10870,57%0,43
40,79% 0,09
47,75% 0,44
4383,34% 0,13
7056,83% 0,08
Mustafa SARIİPEK
Zeytinliklerin taşınarak maden sahasına açılmasına yol veren yasa, 77 üretici tarafından Anayasa aykırılığı gerekçesiyle Danıştay’a taşındı. Üreticiler, yürütmenin durdurulmasını ve işlemin iptalini istiyor.
Muğla Milas ve Yatağan’daki zeytin üreticileri, zeytinliklerin sökülerek açık kömür ocağına dönüştürülmesini öngören 7554 sayılı Kanun’un 11. maddesi ile Maden Kanunu’na eklenen Geçici 45. maddeye karşı Danıştay’da dava açtı. 24 Temmuz 2025’te yürürlüğe giren yasa, Yatağan ve Yeniköy-Kemerköy Termik Santralleri işletmecilerine özel olarak hazırlanmıştı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 4 Ağustos’ta yürürlüğe giren bir düzenleyici işlemle uygulamanın başlamasını öngördü.
77 üretici, İzmir, Adana ve Muğla barolarından avukatlarıyla dava dilekçesini sunarak, işlemin Anayasa’ya aykırı olduğunu belirtti. Davada yürütmenin durdurulması ve işlemin iptali talep edildi.
MUHALEFET MİLLETVEKİLLERİNDEN İPTAL DAVASI
Davacılar, Anayasa Mahkemesi’nin vereceği karara kadar yasanın uygulanmasını engellemeyi hedefliyor. Öte yandan, muhalefet milletvekillerinin de önümüzdeki hafta Meclis’ten ortak bir Anayasa Mahkemesi iptal başvurusu yapması bekleniyor.
Zeytin üreticileri, “Toprağımızı Vermiyoruz” kampanyası kapsamında köy köy dolaşarak üreticileri bilgilendirdi ve kitlesel davaya katılmalarını sağladı.
ÖZEL YASA
Yapılan açıklamada, söz konusu yasa değişikliği ile harita ve koordinatlar belirtilmek suretiyle Yatağan Termik Santrali’ni işleten Aydem Enerji bağlı ortağı olan Yatağan Termik Enerji Üretim A.Ş ile Yeniköy ve Kemerköy Termik Santrallerinin işleticisi IC İÇTAŞ Enerji ve Limak Enerji ortaklığıyla kurulan Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş.ye özel yasa yapılmış olduğu da dile getirildi. Ayrıca, “Yasanın yürürlüğe girmesinden 11 gün sonra 04.08.2025 tarihli ve 343936 sayılı Bakanlık Oluruyla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından ‘Maden Kanununun Geçici 45 inci Maddesinin Uygulanmasına Dair Usul Ve Esaslar’ başlıklı adsız düzenleyici işlem yürürlüğe kondu” denildi.
ÖZENSİZ VE HUKUKA AYKIRI
Açıklamanın devamı şöyle: “Dayanağı yasanın Anayasaya aykırı olmasının yanı sıra, özensiz ve hukuka aykırı hazırlanan bu işlemle oldu bittiye getirilip zeytinlerin sökülmesine başlanması hedeflenmişti. Bunun önüne geçmek için Yatağan ve Milas’tan yasanın ekindeki harita içinde zeytinliği olan 77 kişi ortak dilekçe ile dava açtı. Bu kitlesel davanın açılması için yaklaşık 10 günden bu yana İkizköylüler, Turgutlular ve MUÇEP’in çağrıcısı olduğu Toprağımızı Vermiyoruz Kampanyası Muğla Grubundan gönüllüler köy köy dolaşarak çıkan yasayı anlattılar, zeytin üreticilerini bilgilendirdiler ve davaya katılmaya ikna ettiler. Davacıların İzmir Barosu’ndan Av.Arif Ali Cangı ve Av.İpek Sarıca, Adana Barosu’ndan Av.İsmail Hakkı Atal ile Muğla Barosu’ndan Av.Barış Aydın tarafından temsil edildiği davada, öncelikle; Anayasanın 152.maddesi gereğince, dayanak 7554 Sayılı Kanunun 11.maddesi ile Maden Kanunu'na eklenen Geçici 45.maddesinin Anayasa aykırılığı iddiaları ileri sürüldü. Bu iddiaların ciddiye alınarak Anayasa Mahkemesine itirazen başvuru yapılması, Anayasaya Mahkemesi'nin vereceği karara kadar, dava konusu işlemin yürütülmesinin durdurulması, duruşmalı yapılacak yargılama sonunda işlemin iptali istendi.”