• BIST 100

    10850%-0,03
  • DOLAR

    40,69% 0,04
  • EURO

    47,16% 0,11
  • GRAM ALTIN

    4413,13% -0,17
  • Ç. ALTIN

    7055,94% 0,00

TGK'dan bik yönetmelik taslağı'na ilişkin gerçekçi olunmalı çağrısı

TGK'dan bik yönetmelik taslağı'na ilişkin gerçekçi olunmalı çağrısı

GÜNDEM 5.01.2023 15:56:00 0
TGK

TGK’DAN, BİK YÖNETMELİK TASLAĞI’NA
İLİŞKİN “GERÇEKÇİ OLUNMALI” ÇAĞRISI

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu tarafından yazılı bir açıklama yapılarak, Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve 13 Ocak Cuma günü BİK Genel Kurulu’na sunulacak olan “Resmi İlan ve Reklam Yönetmeliği” taslağının içeriğine ilişkin “ağır şartlar, gerçekçi olarak değiştirilmeli” çağrısı yapıldı. 
Yönetmelik taslağının, Anadolu’daki internet haber siteleri için asgari kadrodan tekil ziyaretçi sayısına kadar çeşitli ağır koşullar getirdiğine dikkat çekilen yazılı açıklamada, şu görüşlere yer verildi;
“Bilindiği gibi; 2022 yılında TBMM gündemine gelen 7418 sayılı Basın Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu olarak bazı maddelerde iyileştirme yapılmasına ilişkin tüm başvurularımız sonuçsuz kalarak 13 Ekim 2022 tarihinde kabul edilmişti. 
Resmi Gazetenin 18 Ekim 2022 tarihli nüshasında yayımlanarak yürürlüğe giren 7418 sayılı Kanun, resmi ilan ve reklamların internet haber sitelerinde Basın İlan Kurumu aracılığıyla yayınlatılmasını içeriyor. Ancak, bu kanun gereği Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve 13 Ocak Cuma günü BİK Genel Kurulu’na sunulacak olan “Resmi İlan ve Reklam Yönetmeliği” taslağı, bu kez internet haber siteleri için ağır koşulları içeriyor.  
Yönetmelik taslağında; İstanbul, Ankara ve İzmir dışında kalan yerlerdeki internet haber sitelerinin asgari kadro sayısı 4 ile 8 arasında, günlük asgari haber sayısı 30 ile 50 arasında, tekil ziyaretçi sayısı 3 bin ile 20 bin arasında, sayfa görüntülenme sayısı da 9 bin ile 60 bin arasında olması, resmi ilan almak için bekleme süresinin de 24 ay olması öngörülüyor.
Anadolu medyasının mevcut durumuna bakıldığında, yönetmelik taslağında yer alan bu hükümlerin gerçekçi olmadığı ve bu şartlara göre yayın yapılmasının mümkün olmadığı açıkça görülmektedir. 
İnternet mecrasında görev yapan meslektaşlarımızın gazetecilik özlük haklarına kavuşması ne kadar sevindirici olsa da, taslak yönetmelik bir o kadar üzücü içeriktedir. 
Bu nedenle Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu olarak çağrımız, 13 Ocak’ta yapılacak Genel Kurul’da taslağın değiştirilerek uygulanabilir hale getirilmesi yönündedir. 
Bu kapsamda özellikle yerel medyanın yaşadığı sorunları da bir kez daha gündeme getirmek isteriz.
Defalarca açıkladığımız gibi; ekonomik, siyasi ve teknolojik gelişmelerden yakından etkilenen medya sektörü, ülkemizde son çeyrek asırda önemli bir değişim ve dönüşüm sürecine girmiş, ancak zaman içinde değişimlere paralel olarak yaşanan sorunların çözümlenmesi bir yana, birbiri üzerine eklenmesiyle günümüzde adeta kaderine terk edilmiştir.  
Sektörde yaşanan sorunlar önem sırasına alınamayacak kadar büyük, karmaşık ve birbirini etkileyen niteliktedir. Medya sektörü, ekonomik sorunların yanı sıra yasal düzenleme eksiklikleri, basın özgürlüğü, yetişmiş eleman sıkıntısı, teknik altyapı, istihdam ve etik değerlerin farkında olmadan ya da bilerek ötelenmesi gibi sorunlarla karşı karşıyadır.
Yaşanan tüm bu sorunlara, TBMM’de kabul edilerek yürürlüğe giren “Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”ndeki basın özgürlüğünü kısıtlayıcı maddeler nedeniyle yeni eklemeler olmasından endişe edilmektedir.
Bu nedenle, sorunların zaman geçirilmeden hem ayrı ayrı, hem de bir bütün halinde ele alınarak çözüm önerileri üretilmeli, zaman geçirilmeden de uygulanmalıdır. 
Çağrımız; Siyasetçilerden, hukukçulardan, bürokratlardan, akademisyenlerden, sendikalardan, medya kuruluşlarından ve basın meslek örgütlerinden temsilcilerin bir araya gelmesi, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu tarafından hazırlanan Basın Meslek Yasasını ele alması ve bu yasanın gerekli düzenlemelerle Türkiye'ye kazandırılmasıdır.  
Kamuoyunun bilgisine sunarız.”


