve Sarıcakaya’ya Sağlık Odaklı Ziyaret

Eskişehir’de Örnek İş Birliği: Gençlere Ücretsiz HPV Aşısı ve Koruyucu Sağlık Eğitimi

Bakan Memişoğlu’nun Katılımıyla Altı Bileşenli Karma Aşının İlk Uygulaması Gerçekleştirildi

Eskişehirspor’dan Kanser Taramalarına Anlamlı Destek: “Erken Tanı Hayat Kurtarır”

ESOGÜ Hastanesi’nde Kalıtsal Kanser Farkındalığı: Erken Tanı Hayat Kurtarıyor

HPV Virüsü Corona Kadar Tehlikeli: Uzman Uyardı, “Her 20 Kadından Biri Taşıyıcı”

Sağlık Bakanı Memişoğlu: Bayram Tatilinde Acil Sağlık Hizmetleri Kesintisiz Sürecek

Kolorektal Kanser Farkındalık Ayı: Erken Teşhis Hayat Kurtarır!