• BIST 100

    10275,75%0,46
  • DOLAR

    39,86% 0,09
  • EURO

    46,99% 0,38
  • GRAM ALTIN

    4267,72% 0,20
  • Ç. ALTIN

    6794,97% -0,20

Ticaret Bakanlığı'ndan Fuarcılık Sektörüne Prefinansman Desteği

Ticaret Bakanlığı, 25 Kasım 2024 tarihinde Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş. (Eximbank) ve İhracatı Geliştirme A.Ş. (İGE) ile imzalanan protokol kapsamında, fuar alanı yapım projelerindeki harcamaları prefinansman kapsamına aldı.

EKONOMİ 20.02.2025 11:06:00 0
Ticaret Bakanlığı

 

Ticaret Bakanlığı, 25 Kasım 2024 tarihinde Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş. (Eximbank) ve İhracatı Geliştirme A.Ş. (İGE) ile imzalanan protokol kapsamında, fuar alanı yapım projelerindeki harcamaları prefinansman kapsamına aldı. Bu düzenleme ile "fuar alanı yapım desteği" onayı alan firmalar, finansman ve teminat olanaklarından faydalanabilecek. Destekle birlikte, Türkiye’de düzenlenen uluslararası fuarların niteliğinin artırılması, geniş katılımcı kapasitesine sahip fuar alanlarının oluşturulması ve sektörün ihracata katkısının yükseltilmesi amaçlanıyor.

Fuarcılık Sektöründen 5,1 Milyar Dolarlık Katkı

2024 yılında Türkiye'de düzenlenen fuarlara 22 bin yabancı firma katılırken, 900 bin yabancı ziyaretçi ağırlandı. Sektör, uluslararası hizmet ticareti istatistiklerine göre 2024 yılı Ocak-Kasım döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla %9’luk bir artış sağlayarak ihracata 5,1 milyar dolarlık katkı sundu.

Türkiye, Fuar Alanı Kapasitesinde Dünya 10’uncusu

Türkiye, 2024 yıl sonu itibarıyla yaklaşık 767 bin metrekare fuar alanı kapasitesine ulaşarak dünya genelinde 10’uncu, Avrupa’da ise 6’ncı sırada yer aldı. Türkiye’deki fuar alanları, dünya genelindeki toplam alanın %1,7’sini, Avrupa’daki toplam alanın ise %4,5’ini oluşturuyor.

Ticaret Bakanlığı, fuarcılık sektörünün gelişimi için yeni fuar alanlarının yapımı ve mevcut alanların kapasitesinin artırılmasına yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda, Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Koordinasyon Kurulu (YOİKK) tarafından hazırlanan raporda, dünyadaki fuar alanı yapım modelleri incelenerek Türkiye’ye özgü öneriler geliştirildi.

Yurt Dışı Fuar Organizasyonlarına Standart Getirildi

Bakanlık, 5 Nisan 2024’te yürürlüğe giren "Yurt Dışı Etkinlik Organizatörlerinin Yetkilendirilmesi ve Değerlendirilmesine İlişkin Genelge" ile yurt dışındaki ticari etkinlikleri belirli kurallara bağladı. Bu kapsamda, 18 organizatör yetkilendirilerek 2024 yılında hizmet sektörlerine yönelik 27 yurt dışı etkinliği düzenlendi.

Ticaret Bakanlığı, fuarcılık sektörüne yatırımlarını artırarak Türkiye'nin uluslararası tanıtımına ve ekonomisine katkı sağlamaya devam edeceğini duyurdu.

 


Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Zirvesi’nde Çağrı: “Ticaret Vizyonumuzu Geliştirmeliyiz”

Cansuyu Genel Başkanı Mustafa Köylü: “Gazze’de Çocuklarımızı Öldürüyorlar, Cinayetlerini Meşrulaştırmaya Çalışıyorlar”

Sakız’dan İzmir’e Dayanışma: “Bir Yaka Yandığında, Diğeri de Yanıyor”

Özgür Özel’den Berlin’de Sert Mesajlar: “Türk Halkı Demokrasiden Asla Vazgeçmeyecek”

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan NATO Zirvesi Sonrası Net Mesaj: "Orta Doğu'da Barış İçin Herkes Elini Taşın Altına Koymalı"

Tunus’un Kültürel Hafızası: Bardo Ulusal Müzesi Zamana Direnen Mirasıyla Yeniden Kapılarını Açtı

İran-İsrail Savaşında Güç Kimin Elinde?

İsrail'den İran'a Natanz Darbesi: Üst Düzey Komutanlar Öldü, Tahran Savaş Emri Verdi

Sakız Adası’nın Gözdesi Bella Cisterna’ya Turizmden Altın Taç!

