• BIST 100

    9914,68%1,38
  • DOLAR

    36,08% -0,01
  • EURO

    37,84% -0,02
  • GRAM ALTIN

    3398,07% -0,01
  • Ç. ALTIN

    5487,40% 0,00

Özcan’dan Turgutreis Sahil Güvenlik Limanı İnşaatına Tepki

Muğla Milletvekili Avukat Gizem Özcan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti;

POLİTİKA 10.01.2025 11:10:00 0
Özcan’dan Turgutreis Sahil Güvenlik Limanı İnşaatına Tepki

 

“ÇED süreci neden yürütülmedi!”

Muğla Milletvekili Avukat Gizem Özcan, 2019 yılında yerel yönetim tarafından açılan davaya dair Danıştay’ın kararını vermemiş olmasına karşın ihalesi yapılarak çalışmalarına başlanan Sahil Güvenlik Komutanlığı Turgutreis Karakol Binası ve liman inşaat çalışmalarını Meclis gündemine taşıdı. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Muğla Milletvekili Avukat Gizem Özcan, Bodrum İlçesi Turgutreis Mahallesi’nde yapımına başlanan Sahil Güvenlik Komutanlığı Karakol Binası ve liman inşaat çalışmalarını Meclis gündemine taşıdı. Proje ile ilgili daha önce Bakanlık tarafından “ÇED Yönetmeliği hükümlerinin uygulanmasına gerek bulunmadığına” dair görüş verildiğini hatırlatan Özcan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle Meclis’e soru önergesi verdi. 

“Turgutreis sahilinin korunması Bodrum’un geleceği demektir”

Turgutreis sahilinin korunmasının Bodrum’un geleceği açısından önem arz ettiğini söyleyen Özcan, Bodrum gibi bir turizm merkezinde bu tür projelerin bölgenin doğal ve özgün yapısının korunması önceliğiyle ele alınması gerektiğini vurguladı. Özcan, “Sahil güvenlik için tespit edilen yerin Bodrum’un ekosistemi, turizmi ve vatandaşların sağlığı açısından doğru olmadığı, yerel yönetimler, bölgedeki vatandaşlar, esnaf, turizmciler ve ilgili STK'lar tarafından kamuoyuna defalarca açıklanmıştır. Limanın deniz hayatına zarar vereceği, çevresel kirlilik yaratacağı,  doğa, yaban hayat ve biyolojik çeşitliliğin korunmasıyla ilgili uluslararası sözleşmelere aykırı olduğu ortadadır. Ayrıca liman, merkezdeki ücretsiz halk plajını da yok edecektir. Bu nedenle sahil güvenlik limanının yeri değiştirilmelidir” dedi. 

“Yer seçiminde yerel yönetimlerin ve vatandaşların görüşleri dikkate alınmalıydı”

Turgutreis gibi eşsiz bir bölgenin doğal ve kültürel zenginliklerini korumanın herkesin ortak sorumluluğu olduğuna dikkat çeken Özcan, “Bu tür projelerde yer seçimi yapılırken yerel yönetimler, halk ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte şeffaf ve katılımcı bir anlayışla hareket edilmelidir. Ancak, liman inşaatı için seçilen bu alanın uygun olmadığı ile ilgili bölgede yurttaşlar tarafından geniş çaplı eylemler düzenlenmesine rağmen vatandaşlarımızın görüşlerinin ve yerel yönetimlerin karar sürecine dâhil edilmediği bir tablo ile karşı karşıyayız. Diğer önemli bir husus, 2019 yılında yerel yönetim tarafından açılan davaya dair Danıştay’ın kararını vermemiş olmasına karşın limanın ihalesinin tamamlanarak, ihaleye kazanan firmanın sahilde inşaata başlamasıdır” diyerek sözlerini tamamladı. 