Cumhurbaşkanı Erdoğan KKTC’de: 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’na Katıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Zirvesi’nde Çağrı: “Ticaret Vizyonumuzu Geliştirmeliyiz”

Cansuyu Genel Başkanı Mustafa Köylü: “Gazze’de Çocuklarımızı Öldürüyorlar, Cinayetlerini Meşrulaştırmaya Çalışıyorlar”

Sakız’dan İzmir’e Dayanışma: “Bir Yaka Yandığında, Diğeri de Yanıyor”

Özgür Özel’den Berlin’de Sert Mesajlar: “Türk Halkı Demokrasiden Asla Vazgeçmeyecek”

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan NATO Zirvesi Sonrası Net Mesaj: "Orta Doğu'da Barış İçin Herkes Elini Taşın Altına Koymalı"

Tunus’un Kültürel Hafızası: Bardo Ulusal Müzesi Zamana Direnen Mirasıyla Yeniden Kapılarını Açtı

İran-İsrail Savaşında Güç Kimin Elinde?

İsrail'den İran'a Natanz Darbesi: Üst Düzey Komutanlar Öldü, Tahran Savaş Emri Verdi

Sakız Adası’nın Gözdesi Bella Cisterna’ya Turizmden Altın Taç!

Edis’in İstanbul konserine Aybüke Albere damgası

Simge "Taksi"yle müzik listelerini sallıyor

Can Bonomo’dan Unutulmaz Gece! BtcTurk Vadi Açıkhava’da Hayranlarıyla Buluştu

Simge’den Yaz Bombası: “Taksi”

Demet Akalın: “Mutluluk sarhoşuyuz, albümle kışı da fethedeceğiz!”

maNga’dan MilyonFest Didim Sahnesinde Unutulmaz Gece!

Aybüke Albere Tatilde Göz Kamaştırdı! Sosyal Medyada O Anlar Olay Oldu

Kıvılcım Ural’dan Pop Müziğe Güçlü Geçiş: “Kalbim Yanardağ” Tüm Platformlarda Yayında

Elif Buse Doğan’dan Kendi Şarkılarına Samimi Bir Dokunuş: “Aşk Başımda Bela”ile Yeni Bir Dönem Başlıyor

İrem Derici’den Yaza Duygusal Bir Merhaba: “Kabul” Yeniden Hayat Buldu!

2 Eylül Spor Kulübü, İsmail Oykun ile Yola Devam Ediyor

Milan Skriniar: Fenerbahçe her zaman zirvede olmayı hak eden bir takım

Eskişehirspor, Bedran Ekin’i Kadrosuna Kattı

Eskişehir’de Parklarda Spor Etkinliklerine Yoğun İlgi: 2 Bin Kişi Açık Havada Sporla Buluştu

Fenerbahçe–Feyenoord Maçı Öncesi Medya Programı Belli Oldu

Eskişehirli Atletlerden Ulubey Kanyonu’nda Çifte Zafer: Lifelif Maratonu Öncesi Moral Oldu

Eskişehirspor’da Kaleye Takviye: Onur Güney ile Anlaşma Sağlandı

Yakup Demirci Eskişehirspor'a veda etti

Eskişehirspor ve Beşiktaş’ın Efsane İsmi Süreyya Özkefe Son Yolculuğuna Uğurlandı

Eskişehirspor, Sağ Bek Bahadır Yıldırım’ı Kadrosuna Kattı

Enflasyon 44 Ayın En Düşük Seviyesinde: Fiyat İstikrarı Güçleniyor

2025’in İlk Yarısında İhracatta Rekor Artış: Yıllık 267 Milyar Dolara Ulaşıldı

Merkez Bankası’ndan Sürpriz Faiz İndirimi: Politika Faizi %43’e Çekildi

Temmuz 2025 Zamlı Maaşlar Açıklandı: Emekliye %16,67, Memura %15,57 Zam!

Haziran Enflasyonu Açıklandı! 43 Ayın En Düşük Seviyesi

Venezuela İhraç Ürünleri Fuarı İstanbul’da Kapılarını Açtı

Manşetle Ekonomi Yönetmenin Bedeli: Yıllık 2 Trilyon Lira Faiz Ödemesi

Sanayi Üretiminde Artış, İşsizlikte Rekor Düşüş: Ekonomi Programı Sonuç Veriyor

Anneler Günü Alışverişlerine Dikkat! Tüketicilere Sahte Ürün ve Kampanya Uyarısı

Birlik Sağlık-Sen Genel Başkanı Doğruyol: “TÜİK Verileriyle Memur, Emekli ve İşçi Her Geçen Gün Fakirleşiyor”

Eskişehir’de Anne ve Bebek Sağlığına Örnek Dokunuş

Muğla Büyükşehir Belediyesi'nden Kadın Sağlığına Destek: Ücretsiz HPV Aşısı Başvuruları Başladı

Şanlıurfa’da Sağlıkta Şiddet: Doktor ve Güvenlik Görevlisi Bıçaklandı!

“Ücretsiz İzin Haktır, Keyfi Engellenemez!”

İzmir Şehir Hastanesi’nde Skandal Geri Alındı: Sandalyeler Yoğun Bakıma Geri Verildi

ESOGÜ’den Dünya Hepatit Günü Uyarısı: “Her Gün 8 Bin Yeni Vaka!”

İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Yaşar Bildirici, Günyüzü ve Sivrihisar’da Sağlık Hizmetlerini Yerinde İnceledi

Özel Amaçlı Sağlık Raporlarında Yeni Dönem Başladı: İşlem Kodu, e-Nabız, Otomatik İade

Kurban Bayramı’nda Et Tüketiminde Bu Uyarılara Dikkat!

Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü’nden Tütünle Mücadeleye Güçlü Destek