• BIST 100

    10847,10%4,58
  • DOLAR

    41,31% -0,11
  • EURO

    48,63% 0,11
  • GRAM ALTIN

    4840,78% -0,09
  • Ç. ALTIN

    7878,42% -0,16

Özcan’dan İztuzu Tepkisi: “Hangi Mevzuata Dayanarak Muçev adlı Şirket İhaleye Çıkıyor?”

CHP Muğla Milletvekili Avukat Gizem Özcan, Dalyan İztuzu Kumsalı'nın MUÇEV tarafından 31 Mayıs’ta ihaleye çıkarılmasına tepki gösterdi.

ÇEVRE 6.05.2024 11:27:00 0
Özcan’dan İztuzu Tepkisi: “Hangi Mevzuata Dayanarak Muçev adlı Şirket İhaleye Çıkıyor?”

 

CHP Muğla Milletvekili Avukat Gizem Özcan, Dalyan İztuzu Kumsalı'nın MUÇEV tarafından 31 Mayıs’ta ihaleye çıkarılmasına tepki gösterdi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin yanıtlaması için verdiği soru önergesinde "Hali hazırda MUÇEV hukuksuz olarak kıyıları işletirken, hangi gerekçe ve mevzuata dayanarak, İztuzu Plajı’nı 3. Kişilere devretmek için ihale yapmaktadır?” diye sordu.

İztuzu Özel Çevre Koruma Bölgesidir!

2019 yılı Sayıştay Denetim Raporu'ndaki tespitlere göre MUÇEV'in kıyılardaki faaliyetleri hukuksuz ve kamu yararına aykırıdır. Bu nedenle Muğla'daki kıyı şeritlerinin tamamı Muğla Büyükşehir Belediyesi'ne devredilmelidir" dedi.

Muğla Milletvekili Avukat Gizem Özcan, Ortaca ilçesi Dalyan İztuzu Kumsalının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Muğla Çevre Koruma Vakfı Turizm Limited Şirketi (MUÇEV) adlı şirkete kiralanmasını Meclis gündemine taşıdı. 2019 yılı Sayıştay Denetim Raporu'ndaki tespitlere göre MUÇEV'in kıyılardaki faaliyetlerinin hukuksuz ve kamu yararına aykırı olduğunu söyleyen Özcan, rapora rağmen Dalyan'daki 4,5 km uzunluğundaki İztuzu Plajı işletmesinin MUÇEV tarafından 31 Mayıs'ta ihaleye çıkarılacağını belirtti. Deniz kaplumbağaları yuvalama alanı olarak belirlenen Dalyan İztuzu Sahili'nin, özel çevre koruma bölgesi olduğunu hatırlatan Özcan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin yanıtlaması istemiyle Meclis'e soru önergesi verdi. 

Sayıştay 2019’da Uyarmıştı!

Dalyan İztuzu Kumsalı'nın Muğla'daki 14 kıyısal alandan biri olduğunu söyleyen Özcan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na dair 2019 Yılı Sayıştay Denetim Raporu’nda MUÇEV’e dair önemli tespitlerin yer aldığını söyledi. Sayıştay'ın 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu kapsamında düzenlenen ihalelerde tahmini bedel tespit edilirken yeterli araştırmanın yapılmadığını tespit ettiğini hatırlatan Özcan, "Rapora göre, aralarında İztuzu Plajı’nın da bulunduğu, 'Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından kiraya verilen, devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerin ihalelerinde, tahmin edilen bedel tespit edilirken yeterli araştırmanın yapılmadığı, söz konusu yerlerin bir kısmını kiralayan Muçev Turizm Limited Şirketi tarafından hazırlattırılan gayrimenkul değerleme raporlarının kullanıldığı görülmüştür.' 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 4’üncü ve 9’uncu maddelerine göre, Tabiat Varlıkları ve Doğal Sit Alanları İle Özel Çevre Koruma Bölgelerinde Bulunan Devletin Hüküm ve Tasarrufu Altındaki Yerlerin İdaresi Hakkında Yönetmelik’e göre, 'tahmin edilen bedel, idarelerce tespit edilmelidir. İdare işin özelliğine göre gerektiğinde bu bedelin tespiti için belediye, ticaret odası, sanayi odası, borsa gibi kuruluşlardan da bilgi alabilecek olup, fiyat tespitine ilişkin tüm dayanaklar da rapor eklerinde gösterilmelidir.' Sayıştay, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünün kiralama dosyaları üzerinde yaptığı incelemede, devletin hüküm ve tasarrufu altındaki bazı taşınmazların, yukarıda adı geçen Yönetmelik’in 55’inci maddesinin dördüncü fıkrasının (c) bendi kapsamında pazarlık ile Muçev Turizm Limited Şirketine kiraya verildiği görülmüştür"  dedi.

"MUÇEV'in kıyılardaki faaliyeti hukuksuz, kamu yararına aykırıdır"

Muçev kendi kiralayacağı yerlerin değerlendirmesini yapan şirketin ücretlerinin yine Muçev tarafından karşılandığını vurgulayan Özcan, "Sonuç olarak Sayıştay şöyle söylemektedir: 'Belirtilen sebeplerle, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından kiraya verilen, devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerin ihalelerinde, tahmin edilen bedel tespit edilirken yeterli araştırma yapılmaması, söz konusu yerlerin bir kısmını kiralayan Muçev tarafından hazırlattırılan raporların kullanılması sonucu, 2886 sayılı Kanun’un temel ilkesi olan ihtiyaçların en iyi şekilde, uygun şartlarla ve zamanında karşılanması ve ihalede açıklık ve rekabetin sağlanması hükmüne riayet edilmediği düşünülmektedir.' Rapordaki tespitlerden de anlaşıldığı üzere Muçev’in bu kıyılardaki faaliyeti hukuksuz, kamu yararına aykırıdır. Kamu yararı açısından Muğla’daki kıyı şeritlerinin tamamının Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmesi gerekmektedir. Kıyısal alanların buralara hizmet götüren, altyapısını yapan, çöpünü temizleyen yerel yönetimlere devredilmesinde açık bir kamu yararı vardır. Ancak Dalyan’daki 4.5 km uzunluğundaki İztuzu Plajı işletmesi MUÇEV tarafından 31 Mayıs’ta ihaleye çıkarılacaktır." diyerek sözlerini tamamladı. 

Özcan'dan Bakan Özhaseki'ye 4 soru 

Muğla Milletvekili Avukat Gizem Özcan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'ye yanıtlaması için şu soruları yöneltti; 

  • Bir doğa zenginliği ve Özel Çevre Koruma Bölgesi olan İztuzu Plajı’nın kamu yararı gerekçesiyle Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilmesi için bir çalışma yapacak mısınız? 
  • Sayıştay tespitleri açıkça ortaya koymaktadır ki, Muçev bu kıyıları işletme hakkını alırken dahi değerini kendi tuttuğu şirkete belirleterek, mevzuata aykırı davranmıştır. Bu hukuksuzluğa rağmen, Muçev’in kıyılar üzerindeki tasarrufu hangi gerekçeyle devam etmektedir? 
  • Söz konusu kıyılar, Muçev’e pazarlık ile verilirken, uzmanların, yerel yönetimlerin görüşlerine başvurulmadığı Sayıştay raporu ile sabittir. Deniz kaplumbağaları gibi bir çok tür için önemli bir alan olan İztuzu’nun özel şirket eliyle işletilmesinin vereceği zararlara dair ne gibi önlemler alınmıştır? 
  • Hali hazırda MUÇEV hukuksuz olarak kıyıları işletirken, hangi gerekçe ve mevzuata dayanarak, İztuzu Plajı’nı 3. Kişilere devretmek için ihale yapmaktadır?

 

 

 


Cumhurbaşkanı Erdoğan KKTC’de: 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’na Katıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Zirvesi’nde Çağrı: “Ticaret Vizyonumuzu Geliştirmeliyiz”

Cansuyu Genel Başkanı Mustafa Köylü: “Gazze’de Çocuklarımızı Öldürüyorlar, Cinayetlerini Meşrulaştırmaya Çalışıyorlar”

Sakız’dan İzmir’e Dayanışma: “Bir Yaka Yandığında, Diğeri de Yanıyor”

Özgür Özel’den Berlin’de Sert Mesajlar: “Türk Halkı Demokrasiden Asla Vazgeçmeyecek”

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan NATO Zirvesi Sonrası Net Mesaj: "Orta Doğu'da Barış İçin Herkes Elini Taşın Altına Koymalı"

Tunus’un Kültürel Hafızası: Bardo Ulusal Müzesi Zamana Direnen Mirasıyla Yeniden Kapılarını Açtı

İran-İsrail Savaşında Güç Kimin Elinde?

İsrail'den İran'a Natanz Darbesi: Üst Düzey Komutanlar Öldü, Tahran Savaş Emri Verdi

Sakız Adası’nın Gözdesi Bella Cisterna’ya Turizmden Altın Taç!

Simge’den Jolly Joker Kartal’da Unutulmaz Konser: Biletler Günler Öncesinden Tükendi!

Gülben Ergen’in Altın Yılı: Kıbrıs Konseri, Yeni Şarkı ve Sosyal Sorumluluk Projesi

Aybüke Albere Yaz Tatiline Veda Etti! Kleopatra Koyu’nda Sezonu Kapattı

Ziynet Sali’den 25. Yıl Kutlaması: “Ben Sahne Bağımlısıyım”

Kenan Doğulu’dan BtcTurkVadi Açıkhava’da Yaza Veda Konseri

Simge’den Yazın Enerjisini Yansıtan Sürpriz: “Mucize (BHDR

Berkay’dan Yaza Muhteşem Veda!

Ece Seçkin’den BtcTurkVadi Açıkhava’da Unutulmaz Performans ve Duygusal Anlar

Demet Akalın Kemer’de Unutulmaz Bir Geceye İmza Attı

Simge’den Bodrum ve Arhavi’de Müzik Ziyafeti

Eskişehirspor İzmir Çoruhlu Kulübü Deplasmanından Puansız Dönüyor

İzmir Çorlulu FK – Eskişehirspor Maçı İlk 11’leri Belli Oldu

Konya'da farlı mağlup olduk

Türkiye - İspanya Maçında İlk 11’ler Açıklandı

Eskişehirspor lige galibiyetle başladı

Filenin Sultanları Dünya İkincisi !

A Millî Takımımız, İspanya Karşısında

Eskişehir Anadolu SF – TFF 3. Lig 4. Grup 1. Hafta Maçı Ne Zaman, Hangi Kanalda?

Dünya Şampiyonası'nda Finalin Adı Türkiye-İtalya

A Erkek Milli Takımımız Namağlup Lider

Merkez Bankası Faizi 250 Baz Puan İndirdi: Politika Faizi %40,5’e Düştü

EGİAD’dan Japonya ile Dijital Ortaklık

Ağustos’ta Açık İş ve İşsizlik Sayısı Azaldı

AYMOD 2026: Türk Ayakkabı Modası İstanbul’da Dünya Sahnesinde

TÜİK Temmuz 2025 İşsizlik Verilerini Açıkladı: Oran %8'e Geriledi

Kuru Üzüm Fiyatı Beklentinin Altında Kaldı: CHP’li Karaca’dan Tarım Bakanı’na Tepki

Cari Açıkta İyileşme Sürüyor: Haziran’da Yıllıklandırılmış Açık 18,9 Milyar Dolara Geriledi

Eskişehir OSB’de “Yeni Yatırım Teşvik Sistemi” ve “Yerel Kalkınma Hamlesi” Tanıtıldı

Türkiye-Senegal İş Forumu İstanbul’da Gerçekleşti: İkili Ticaret Hedefi 1 Milyar Dolar

EOSB Başkanı Küpeli: “KOBİ Tanımındaki Güncelleme, Sanayiye Nefes Aldıracak”

Çifteler Devlet Hastanesi’ne 6 Yeni Hemodiyaliz Cihazı

Krizlerde Sağlıkta Yapay Zekâ Hamlesi

Sarıcakaya ve Çevresine Büyük Katkı

Muğla’da öğrencilere ortak menü dönemi

Eskişehir’de Tütün ve Tütün Ürünlerinin Zararları Anlatıldı, Sigara Bırakma Danışmanlığı Hizmeti Sunuldu

Anne Sütünün 10 Mucizevi Faydası

Sağlık Bakanı Memişoğlu İstanbul’da: 335 Milyarlık Sağlık Yatırımı ve Dev Projeleri Açıkladı

Muğla’da Sağlık Skandalı: 11 Diyaliz Cihazı 2,5 Yıl Depoda Bekletildi

Eskişehir’de “Her Yaşta Aktif, Her Yaşta Güçlü” Programı Başlatıldı

Yaz Aylarında Kanser Hastaları İçin Hayati Uyarı: Beslenmenize Dikkat Edin!