9390,51%1,20
38,74% 0,39
43,40% 0,27
4146,90% 1,06
6711,63% -0,27
Mustafa SARIİPEK/
Ege Denizi'nin kuzeydoğusunda, Çanakkale’nin Gelibolu ve Eceabat ilçeleri ile Edirne’nin Keşan ve Enez ilçeleri arasında yer alan Saros Körfezi'ndeki deniz çayırlarının yok edilmesine karşı çıkan Saros Gönüllüleri imza kampanyalarını güncelledi.
5 yıldan bu yana Ege Denizi'nin kuzeydoğusunda, Çanakkale’nin Gelibolu ve Eceabat ilçeleri ile Edirne’nin Keşan ve Enez ilçeleri arasında yer alan Saros Körfezi'ndeki deniz çayırlarının yok edildiğini belirten Saros Gönüllüleri imza kampanyalarını güncelledi. “Denizlerin akciğeri deniz çayırları, 1 metrekaresi günde 14 litre havayı temizliyor” başlığıyla yinelenen 15 bin imza istemle kampanyada kısa sürede 12 bin rakamı geçildi.
SÖKTÜLER, GERİ YERİNE TAŞIMADILAR!
“Saros Körfezi’nin oksijen kaynağı ve deniz canlılarının yuvası deniz çayırları nerede?” ifadeleriyle başlayan kampanyada “5 yıldır Deniz Çayırları deniz yaşamının oksijen kaynağıdır sökmeyin’ dedik. Hatta imza kampanyası başlattık. Söktüler!
Saros’ta deniz çayırlarını dünyada ilk defa denenen bir yöntemle söküp, taşıyıp, proje bitince geri yerine taşıyacaklarını söylediler. Yaşıyorlar mı, neredeler? Yerlerini bilmiyoruz.
Geri yerine taşımadılar! Her bir metre karesi 14 litre havayı temizliyormuş. Saros deniz çayırlarının sökülmesiyle, fosseptiklerin direk denize verilmesiyle hızla kirleniyor!
Kızıldeniz'e eşdeğer sahip olduğu zengin deniz canlıları azalıyor, ölüyor!” ifadelerine yer verildi.
SAROS İÇİN TEHLİKE ÇANLARI ÇALIYOR
Saros Körfezi’nin artık kendisini temizleyemediğinin de altının çizildiği açıklamada şunlara yer verildi: “Atık Saros kendi kendini temizlemeye yetmiyor. Saros için tehlike çanları çalıyor, farkında mısınız? Marmara ölüyorsa, Saros da ölmesin! Bilim adamları deniz çayırlarının Marmara denizi için önemini anlatıyorlar. Deniz Çayırlarını sökenlere soruyoruz: Saros’un göz göre göre sökülen deniz çayırları nerede?”