9390,51%1,20
38,74% 0,39
43,40% 0,27
4146,90% 1,06
6711,63% -0,27
Mustafa SARIİPEK/MUĞLA
Muğla’nın Ula ilçesinde Akdeniz Koruma Derneği tarafından Türkiye denizlerine sonradan giren ve yerli türler üzerinde baskı uygulayan yeni balık türlerinin tadım etkinliği düzenlendi.
Muğla’nın Ula ilçesi Akbük Mahallesi’nde Akdeniz Koruma Derneği tarafından Türkiye denizlerine sonradan giren ve yerli türler üzerinde baskı uygulayan yeni balık türlerinin tüketilerek ekosistemde denge sağlanmasını amaçladıkları Yeni Balıklar projesi kapsamında tadım etkinliği gerçekleştirdi. İklim değişikliğinin etkisiyle artan deniz suyu sıcaklığı, Kızıldeniz, Hint Okyanusu gibi farklı ekosistemlere ait türler için Akdeniz Havzası'nı her geçen gün daha yaşanabilir hale getiriyor.
Cebelitarık Boğazı, Süveyş Kanalı ve gemilerin balast suları ile taşınan bu yeni türler, yabancısı oldukları Türkiye denizlerine hızla uyum sağlayıp çoğalırken bir yandan da yerli balık türleri ve küçük ölçekli balıkçılık ekonomisi üzerinde tehditler yaratıyor.
SON BİRKAÇ YILDIR HIZLA YAYILILIYOR
Aslan balığı, kılkuyruk mercan, asker balığı, lokum balığı, uzun dikenli denizkestanesi, Türkiye kıyılarında son birkaç yıldır yaşamaya ve hızla yayılmaya başlayan türler arasında yer alıyor. Akdeniz Koruma Derneği, 2012 yılından bu yana istilacı olarak da adlandırılan yeni balık türlerinin izlenmesi için çalışmalarını sürdürüyor. Aynı zamanda yenebilir yeni balık türlerinin sofralara dahil olmasını sağlayarak, bu türlerin yerel türler üzerindeki baskının azaltılması ve küçük ölçekli balıkçılara yeni bir gelire dönüşmesi için faaliyet gösteriyor. Bu türlerin tanınması, sofralara kazandırılarak tüketim alışkanlığı haline gelmesi için Akdeniz Koruma Derneği tadım etkinlikleri gerçekleştiriyor. Bu amaçla Muğla’da yer alan Akbük Koyu’nda tadım etkinliği düzenledi.
ASLAN, ASKER VE PAŞA BARBUNU BALIĞI SERVİS EDİLDİ
Akbük Koyu’nda yer alan bir restoranda gerçekleşen tadım etkinliğinde yeni balık türleri arasında yer alan Aslan, Asker ve Paşa Barbunu balığı servis edildi. Öğle saatlerinde gerçekleşen tadım etkinliğine katılan yaklaşık 70 kadar kişiye yeni balıkların denizlerimize nasıl girdiği, ekosistemde yarattığı değişimler ve iklim krizine yönelik bilgiler AKD ekibi tarafından verildi.
AKD ekibi açıklamasında, “Yeni balık türlerinin sofralara kazandırılması ile yerli türler üzerindeki baskı azalmış, bu türlerden küçük ölçekli balıkçılığın gelir elde etmesi sağlanmış olacak. Akdeniz Koruma Derneği bu türlere yönelik bilginin artması için gerçekleştirdiği etkinliklere Ağustos ayında Fethiye, Mersin ve İstanbul’da devam edecek” ifadelerine yer verildi.