• BIST 100

    9311,88%-2,19
  • DOLAR

    38,85% -0,32
  • EURO

    44,87% -0,99
  • GRAM ALTIN

    4344,50% 1,44
  • Ç. ALTIN

    6989,75% 1,74

Şahbaz, Virüsler dolaşımda

CHP Sağlık Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksaz Şahbaz, Ülkemizde koruyucu sağlık hizmetlerinin yetersizliği sonucunda grip nedeni olan İnfluenza, COVİD ve RSV olduğu bilinen enfeksiyonlar salgına dönüştü.

COVID-19 22.01.2024 15:43:00 0
Şahbaz, Virüsler dolaşımda

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI ZELİHA AKSAZ ŞAHBAZ: “İNFLUENZA, COVİD, RSV ONLARCA VİRÜS DOLAŞIMDA”

 

Cumhuriyet Halk Partisi Sağlık Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksaz Şahbaz, Ülkemizde koruyucu sağlık hizmetlerinin yetersizliği sonucunda grip nedeni olan İnfluenza, COVİD ve RSV olduğu bilinen solunum yolu enfeksiyonları salgına dönüştü. Koruyucu sağlık hizmetleri ve yaygın aşılama için daha neyi bekliyorsunuz? dedi

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksaz Şahbaz’ın açıklaması şöyle:

Esas olan koruyucu hekimlik ve halkın sağlığını korumak olmakla birlikte biliyoruz ki koruyucu önlemler alınmamıştır. Grip gibi virüs kaynaklı hastalıklarla mücadele etmenin en kolay yolu yeni virüs suşlarının ortaya çıktığı sonbahar aylarında vatandaşları aşılamaktır. Sonbaharda sınırlı sayıda aşı tedarik eden ve aşıyı 65 yaş üzeri ve kendi belirlediği kronik hastalığı olan vatandaşlarımıza açan Sağlık Bakanlığı bu yöntem ile aktif yaşamın içinde ve  kalabalık ortamlarda bulunan vatandaşlarımızın zamanında aşı olmasına engel olmuştur. Aşı karşıtları tarafından oluşturulan tereddütlerin de katkısıyla aşılama oranları çok düşük kalmıştır. Ücretsiz grip aşısı olamayan emekçi ve 65 yaş altı emeklilerimiz hayat pahalılığı nedeniyle yaklaşık 400 TL olan aşı ücretini karşılayamamakta ve  aşı olamamaktadır. Ayrıca sağlık personelinin aşılanmaması hem sağlık çalışanlarını risk altına sokmakta hem de salgının yayılmasında etken olmaktadır. Bunun sonucunda ortaya çıkan salgın, uzun tedavi süreçleri, yoğun bakım tedavileri ve maalesef yüksek oranda can kayıplarına neden olmaktadır.

Ülkemizde ve dünyada milyonlarca can almış olan COVİD ne yazık ki kontrolsüz bir şekilde kitle bağışıklığına terk edilmiştir. COVİD testi yapılmamakta,  hastaların influenza mı, COVİD mi olduğu bilinmemektedir. AB ve ABD gibi ülkelerde COVİD yeni varyantlarına karşı geliştirilen ve uygulanan  aşılar maalesef Sağlık Bakanlığı tarafından temin edilmemiştir.

Salgın nedeniyle ortaya çıkan yoğun hasta yükü ile ASM’ler dar koridorları ile hastaneler salgının bulaşma ve yayılma alanları haline dönüşmüş durumdadır.

Sonuç olarak salgın, Aile Sağlığı Merkezleri, poliklinik, servis ve yoğun bakımlarda diğer hastaların tedavilerini engelleyecek boyutlara ulaşmıştır. Servis ve yoğun bakım yataklarının %60-80’i salgın kaynaklı hastalar ile dolmuş durumdadır. Acil ameliyatlar yapılamamakta planlı ameliyatlar bile ertelenmek zorunda kalmaktadır. Diğer hastaların tedavisinde aksamalar nedeniyle dolaylı can kayıpları ortaya çıkmaktadır. Salgının artması ile birlikte büyükşehirlerden ölüm sayılarının geçen yıl ve  pandemi öncesi aynı dönemin üzerinde seyrettiği yönünde bilgiler gelmektedir.

