Tarih: 11.12.2023 12:10

Muğlalı öğretmenler fabrika gibi ders kitapları üretiyor

Facebook Twitter Linked-in

Mustafa SARIİPEK/MUĞLA

Muğla Ortaöğretim Ders Kitapları ve Öğretim Materyalleri Hazırlama Komisyonlarındaki öğretmenler, ders ve etkinlik kitaplarının yanında ürettikleri dijital içerikler ülke genelinde liseler ve EBA’da öğretmen ve öğrencilerimizin kullanımına sunuluyor. İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çay, “Kitap yazma komisyonlarımız, adeta içerik geliştirme fabrikasına dönüştüler” dedi.

 

Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü, Programlar ve Öğretim Materyalleri Daire Başkanlığı koordinesinde Muğla’da 2016 yılından bu yana görev yapan Muğla Ortaöğretim Ders Kitapları ve Öğretim Materyalleri Hazırlama Komisyonlarındaki öğretmenler büyük başarıya imza atıyor. Öğretmenlerin yazdığı ders ve etkinlik kitaplarının yanında ürettikleri dijital içerikler Bakanlık tarafından onaylanarak ülke genelinde liseler ve EBA’da öğretmen ve öğrencilerimizin kullanımına sunuluyor. Kitap yazım komisyonları Muğla’da Menteşe, Ortaca ve Fethiye ilçelerinde çalışıyor. İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çay, “Kitap yazma komisyonlarımız, adeta içerik geliştirme fabrikasına dönüştüler” dedi.

KOMİSYONLARDA KİMLER BULUNUYOR?

Kitap komisyonlarında alanında uzman yazar, grafik tasarım uzmanı, rehberlik uzmanı, dil uzmanı, ölçme ve değerlendirme uzmanı, program uzmanı öğretmenler yer alıyor.
İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çay, Menteşe, Ortaca ve Fethiye olmak üzere üç ilçede konumlanan ortaöğretim kitap yazım komisyonları öğretmenleriyle, İl Milli Eğitim Müdürlüğü toplantı salonunda bir araya gelerek öğretmenleri başarılı çalışmalarından dolayı tebrik ederek yürütülen güncel faaliyetler hakkında da bilgi aldı.

SORUMLULUĞU ÇOK BÜYÜK ÇALIŞMALAR GERÇEKLEŞTİRİYORUZ

Ortaöğretim Ders Kitapları ve Öğretim Materyalleri Hazırlama Komisyonları İl Koordinatörü olarak görev yapan İngilizce Öğretmeni Fethi Çimen, 7 yıldır yürütmekte oldukları çalışmalar hakkında konuştu. Fethi Çimen, “Komisyonlar olarak sorumluluğu çok büyük çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Dolayısıyla, geçtiğimiz yoğun süreçlerde sadece akademik olarak değil çok güçlü bir ekip çalışması da gerekiyor. İlk etapta, ders kitabı hazırlama adına hizmet vermeye başlasak da dünya genelinde ortaya çıkan ihtiyaçlara paralel olarak değişen materyal ve içerik türlerinin yanı sıra, özellikle salgından sonra uzaktan eğitime yönelik dijital içerikler, videolar, animasyonlar hazırlamak da sorumluluklarımız arasına girdi. Bu dinamik süreçlerde beklentileri karşılayabilmek adına sürdürülebilir bireysel gelişim çabalarımıza ek olarak,  Bakanlığımızın düzenlediği çalıştaylar vasıtasıyla bilgilerimizi güncelliyor ve içerik oluşturma faaliyetlerimizi sürdürüyoruz” dedi.

“YAZDIĞIMIZ DERS KİTAPLARIMIZ VE HAZIRLADIĞIMIZ SORULAR EBA’DA DA MEVCUT”

Dünya genelindeki müfredatların analizlerini ve çevirilerini yaparak kendi öğretim programlarıyla karşılaştırdıklarını da belirten Çimen şöyle konuştu: “Hazırladıklarımız raporları Bakanlığımıza sunuyoruz. EBA’da yazdığımız ders kitaplarımız ve hazırladığımız sorular da mevcut. Beceri ve etkinlik temelli, oyun temelli kitaplarımız da var. Bir kısmı sadece çevrimiçi kullanılabiliyor. Hazırladığımız materyallerin Bakanlığımız tarafından onaylanarak Türkiye ve Bakanlığımız koordinasyonundaki bazı yurtdışı öğretim kurumlarındaki öğrencilere katkı sunması bizleri mutlu ediyor, onurlandırıyor.”

