10246,36%0,20
40,26% 0,13
46,82% 0,31
4318,68% 0,51
6902,17% 0,00
Sivas’ta etkisini sürdüren şap hastalığı nedeniyle köylerde hayvan ölümleri yaşanırken, vatandaşlar büyük endişe yaşıyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, yaşananları Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıyarak, hem Tarım ve Orman Bakanlığı’nı hem de hükümeti sert bir dille eleştirdi.
Sivas’ta Hayvan Ölümleri Artıyor: 17 Köy Karantinada
Türkiye’nin en büyük hayvan pazarlarından birine sahip olan Sivas’ta şap hastalığı nedeniyle 17 köy karantinaya alındı. Kangal ilçesine bağlı Havuz Köyü başta olmak üzere birçok bölgede büyükbaş hayvan ölümleri yaşanıyor. Telef olan hayvanlar, çevresel risk oluşturmasın diye köylüler tarafından kireçle kaplanarak gömülüyor. Üreticiler, yetkililerden yeterli destek alamadıklarını belirterek hastalıkla kendi imkânlarıyla mücadele ettiklerini dile getiriyor.
Karasu: “Avrupa’da Neredeyse Yok, Bizde Neden Bu Kadar Yaygın?”
Konuyla ilgili TBMM’de açıklama yapan CHP’li Karasu, şunları söyledi:
“Avrupa’da neredeyse yok denecek kadar az görülen şap hastalığı, Türkiye’de üreticiyi bitme noktasına getiriyor. Aşı eksikliği mi var, yoksa ithal hayvanlar mı hastalık taşıyor? Bu iddialar ciddi şekilde araştırılmalı.”
Aynı zamanda daha önce gündeme getirilen yerli aşı üretimiyle ilgili verilen bilgilerin sahada yetersiz kaldığını vurgulayan Karasu, “Hayvan hastalıkları sadece üretimi değil, halk sağlığını da doğrudan etkiliyor. Aşı programları ve kontrol sistemleri yetersiz kalıyor” dedi.
“Et İthalatı Besicinin Kâbusu Oldu”
Et ithalatının, yerli üreticinin rekabet gücünü kırdığını ve ithal hayvanlar üzerinden bulaşıcı hastalık riskinin arttığını belirten Karasu, ithalat politikalarına da tepki gösterdi. Özellikle kesim dönemlerinin yaklaşmasıyla hastalık vakalarının arttığını ifade ederek, bu durumun tesadüf olup olmadığının açıklanması gerektiğini vurguladı.
Bakan Yumaklı’ya 11 Maddelik Soru Önergesi
CHP’li Karasu, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle Meclis’e sunduğu önergede şu soruları yöneltti:
Son yıllarda hastalığın artışının nedeni nedir? Aşı eksikliği veya ithal hayvanlar etkili mi?
Sivas’ta son bir yılda kaç ithal hayvan getirildi?
Güney Amerika’dan ithal edilen hayvanlar şap hastalığına karşı yeterince denetleniyor mu?
Sivas’ta hastalığın yayılmasını önlemek için hangi somut önlemler alındı?
Kaç hayvan etkilendi, kaçı telef oldu?
Et ve süt üretiminde yaşanan ekonomik kayıp ne kadar?
Son 3 yılda hastalıklara yönelik yapılan tazminat ödemeleri ve uygulama programları nelerdir?
Sivaslı üreticilere yönelik bir destek programı planlanıyor mu?
“Üretici Yalnız Bırakılmamalı”
Karasu açıklamasının sonunda, “Hayvancılıkla geçinen vatandaşlarımız çok ciddi ekonomik kayıplar yaşıyor. Sivaslı üreticilerin zararlarının tazmin edilmesi için acil destek paketi açıklanmalıdır” çağrısında bulundu.