Sağlık Bakanlığının temel görevinin yandaş müteahhitlerce işletilen şehir hastanelerine hasta garantisi vermek değil, koruyucu sağlık hizmetleri ile vatandaşın hastalanmasının önüne geçmek olduğunu hatırlatıyoruz. Sosyal güvenlik sistemine kayıtlı vatandaşlarına ücretsiz aşı dağıtmayı esirgeyen devlet, hastalanan vatandaşlarımız için tedavi, yoğun bakım ve ilaç masrafları ile aşı bedelinin kat kat üzerinde harcamaya neden olmaktadır.

Bütçesinin çok büyük bölümünü tedavi hizmetlerine ve şehir hastanelerine ayıran iktidar neyi beklemektedir?

Özel hastanelerde yüksek doluluk oranları nedeniyle yüksek ücretlere dahi yatak bulunamazken bu salgın ile özel hastanelere yüksek kazanç sağlamak mı amaçlanmaktadır?

Aşı ile çok cüzi bedelle önlenebilecek bir enfeksiyon ve salgının kamu ve halkın bütçesinden karşılanacak milyonlarca dolarlık bir tedavi pazarı oluşturması mı hedeflenmektedir?

Körfez sermayesine pazarlamak için satışa çıkarttığı hasta garantili Şehir Hastanelerini satış için cazip hale getirmeye mi çalışmaktadır?

Salgını engellemek için neden etkin bir koruma ve aşılama kampanyası yapmamıştır ve niçin bunda inat etmektedir?

Sağlık Bakanlığını güncel İnfluenza aşılarını tedarik etmeye ve vatandaşlarımızı ücretsiz olarak aşılamaya davet ediyoruz. COVİD testlerine yeniden başlanması ve yeni varyantlara karşı geliştirilen güncel aşıların tedarik edilerek kronik hastalar ile sağlık personelinin aşılanmasını öneriyoruz.

Salgın yönetiminin akademinin önerileri doğrultusunda, bilimsel yöntemlerle yürütülmesini tavsiye ediyor ve tüm bu sorularımızı Sayın Sağlık Bakanına soruyor,  cevap bekliyoruz.


İran-İsrail Savaşında Güç Kimin Elinde?

İsrail'den İran'a Natanz Darbesi: Üst Düzey Komutanlar Öldü, Tahran Savaş Emri Verdi

Sakız Adası’nın Gözdesi Bella Cisterna’ya Turizmden Altın Taç!

Ahmet Davutoğlu’ndan Kerkük’e Anlamlı Ziyaret: “Unutmadık, Unutturmayacağız”

Erdoğan'dan Tiran'da Küresel Mesaj: “Adil ve Kapsayıcı Bir Yönetişim Mimarisine İhtiyaç Var”

Kıbrıs’ta Denizcilik Zirvesi: Sektörün Devleri Girne Üniversitesi’nde Buluştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kalkınma Yolu Projesi Mesajı: “Tüm Bölgenin İstikrarına Katkı Sunacak”

Belgrad: Osmanlı'dan Günümüze Uzanan Bir Başkentin Hikayesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan KKTC'de TEKNOFEST Mesajı: “Nice Asırlar Boyunca Burada Olacağız”

Erdoğan: “Adlarımız farklı olsa da soyadımız Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’dir”

Simge Harbiye’de Büyüledi: Yeni Şarkısının Müjdesini Verdi…

maNga, Erdek’te 19 Mayıs Coşkusunu Dinleyici Rekoruyla Kutladı!

Ziynet Sali’den Kıbrıs’ta 19 Mayıs’a Özel Coşkulu Konser

Aybüke Albere: “Okan Bayülgen’in Dayağını Yedim!”

Ünlü Dövme Sanatçısı Fatih Serdaroğlu, Saç Pigmentasyonunda Dünya Markası Oldu!

Simge’den Çifte Müjde: Yeni Albüm Geliyor, Harbiye’de İlk Kez Yeni Şarkı!

Mabel Matiz Bahar Konserleriyle Hayranlarıyla Buluşuyor

Hakan Altun'dan Volkan Konak’a Duygusal Veda: “Türkiye’yi Üzdü Ama Beni Daha Çok”

Melek Mosso’dan Sürpriz Lakap: “Traktör Mosso”!

TRT'den Teşkilat Dizisi Kararı: Boykot Paylaşımı Nedeniyle Oyuncu Kadrodan Çıkarıldı

Eskişehirspor’da Ulaş Entok Yeniden Başkan Seçildi

Eskişehirspor Genel Kurulu Yarın

Eskişehirspor’a Destek Mesajı: “Ulaş Entok ve Yönetimi Göreve Devam Etmeli”

Aydın Büyükşehir Belediyespor, Rus Smaçör Anna Tikhomirova’yı Transfer Etti

Anadolu Üniversitesi Futbol Takımı El Değiştirdi: Yeni Sahibi Taylan Şahin!

A Millî Takım, Meksika’ya Tek Golle Mağlup Oldu

Eskişehirspor Bölgesel Amatör Lig'de Şampiyon Oldu, Kupasını Aldı

Eskişehirspor Şampiyonluğu Kupayla Taçlandırdı! Stadyumda Ceza Rüzgârı, Havai Fişek Şovu

Eskişehirspor’da Şampiyonluk Coşkusu! Taraftarlar Atatürk Stadyumu’nda Buluşuyor

Eskişehirli Atlet Bahar Sezer’den Uluslararası Başarı

Manşetle Ekonomi Yönetmenin Bedeli: Yıllık 2 Trilyon Lira Faiz Ödemesi

Sanayi Üretiminde Artış, İşsizlikte Rekor Düşüş: Ekonomi Programı Sonuç Veriyor

Anneler Günü Alışverişlerine Dikkat! Tüketicilere Sahte Ürün ve Kampanya Uyarısı

Birlik Sağlık-Sen Genel Başkanı Doğruyol: “TÜİK Verileriyle Memur, Emekli ve İşçi Her Geçen Gün Fakirleşiyor”

Yurt İçi ÜFE Nisan 2025'te Yıllık %22,50, Aylık %2,76 Arttı

Mart Ayı Enflasyon Rakamları

Emeklilere Bayram İkramiyesi Fark Ödemeleri 3 Nisan’da Başlıyor

Küpeli: "Eskişehir'e Marka İşletmeler Yakışır"

Ekonomimiz Güçlü Temeller Üzerine Kurulu

Türkiye’de İşsizlik Son 12 Yılın En Düşük Seviyesinde!

Kurban Bayramı’nda Et Tüketiminde Bu Uyarılara Dikkat!

Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü’nden Tütünle Mücadeleye Güçlü Destek

ESOGÜ Hastanesi’nde Şizofreni Farkındalığı: Dünya Şizofreni Günü'nde Etkinlik Düzenlendi

“İdeal Kilonu Öğren Sağlıklı Yaşa” Kampanyasına İlk Haftada Yarım Milyondan Fazla Katılım

23 İlde 26 Merkezde Hiperbarik Oksijen Tedavisi: Binlerce Hasta Şifa Buldu

Yaşar Bildirici, Talasemi Önlenebilir!

Anahtar Parti'den Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’ndeki Çocuk İstismarı İddiasına Sert Tepki: “İhmallerin Üstü Örtülmesin!”

Dünya Astım Günü'nde Öne Çıkan Tema: "İnhaler Tedavi Ne Kadar Doğru, O Kadar Etkili"

Aile Hekimi Kaydında Yeni Dönem: İkamet Adresine Göre Otomatik Aktarım Başlıyor

Sağlık Bakanı Memişoğlu: "Aile Yılı'nda Hedefimiz Sağlıklı Toplum ve Güçlü Aile Yapısı"