DERS KİTAPLARI VE ÖĞRETİM MATERYALLERİ ÇOK BÜYÜK KİTLELERE ULAŞIYOR

Menteşe’de bulunan Ortaöğretim İngilizce Kitap Komisyonu tarafından hazırlanan 10. Sınıf İngilizce Ders Kitabı ve 12. Sınıf İngilizce Ders Kitabı ile EBA’ da bulunan Beceri Temelli Seviyelendirilmiş Etkinlik Kitapları, 9,10 ve 12. Sınıf Oyun ve Etkinlik Kitapları halen Türkiye genelinde öğretmen ve öğrencilerin kullanımına açık durumda.
Fethiye’de bulunan Tarih Komisyonu ise Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi11. Sınıf Ders Kitabı, Kavram Kitabı, Akıllı Defter Projesi, Taslak Öğretim Programı raporlandırmaları gibi birçok önemli görevi başarıyla yerine getirmiş bulunuyor. Komisyon hâlihazırda destekleyici e-içerikler üretiyor.

HALEN OKUTULMAKTA OLAN KİTAPLAR VAR

Ortaca ilçesindeki Matematik Komisyonu ise halen okutulmakta olan ve Matematik alanında zirve olarak tanımlanan Fen Liseleri12. Sınıf Ders Kitabı yazımı, Kavram Kitabı yazımı, Taslak Öğretim Programı yazımındaki görevlerini başarıyla yerine getirdiler ve sürdürüyorlar. Komisyon tarafından yazılmış olan ve Talim ve Terbiye Kurulu tarafından ders kitabı olarak onay almış bulunan Anadolu Liseleri 12. Sınıf Ders Kitabı da önümüzdeki yıldan itibaren öğretmen ve öğrencilerle buluşacak.
Yoğun üretim süreçlerinde oluşan ihtiyaca binaen Menteşe ilçesinde de destekleyici, yeni bir Matematik Komisyonu daha oluşturuldu. Bu genç komisyon da kendisinden istenen içeriklerin sunumu ve destekleyici görevleri başarıyla yerine getirdiği belirtildi. Ayrıca halen liselerde okutulmakta olan Trafik Kültürü ve Sağlık Bilgisi Ders Kitabı da Muğla ve Balıkesir Komisyonları tarafından ortaklaşa çalışma ile yazılmış bir içerik olarak öğretmen ve öğrencilere hizmet veriyor.

İNGİLİZCE KİTAP YAZIM KOMİSYONUNDAN REFERANS GRAMER KİTABI

İngilizce kitap yazım komisyonunca, çalışmalarına ek olarak Referans Gramer Kitabı da hazırlanıyor. İngilizce dil sınıflarına yönelik olarak soru setleriyle beraber hazırlanan Referans Gramer Kitabı, sınav temelli ve çok kapsamlı bir dil kitabı olma yönüyle dikkat çekiyor. Çeşitli seviyelerdeki öğrencilerin eş zamanlı kullanımına uygun içerik ve tasarımlarla, komisyonca hazırlanmakta olan bu kitabın, gelecek öğretim yılı başından itibaren öğrencilerle buluşturulması planlanıyor.
Ayrıca İngilizce, Matematik ve Tarih komisyonları, Ortaöğretim Genel Müdürlüğünün materyal sitesinde yayımlanmak üzere üst düzey düşünme becerilerini artırıcı soru hazırlama çalışmalarında da aktif görevler alarak önemli katkıda bulunuldu.

“KİTAP YAZMA KOMİSYONLARIMIZ, ADETA İÇERİK GELİŞTİRME FABRİKASINA DÖNÜŞTÜLER”

Muğla Milli Eğitim Müdürü Emre Çay, kitap yazma komisyonlarının adeta içerik geliştirme fabrikasına dönüştüklerini belirterek, “Her birinize emeklerinizden dolayı çok teşekkür ediyorum. Bakanlığımıza, öğretmenlerimize ve yeni nesillerin yetişmesine çok büyük katkılar sunuyorsunuz. Ders kitapları ve dijital ortamdaki içeriklerin, sizler gibi alanında uzman, gayretli, özverili ve bu işe gönül vermiş öğretmenlerimiz tarafından hazırlanıyor olması ve Bakanlığımız tarafından takdir görmesi bizleri gururlandırıyor. Hepinizi canı gönülden tebrik ediyor, çalışmalarınızda başarılarınızın devamını diliyorum” dedi.



 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —