
İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şubesi organizasyonuyla düzenlenen Süt ve Sağım Hijyen Panelinde İzmir sütün başkenti, ülkenin lokomotifi olarak değerlendirildi.
Mustafa SARIİPEK/
İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şubesi organizasyonuyla düzenlenen Süt ve Sağım Hijyen Panelinde İzmir sütün başkenti, ülkenin lokomotifi olarak değerlendirildi.
İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şubesi organizasyonuyla Ödemiş ilçesi Kongre Merkezi’nde düzenlenen Süt ve Sağım Hijyen Paneline İzmir’in 30 ilçesinden çok sayıda üretici katıldı. İzmir, İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Özen tarafından “sütün başkenti, ülkenin lokomotifi” olarak değerlendirildi.
Panele İzmir Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen, Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı temsilcileri, Şube ve İlçe Müdürleri ile İzmir’in 30 ilçesinden çok sayıda üretici katıldı.
“ÜLKENİN LOKOMOTİF İLİYİZ”
İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Özen; panele olan yoğun katılımlarından dolayı süt üreticilerine teşekkür ederek başladığı konuşmasında Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi desteğiyle gerçekleşen panelin Sütün Başkenti İzmir’de yapılmasının önemini vurguladı. Tarımı kalkındırmanın ve daha da ileri götürmenin yolunun tarımın tüm paydaşlarının birlikte hareket etmesinden geçtiğini belirten Özen “Bugün panelimize önemli katkılar sağlayan Üniversite hocalarımız bizimle. Bugün İzmir’de 1.3 milyon ton sütün yaklaşık yüzde 73’ü Küçük Menderes Havzası’nda toplanmaktadır. 781 bin adet büyük baş hayvan varlığımız, 950 bine yakın küçükbaş hayvan varlığımız var. Gerek hayvan varlığımızla gerekse süt üretimimizle ülkenin lokomotif ili konumundayız. Sütle ilgili İzmir, çok tecrübeli ve teknik bir altyapıya sahip. 2009 yılında ilimizde süt soğutma tankı sayısı 890 iken, şuanda ilimizde 8 bin 500 süt soğutma tankı mevcut. Günlük süt kapasitemiz ise günlük 8 bin 100 tona çıkmış durumda. Yani İzmir’in bir ucundan bir ucuna, 30 ilçesinde süt tamamen soğuk zincirde. Bir litre dahi soğuk zincir dışında süt toplama söz konusu değil” dedi.
İZMİR’İN 11 İLÇESİNDE EĞİTİM PLANLAMASI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
İkinci Eylem Planı kapsamında İl Müdürlüğü olarak öncelikle Küçük Menderes havzasında daha sonra İzmir’in 11 ilçesinde eğitim planlaması gerçekleştirildiğini söyleyen Mustafa Özen, “Küçük Menderes’te en az 5 sağmal hayvanı olan işletmelerin hepsine eğitim gerçekleştirildi. Yani 8 binden fazla işletmeye, 16 bin üreticimize süt hijyeni eğitimi verildi. Daha sonra İl geneline yayılan eğitimlerle 10 binin üzerinde işletmeye de bu eğitimler gerçekleştirildi. Eylem Planının üçüncü aşamasında ise çiğ sütün toplanması ve pazarlanması projesi hazırlanarak 1.3 milyon ton üretimin sanayiye arz edilmesi noktasında çalışmalar yapılıyor. İzmir’de bu yıl üreticilerimize süt sağımı ve hijyeni ile ilgili 36 eğitim planladık. Online eğitimlere ülkemizin farklı şehirlerinden bir çok üretici katılım sağladı ve sertifikalarını aldılar” diye konuştu. Mustafa Özen, bu güne kadar çiğ süte verdikleri toplam destekleme rakamının 1.3 milyar lira olduğunu da sözlerine ekledi.
Yorum Yazın