Ahmet Davutoğlu’ndan Kerkük’e Anlamlı Ziyaret: “Unutmadık, Unutturmayacağız”

Elif Buse Doğan’dan Kayahan’a Duygu Yüklü Saygı: “Atın Beni Denizlere” Yorumuyla Büyüledi

Melis Fis’ten BtcTurk Vadi’de Unutulmaz Konser!

Burak Kut’tan Müzikseverlere Sürpriz Single: “Dümenci” Yayında!

Simge’den Yazın Hit’i: “Mucize” Müzik Listelerini Sallıyor!

Elif Buse Doğan: "Hayal Ettiğimin Hep Bir Adım İlerisindeyim"

Simge Harbiye’de Büyüledi: Yeni Şarkısının Müjdesini Verdi…

maNga, Erdek’te 19 Mayıs Coşkusunu Dinleyici Rekoruyla Kutladı!

Ziynet Sali’den Kıbrıs’ta 19 Mayıs’a Özel Coşkulu Konser

Aybüke Albere: “Okan Bayülgen’in Dayağını Yedim!”

Ünlü Dövme Sanatçısı Fatih Serdaroğlu, Saç Pigmentasyonunda Dünya Markası Oldu!

Anadolu Üniversitesi Futbol Şubesi Eskişehir Anadolu Spor’a Devredildi

Eskişehirspor'da beklenen imza geldi!

Fenerbahçe ve adidas’tan Tarihi İş Birliği: “Bu Şanlı Forma BizeEmanet”

Necati Önal'dan Veda Sinyali: "Duvar Yapıldıktan Sonra Duvarcı Unutulur"

Balıkesirspor, Serdar Göçerler ile Prensipte Anlaştı!

Vincenzo Montella’nın Sözleşmesi 2028’e Kadar Uzatıldı! “Türk Millî Takımı İçin En Büyük Hayalim Gerçekleşiyor”

Montella ile Devam! TFF, Sözleşme Yenileme İçin İmzaya Gidiyor

TFF 3. Lig’de Yeni Dönem: 2025-2026 Sezonunda Bölgesel 4 Grup Sistemi

Baran Doruk Şimşek Türkiye Şampiyonası’nda Madalyalara Ambargo Koydu!

Eskişehirspor’da Ulaş Entok Yeniden Başkan Seçildi

Temmuz 2025 Zamlı Maaşlar Açıklandı: Emekliye %16,67, Memura %15,57 Zam!

Haziran Enflasyonu Açıklandı! 43 Ayın En Düşük Seviyesi

Venezuela İhraç Ürünleri Fuarı İstanbul’da Kapılarını Açtı

Manşetle Ekonomi Yönetmenin Bedeli: Yıllık 2 Trilyon Lira Faiz Ödemesi

Sanayi Üretiminde Artış, İşsizlikte Rekor Düşüş: Ekonomi Programı Sonuç Veriyor

Anneler Günü Alışverişlerine Dikkat! Tüketicilere Sahte Ürün ve Kampanya Uyarısı

Birlik Sağlık-Sen Genel Başkanı Doğruyol: “TÜİK Verileriyle Memur, Emekli ve İşçi Her Geçen Gün Fakirleşiyor”

Yurt İçi ÜFE Nisan 2025'te Yıllık %22,50, Aylık %2,76 Arttı

Mart Ayı Enflasyon Rakamları

Emeklilere Bayram İkramiyesi Fark Ödemeleri 3 Nisan’da Başlıyor

Özel Amaçlı Sağlık Raporlarında Yeni Dönem Başladı: İşlem Kodu, e-Nabız, Otomatik İade

Kurban Bayramı’nda Et Tüketiminde Bu Uyarılara Dikkat!

Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü’nden Tütünle Mücadeleye Güçlü Destek

ESOGÜ Hastanesi’nde Şizofreni Farkındalığı: Dünya Şizofreni Günü'nde Etkinlik Düzenlendi

“İdeal Kilonu Öğren Sağlıklı Yaşa” Kampanyasına İlk Haftada Yarım Milyondan Fazla Katılım

23 İlde 26 Merkezde Hiperbarik Oksijen Tedavisi: Binlerce Hasta Şifa Buldu

Yaşar Bildirici, Talasemi Önlenebilir!

Anahtar Parti'den Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’ndeki Çocuk İstismarı İddiasına Sert Tepki: “İhmallerin Üstü Örtülmesin!”

Dünya Astım Günü'nde Öne Çıkan Tema: "İnhaler Tedavi Ne Kadar Doğru, O Kadar Etkili"

Aile Hekimi Kaydında Yeni Dönem: İkamet Adresine Göre Otomatik Aktarım Başlıyor