Tarih: 01.12.2023 15:21

Muğla’da Deştinliler çevre davasını yine kazandı

Facebook Twitter Linked-in

 

 

Mustafa SARIİPEK/MUĞLA

Muğla’nın Menteşe ilçesi Bayır Mahallesi ile Yatağan’daki Deştin Mahallesinde yapılması istenen entegre çimento fabrikasına verilen yürütmeyi durdurma kararının iptalini isteyen Bakanlık ve şirketin talebini mahkeme kabul etmedi.

 

Muğla’nın Menteşe ilçesi Bayır Mahallesi ile Yatağan’daki Deştin Mahallesinde yapılması istenen entegre çimento fabrikasına verilen yürütmeyi durdurma kararının iptalini isteyen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Muğla Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin talebi kabul edilmedi. Danıştay Dördüncü Dairesi’nce talebin aksi yönde görüş bildirilerek, yürütmenin durdurulması kararının iptalini gerektirecek bir durumun söz konusu olmadığı belirtildi. 

Daha önce de bu çimento fabrikası için ‘Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Olumlu’ kararı verilmiş, ardından bu rapor bilirkişi raporuna dayanılarak reddedilmişti. 

 

BİLİRKİŞİ RAPORUNDA NELER BULUNUYOR
Bilirkişi raporunda çimento fabrikasının doğada oluşturacağı geri dönüşü olmayan tahribat olarak sahaya yakın olan zeytinliklerin bulunması, faaliyetin Kazan Göleti’ne zarar verme potansiyeli bulunması, yüzey ve yeraltı sularının olumsuz etkilenebileceği, ÇED raporunda yer alan açık ocak madenciliğinde oluşacak emisyon değerlerinin denetime açık olmaması, meteorolojik verilerin güncel olmaması, nem oranı hatalı alınması, rüzgar yönü çalışmasının hatalı yapılması, bitki listesinin uygun bilimsel çalışmalarla hazırlanmaması bunlardan bazıları. Yine tozlaşmanın devamlılığını sağlayan arı ve diğer böceklerin uğrayacağı zarar neticesinde arıcılık ve çam balı faaliyetlerinin sekteye uğrayacak olması, kesilecek ağaçların orman ekosistemine olası etkilerinin göz ardı edilmesi de bazı etkenler olarak sıralandı.

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —