10275,75%0,46
39,81% 0,10
46,90% 0,33
4274,45% 0,36
6794,97% -0,20
Mustafa SARIİPEK/MUĞLA
Muğla’nın il genelindeki içme suyu şebekesinden alınan 83 bin 467 su numunesinin Marmaris ve Bodrum ilçelerindeki laboratuarlarda yapılan tetkikleri sonrasında güvenli olduğu ortaya çıktı. İçme suyunda bulanıklık, demir, nitrat gibi 15 parametre, atık suda azot, fosfor, yağ/gres gibi 7 farklı parametrenin analizi yapılıyor.
Muğla Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MUSKİ) Genel Müdürlüğü’nün Marmaris ve Bodrum ilçelerinde bulunan laboratuarlarında il genelinde gelen 83 bin atık su ve içme suyu analizi yapıldı. İçme suyunda bulanıklık, demir, nitrat gibi 15 parametre, atık suda azot, fosfor, yağ/gres gibi 7 farklı parametrenin analizinde suların güvenli olduğu belirlendi.
Marmaris ve Bodrum ilçelerindeki laboratuarlar Türk Akreditasyon Kurumu tarafından TS EN ISO/IEC 17025:2017 Deney ve Kalibrasyon Laboratuarlarının Yeterliliği için Genel Şartlar Standardına göre akredite olan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Ölçüm ve Analiz Yeterlik Belgesine sahip.
83 BİN 467 ANALİZ YAPILDI
İçme suyunda bulanıklık, demir, nitrat gibi 15 parametre, atık suda azot, fosfor, yağ/gres gibi 7 farklı parametrenin analizinin yapıldığı laboratuarlarda 2021 yılında 6 bin 564 atık su ve içme suyu analizi yapılırken, bu analizlerde 39 bin 415 parametre incelendi. 2 kimyager, 2 biyolog, birer gıda mühendisi ve çevre teknikerinin çalıştığı laboratuarlarda bugüne kadar 37 bin 282’si atık su, 46 bin 185’i içme suyu analizi olmak üzere toplam 83 bin 467 analiz yapıldı. Analizler arasında tesis kontrol, şebeke kontrol, kuyu/kaynak kontrolleri, iç izleme gibi kontroller yer alıyor.
31 TESİSİN ARITTIĞI SU SÜREKLİ ANALİZ EDİLİYOR
MUSKİ Genel Müdürlüğü bünyesinde bulunan 31 adet atıksu arıtma tesisinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirli aralıklarla yapılması istenen iç izleme analizleri ile tesislerin verimli ve standartlara uygun çalışabilmesi adına her hafta düzenli olarak tüm analizler iki laboratuarda yapılıyor. Günlük rutin analizlerin yanı sıra Atıksuların Kanalizasyon Şebekesine Deşarj Yönetmeliği hükümleri doğrultusunda yapılan denetimlerde alınan numuneler de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı onayı ile yine bu laboratuarlarda yapılıyor.
“KURUM DIŞI GELEN TALEPLERİ DE KARŞILIYORUZ”
Muğla Büyükşehir Belediyesi MUSKİ Genel Müdürlüğü, “İdaremiz bünyesinde işletilmekte olan iki adet Çevre Analiz Laboratuarı bulunuyor. Bodrum ve Milas ilçelerimizde Bodrum Çevre Analiz Laboratuarı, Yatağan, Menteşe, Ula, Marmaris, Datça, Dalaman, Ortaca, Fethiye, Seydikemer ilçelerimizde ise Marmaris Çevre Analiz Laboratuarı hizmet veriyor. Yapılan analizler sayesinde altyapı sistemimiz ve atıksu arıtma tesislerimizde oluşabilecek olumsuzlukların en aza indirgenmesi, bu sayede gerekli önlemlerin zamanında alınabilmesi sağlanmaktadır. Ayrıca laboratuarlarımız kurum dışı gelen talepleri de kalite hizmet anlayışı çerçevesinde karşılıyoruz. Talep edilen evsel ve endüstriyel nitelikteki atıksuların analizleri mesleki ve teknik yeterliliğe sahip ekiplerimiz tarafından yapılıyor. Amacımız halkımıza sağlıklı temiz bir su içirmek ve doğaya, çevreye zarar vermemektir” açıklaması yaptı.