Özcan’dan Bakan Kurum’a 12 soru

Muğla Milletvekili Avukat Gizem Özcan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti; 

  1. Bu projenin çevresel değerlere, şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına uygun ve uygulanabilir olduğunu düşünüyor musunuz? 
  2. Proje, her ne kadar askeri olsa da bir liman niteliği taşımaktadır. Liman projeleri ile ilgili ÇED süreçlerinin yürütülmesi gerektiği açıktır. Neden ÇED süreci yürütülmemiştir? 
  3. ÇED ve SED (Sağlık Etki Değerlendirme) yapılmadan böylesi bir projenin inşaatına başlamanın  geri dönülmez çevresel ve hukuki zararlara neden olacağı açık değil midir? 
  4. Proje alanında, Akdeniz'e özgü bir tür deniz çayırına yani Posidoniaoceanica'ya rastlanmıştır. Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan (Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü), Muğla Valiliği’nden (İl Tarım ve Orman Müdürlüğü), Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nden, Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’nden, mutlak koruma altına alınan habitat ve/veya deniz florası ve faunasının olumsuz etkilenip etkilenmeyeceğine dair görüş alınmış mıdır? 
  5. CarettaCaretta'ların Turgutreis sahillerinde yumurtladığı ve sonrasında da denizle buluştuğu bilinmektedir. CarettaCaretta'ların doğal yaşam alanı olan bu bölge için ne gibi önlemler alınmıştır?
  6. Limanı kullanacak deniz araçlarının (Sahil Güvenlik Botları ve Tekneleri) oluşturacakları gürültünün deniz altı canlı yaşamına zarar vermemesi için ne gibi önlemler alınmıştır?
  7. Yapılması planlanan limanın, ülkemizin de taraf olduğu doğa, yaban hayat ve biyolojik çeşitliliğin korunmasıyla ilgili şu uluslararası sözleşmelere: a) Avrupa Yaban Hayatı Koruma Sözleşmesi (Bern), b) Akdeniz'in Deniz Kirliliğine Karşı Korunması Sözleşmesi (Barselona), c) Biyolojik Çeşitliliğin Korunması Sözleşmesi, d) Nesli Tehlike Altında Olan Flora ve Faunanın Uluslararası Ticaretini Önleme Sözleşmesi (CITIES), e) Peyzaj Sözleşmesi aykırı olduğunu düşünüyor musunuz?
  8. Bu tesisin Turgutreis gibi yapılaşmanın, yoğunluğun ve nüfusun çok olduğu bir turizm merkezinde yapılması doğru mudur? Yapılmak istenen tesisin bulunduğu alanda kıyı yapılarının yoğunluğu göz önünde bulundurulmuş mudur? Bu aynı zamanda, sahil güvenlik limanı için de bir güvenlik sorunu teşkil etmeyecek midir? 
  9. Alanda mevcut marina, balıkçı barınağı, halkın denize girme ve güneşlenme iskeleleri, kumsal alanlar ve yoğun deniz trafiği dikkate alınmış mıdır?  
  10. Sahil güvenlik limanının bölge turizmini olumsuz etkileyeceği açıktır. Bu etkilere dair bir analiz raporu hazırlanmış mıdır? Hazırlanmışsa neden kamuoyu ile paylaşılmamıştır? 
  11. Şayet sahil güvenlik limanının bu bölgede yapılmasının gerekçesi milli güvenlik ise bölgedeki marinayı kamulaştırma yoluna neden gidilmemiştir? 
  12. Sahil güvenlik limanı için Turgutreis'in merkezi yerine, alternatif bir yer bulunarak, şehir merkezlerinin dışına çıkarılması yönünde bir çalışmanız var mıdır?

 



“Ekonomiden diplomasiye, ticaretten güvenliğe sorunların çözümü için yeni bir küresel düzene ihtiyacımız var”

EGİKAD’dan İzmir İtalyan Konsolosu Bianchi’ye ziyaret

İstanbul-Şam Uçuşları Başladı

Demirci, Şam’daki Emevi Camisi Halılarını Dokumaya Talip

Rusya, Karadeniz sahilindeki petrol sızıntısı nedeniyle acil durum ilan etti

"Denizli'li 10 Yaşındaki Matematikçi, Amerikan Olimpiyatı'nda Tam Puanla Birinci Oldu"

Hollanda'da nehirde cansız bedeni bulunan din görevlisi Kütahya'da defnedildi

Karadağ'ın Doğal ve Kültürel Zenginlikleri: Lovcen Milli Parkı ve Dünyanın En Yüksek Mozolesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi için Brezilya'da

Erdoğan, Sandu ile görüştü

Miray Cruises, Mithat Körler ile Yunan Adaları’na Yelken Açıyor!

Ersoy Üner'den İki Şarkı Birden

Berkay ve Eşinden Sevgililer Günü'ne Özel Pozlar

Netflix'ten Şubat Ayına Özel Yeni Dizi ve Filmler!

Mabel Matiz, Sevgililer Günü’nde müzikseverlerle yeniden buluşuyor!

maNga, profesyonel kariyerinin 20. Yıl turnesi 'nde

Koray Avcı’dan Duygusal Konser: "Babamın Yelkenlisinde Yaşıyorum”

Kadınlara Yönelik İftiralara Sert Tepki: "Gerçekleri Değiştiremezsiniz!"

Sevinç Erbulak: "Annem Ankara Dizisinde Yer Almaktan Mutluyum"

"Gassal" dizisi ekibi, dizinin gördüğü ilgiyi değerlendirdi:

Fenerbahçe'den Adana Demirspor’un Sahadan Çekilmesi Sonrası Sert Açıklama

Adana Demirspor, Galatasaray Maçında Sahadan Çekildi

Aydemir Balıkesirspor'u Yalnız Bırakmadı

İzmir hafta sonunun tadını Bisikletli Pazar’la çıkarıyor

Eskişehirspor Liderliğe Yükseldi

Jose Mourinho’dan Çocuk Onkoloji Servisi’ne Anlamlı Ziyaret

Ulaş Entok "Eskişehirspor'un Menfaatleri Doğrultusunda Ayrılık Kararı Aldık"

Eskişehirspor'da Ergun Ortakçı Dönemi Sona Erdi

Erzurumspor FK maçının biletleri satışa çıkıyor

Milan Skriniar:" Burada olmaktan dolayı çok mutluyum"

Türkiye Ekonomisinde Büyüme Sürüyor: Sanayi Üretimi ve İstihdamda Rekor Seviyeler

Akın’dan iş dünyasına iş birliği çağrısı

Sanayi Üretimimiz, En Zor Şartlarda Bile Devam Edebilmeli

CHP Ekonomi Takımı Muğla’da

İzmir'de "Sürdürülebilir Kalkınmada Kültürel Mirasına Sahip Çıkan Genç Kadınlar Projesi" tanıtıldı

Eskişehir'den 514 milyon dolarlık havacılık ve savunma sanayisi ürünü ihraç edildi

Eskişehir havacılık ve savunma sanayi ihracatını arttırmaya devam ediyor

FIAT, 2024'te Türkiye otomotiv pazarında "En Çok Satılan Marka" oldu

Emeklilere Yüzde 15,75 Zam! Yeni Maaşlar 14.469 TL'den Başlayacak

Kuru Meyve İhracatında Büyük Artış: Türkiye, 1,8 Milyar Dolarlık Dış Satım Yaptı

"Epilepsi Tedavi Edilebilir Bir Hastalıktır"

Eskişehir İl Sağlık Müdürü: "Sigara Bırakılmazsa 2030'da 8 Milyon Kışiyi Kaybedebiliriz"

E-Sigarada Kimyasal Zatürre Tehlikesi

Benzersizliğimizle Biriz …

Eskişehir’in 100 Yıllık Sağlık Yolculuğu "Maziden İstikbale Asırlık Şifa" Eserinde Toplanıyor

Özel Hastane Döneminde Yeni Dönem!

Sağlık Bakanlığı'ndan Teftiş Hamlesi: Yeni Denetim Sistemi Hayata Geçirildi

Ağız ve Diş Sağlığı Çalışanları 14 Şubat’ta İş Bırakıyor

Tiroid hastalıkları riski kadınlarda 5-10 kat daha fazla

ESOGÜ’den Rahim Ağzı Kanseri Uyarısı