• BIST 100

    10924,53%-1,34
  • DOLAR

    42,20% 0,24
  • EURO

    48,86% 0,30
  • GRAM ALTIN

    5429,94% 0,77
  • Ç. ALTIN

    9007,06% 0,59

Muğla’da 4 Ekim’de Siyah Çelenkli Protesto

Muğla’da hayvan severler ve dernekler, Dünya Hayvanları Koruma Günü’nde belediyelerin barınak uygulamalarını protesto ederek “Kutlanacak bir şey yok, acıya ses olmalıyız” dedi.

GÜNDEM 4.10.2025 13:41:00 0
Muğla’da 4 Ekim’de Siyah Çelenkli Protesto

Mustafa SARIİPEK
4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü, Muğla’da kutlama yerine protestolarla geçti. Muğla Doğal Yaşamı Koruma ve Hayvan Hakları Komisyonu öncülüğünde bir araya gelen hayvan hakları dernekleri ve doğaseverler, il ve ilçe belediye binalarının önüne siyah çelenk bıraktı.

Katılımcılar, belediye barınaklarında yaşanan olumsuzluklara, kısırlaştırma ve tedavi yetersizliklerine, hayvanların açlık, sürgün ve ölümle yüz yüze bırakılmasına dikkat çekti. 

KUTLANACAK BİR ŞEY YOK, ACIYA SES OLMALIYIZ 

“Bugün bir kutlama değil, hayvanların çektikleri acılara ses olma günü” diyen hayvanseverler, belediyelerin yasal olmayan yöntemlerle hayvanlara kanlı bir süreç yaşattığını vurguladı.

“Hayvanları korumamız gereken bu günde, onları açlık ve ölümle baş başa görüyoruz. Bu yüzden 4 Ekim’i kutlamıyoruz” sözleriyle protesto son buldu.

KATLİAMIN VE MATEMİN GÜNÜ! KARA 4 EKİM’İ LANETLİYORUZ!

Datça’da gerçekleşen eylemde şu açıklama yapıldı: “Bugün 4 Ekim… Dünyanın dört bir yanında ‘Hayvanları Koruma Günü’ diye ilan edilen bu tarih, bizim için bir kutlama değil - bu tarih, kara bir anma, kanın, vahşetin, zulmün, zalimliğin simgesidir. Katliam ve üreme döngüsü getiren bir kanun çıkarıldı! İçişleri Bakanlığı, bu kanunun ölüm getiren maddelerinin de ötesinde genelgeler yayınladı. 

 

SONUÇ: HAYVANLARIN İDAM FERMANI OLDU

“Yaşam Alanı” adıyla bize yutturulmak istenen, binlerce köpeğin kafalarının kürekle ezildiği; demir sopalarla dövülüp, yerden yere vurularak, canlı canlı gömüldüğü doğal cehennem alanlarını lanetliyoruz. “Doğal yaşam alanı” adı altında kurulan bu yerler aslında doğal cehennem alanlarıdır. 

Tarih tekerrür ediyor. 1910’da İstanbul’da 80 binden fazla köpeğin Hayırsız Ada’da açlık ve susuzlukla ölüme terk edildiği trajik vahşet, bugün “doğal yaşam alanı” adı altındaki cehennem alanlarında yeniden sahneleniyor. 

Dağbaşlarındaki, gözlerden uzak bu cehennem alanlarında hayvanlar; aç, susuz, kışın kar altında donacakları, yazın güneş altında yanacakları işkenceli ölüm koşullarına mahkûm ediliyor. Ve sonra ölüm çukurlarına atılıyor -ve bu çukurlar “barınak” ve “doğal yaşam” süsüyle örtülüyor. Bu dayatmayı, bu aldatmacayı, bu cinayetleri lanetliyoruz.”

BELEDİYE BAŞKANLARI VE ÖZEL İDARE GENEL SEKRETERLERİ 

Kurduğunuz o cehennem alanlarında hayvanlar kafası kürekle ezilirken, yerden yere vurularak öldürülürken; akşam eve gidip, başınızı yastığa koyduğunuzda rahat uyuyor musunuz? Çoluk çocuğunuzun yüzüne utanmadan nasıl bakıyorsunuz? Bu hayvanların kanı, vebali, gelecek nesillerinizle beraber iki cihanda yakanızdadır. 

Tarım Bakanlığı, DKMP Müdürlükleri! 20 yıldır belediyelere bakımevi kurduramadınız, kısırlaştırma yaptırmayı beceremediniz. Masalarınızdan kalkmadınız, görev yapmadınız. Şimdi de, sekretaryası olduğunuz, İl Hayvanları Koruma Kurullarında; katliam ve vahşet kararları aldırmak için hayvanların öldürülmesini, bir yudum su ve iki lokma yemek verilmesini yasaklatıp; kendi görev ihmallerinizin bedelini masum hayvanların canıyla ödetmek istiyorsunuz. Bir yudum suya, iki lokma ekmeğe muhtaç olun! Allah’tan korkun! Bu vicdansızlığı lanetliyoruz..

 

VALİLER, BELEDİYE BAŞKANLARI, MİLLETVEKİLLERİ, SİYASİLER!

Sakın ola bugün elinize yavru bir köpek alıp “4 Ekim” diye sahte pozlar vermeyin! Gerçek ortada: Sizler de bu gerçeklere, zulme ve vahşete sessiz kalarak suç ortaklığı yapıyorsunuz. Hangi koltukta oturursanız oturun, tarihin ve vicdanın mahkemesinden kaçamayacaksınız. Bu sessizliği lanetliyoruz.

Sokaktan bu köpeği al diyen ey vatandaş!.. Alınan o köpeklerin belediyenin ve özel idarenin doğal cehennem alanlarında kafaları taşla ve kürekle ezilerek, ipin ucunda beton zeminlere vurularak öldürüleceğine sebep olacağını biliyor musun! Bugün burada ve yurdun her yerinde kara çelenklerimizle tarihe not düşüyoruz:

Bu çelenk, öldürülen yüz binlerce hayvanın mezar taşıdır. Bu çelenk, öldürülen binlerce masum hayvanın sessiz çığlıklarının anısıdır. Bu çelenk, sözde “kanun” adı altında dayatılan katliama karşı isyanımızdır. 

SON SÖZÜMÜZ ŞUDUR

Hayvanlar için adalet sağlanana; bu kanun değişene; barınak adı altındaki ölüm kampları ve doğal yaşam alanı adı altındaki cehennem alanları kapatılana; kısırlaştırma başta olmak üzere gerçek, bilimsel ve insani çözüm politikaları uygulanana dek mücadelemiz devam edecek. 

“Hayvanları Koruma Günü” artık bizim için cehennem alanlarında gözden ırak yok edilen Hayvanları Anma ve Hesap Sorma Günü’dür.

Bugün buradan bir kez daha haykırıyoruz ki bu kanlı yasayı isteyenler, çıkaranlar ve parti ayrımı olmaksızın halen seyirci kalan tüm siyasiler öldürülen kedi ve köpeklerin kanları ellerinizde olacak, kaderinizde olacak.

Tıpkı 1910’da Hayırsız Ada’da köpekleri açlıkla ölüme mahkûm edenler nasıl ki hâlâ lanetle anılıyorsa, bilin ki bugün bu kanlı yasayı çıkaranlar, “yaşam alanı” adı altında bu Doğal Cehennem Alanları’nı dayatanlar ve buralara hayvanları mahkum edenler de yüz yıllar boyunca lanetle anılacak. Tarih sizi yargılayacak. Allah hiç birinizi affetmesin, dünya felaketiniz olsun.”


Özgür Özel Brüksel’de konuştu: “Susmayacağız, dayanışmayı büyüteceğiz”

Erdoğan’dan Trump’a: “Birlikte el ele bölgedeki sıkıntıları aşacağımıza inanıyorum”

Yunan Adaları Türklerle Doldu, Yunan Turist Sayısı Yüzde 60 Düştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan KKTC’de: 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’na Katıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Zirvesi’nde Çağrı: “Ticaret Vizyonumuzu Geliştirmeliyiz”

Cansuyu Genel Başkanı Mustafa Köylü: “Gazze’de Çocuklarımızı Öldürüyorlar, Cinayetlerini Meşrulaştırmaya Çalışıyorlar”

Sakız’dan İzmir’e Dayanışma: “Bir Yaka Yandığında, Diğeri de Yanıyor”

Özgür Özel’den Berlin’de Sert Mesajlar: “Türk Halkı Demokrasiden Asla Vazgeçmeyecek”

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan NATO Zirvesi Sonrası Net Mesaj: "Orta Doğu'da Barış İçin Herkes Elini Taşın Altına Koymalı"

Tunus’un Kültürel Hafızası: Bardo Ulusal Müzesi Zamana Direnen Mirasıyla Yeniden Kapılarını Açtı

Simge’den Görkemli Albüm Lansmanı: “Anlatasım Var”

Fatih Ürek’in Avukatı: “Sağlık durumu stabil, asılsız haberlere itibar etmeyin”

Simge Yeni Albümünü Görkemli Bir Partiyle Tanıtıyor!

Kenan Doğulu, Harbiye Sahnesinde Binlerce Müzikseveri Coşturdu!

Demet Akalın’dan Muhteşem Konser!

İrem Derici’den Hakkındaki İddialara Yanıt: “Test Sonuçlarım Temiz, İddialar Asılsız”

Yabancı Damat’ın Usta İsmi Arif Erkin Güzelbeyoğlu Hayatını Kaybetti

Fatih Ürek Kalp Krizi Geçirdi: Yoğun Bakımda Tedavisi Sürüyor

Müsavat Dervişoğlu’ndan sert mesajlar: “Cumhur koalisyonu devlet olma mevzisini terk etti”

İrem Derici’den Uyuşturucu Operasyonu Haberlerine Açıklama: “Gözaltı Söz Konusu Değil”

Eskişehirspor Evinde Fark Yarattı: Söke 1970 Spor’u 2-0 Mağlup Etti

Galatasaray Ajax Deplasmanında Tarih Yazdı: 3-0! Osimhen'den Hat-Trick Şovu

Galatasaray, Şampiyonlar Ligi’nde Ajax Deplasmanında!

Eskişehir’de Okullar Sporla Buluşuyor: 17 Halı Saha ve 13 Basketbol–Voleybol Sahası Öğrencilerin Hizmetinde

Hakan Şapçı: “Üst üste deplasman galibiyetleriyle moral bulduk”

Eskişehirspor yükselişini sürdürüyor

Özgür Özel: “İstanbul Doğru Yolda, Türkiye Tersine Gidiyor”

Eskişehirspor Afyon’da Şov Yaptı

Fenerbahçe Stuttgart’ı Kerem Aktürkoğlu’nun Golüyle Devirdi: 1-0

Fenerbahçe, Avrupa Ligi’nde Stuttgart’ı Ağırlıyor!

Ergun: Enflasyon Vatandaşı Köşeye Sıkıştırdı

EGİAD ve İYTE’den İnovasyon Hamlesi

ETO Başkanı Metin Güler: “Enflasyonla mücadelede hedef tutarlılığı önemli”

TÜİK Ekim Ayı Enflasyon Rakamlarını Açıkladı

Fethiye’de kişi başı 90 bin 750 TL promosyon

Ergun: Meyve Fiyat Artışında Türkiye Zirvede

2. El Pazarlarının da tadı kaçtı

Merkez Bankası Politika Faizini Yüzde 39,5’e İndirdi

Ergun: Türkiye, Gıda Enflasyonunda Avrupa Birincisi Oldu

Artık O Ürünler Kargo ile Alınamayacak

Alanönü Aile Sağlığı Merkezi’nde Sigara Bırakma Polikliniği Hizmete Girdi

Kireçlenmede Kalıcı Çözüm: Diz Protezi Cerrahisi Yaşam Kalitesini Artırıyor

Sürdürülebilir Protein İçin MSD’den Güçlü Adım

Bakan Memişoğlu: Türkiye, Afrika ile sağlıkta üretim iş birliğine hazır

Marmaris Devlet Hastanesi’nde Yeni Dönem: Yapay Zekâ Destekli MR Cihazı Hizmete Girdi

Doç. Dr. Nuri Yıldırım uyardı: Yumurtalık kistleri sessiz ilerliyor, kısırlık ve kanser riski yaratıyor

“Stres yönetimi, modern çağın en büyük tedavisidir”

Çifteler Devlet Hastanesi’ne 6 Yeni Hemodiyaliz Cihazı

Krizlerde Sağlıkta Yapay Zekâ Hamlesi

Sarıcakaya ve Çevresine Büyük Katkı