İstanbul
DOLAR27.2076
EURO28.8231
ALTIN1674.2

Turizm bölgelerinde imar yasağı var ama takan yok

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Turizm bölgelerinde imar yasağı var ama takan yok
Abone ol
Muğla’da 15 Mayıs itibariyle başlayan inşaat yasağına aldırış eden yok. Özellikle Marmaris, Bodrum ve Fethiye’nin dünyaca ünlü mahalle ve koylarında kaçak yapılaşma devam ediyor. Emlak Müşaviri Çetin Aksu nereye hangi şartlarda ev yapılabileceğini açıkladı.

 

Mustafa SARIİPEK/MUĞLA
Muğla’da 15 Mayıs itibariyle başlayan inşaat yasağına aldırış eden yok. Özellikle Marmaris, Bodrum ve Fethiye’nin dünyaca ünlü mahalle ve koylarında kaçak yapılaşma devam ediyor. Emlak Müşaviri Çetin Aksu nereye hangi şartlarda ev yapılabileceğini açıkladı.
Her yıl turizm bölgelerinde uygulanan inşaat yasağı, ülkemizin önemli turizm bölgesi olan Muğla'da ve ilçelerinde de 15 Mayıs'ta başlamasına rağmen yasağa aldırış eden yok. Özellikle Marmaris, Bodrum ve Fethiye’nin dünyaca ünlü mahalle ve koylarında kaçak yapılaşma bütün hızıyla devam ediyor. Belediyeler bazı ilçelerde cezalar keserken, yakında yıkım uygulamasına geçeceklerini duyurdu. Ayrıca yasaklar kapsamında, ağır nakliyat, hafriyat ve harç gibi inşaat çalışmaları da yapılamayacak. 
15 Ekim’de sona erecek yasaklara aldırış eden olmayınca kurunun yanında yaş da yanmaması için Marmaris Emlak Müşavirleri Derneği Halkla İlişkiler Sorumlusu Emlak Müşaviri Çetin Aksu hangi arazi ve arsaya ne tür evlerin yapılıp yapılamayacağı ile ilgili SÖZCÜ’ye açıklamada bulundu.
BUNLARI BİLMEDEN ARAZİ, TARLA VE ARSA ALMAYIN
Çetin Aksu’dan işte o önemli uyarılar:
* Tarla, eğer 5 bin metrekareden küçük ise yasal olarak ev yapamazsınız.
* Tarla, 5 bin metrekareden büyük olsa bile, kadastral yolu yoksa yine ev yapamazsınız.
* Tarlanın büyüklüğü 5 bin metrekare üzerinde ise yapacak olduğunuz evin toplam metrajı, yani bağımsız bölümün alanı ekstra olarak kabul edilir. Yani, eğer 150 metrekare ev yapacaksanız tarlanız en az 5 bin 150 metrekare olmalıdır. 80 metrekarelik bir ev yapacaksanız tarla 5 bin 80 metrekare olmalıdır. 
* Tarla, eğer tarım il müdürlüğü tarafından sınırı çizilmiş ova içindeyse 5.000 metrekareden büyük olsa bile ev yapamazsınız.
* Sulama kanalı, sulama göleti vb. gibi DSİ çalışması yapılmış sulanabilir arazilerde 5 bin metrekareden büyük olsa bile ev yapamazsınız.
RUHSATI OLMAYAN HER ŞEY KAÇAKTIR

* Sit alanı içindeyse 5 bin metrekareden büyük olsa bile ev yapamazsınız.
*  Kooperatif hobi bahçesi zaten ev olmaz, yaptığın ev de zaten senin sayılmaz. Aman dikkat. Kooperatif borcuna, varlığına ortak olursunuz, yaptığınız ev kooperatifin ortak malı olur, tek başına hiçbir hak iddia edemezsiniz (yıkılmadığını varsayalım)
* Konteyner koyulur, prefabrik yapılabilir, bungalov yapılır diye özel bir durum ya da öyle bir müsaade yoktur, ruhsatı olmayan her şey kaçaktır. 
* Belediye bir şey demiyor yalanları ile yer satılıyor, öyle bir şey yoktur. Belediye yıkar, cezasını da keser, hatta ceza davası bile açılması için kolluk kuvvetlerine ihbarda bulunur, hapis cezası bile alabilirsiniz. Belediyenin yıkmadığı yani göz yumduğu olsa bile (!) Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yıkar, parasını 2 kat olarak belediyeden keser ve bunu bile size ödetir. 
ELEKTRİK ABONELERİ YIKIMI ENGELLEMEZ

* Elektrik aboneliği olması belediyenin ya da devletin o yapıya izin verdiği, yıkmayacağı anlamına gelmez. Yıkılan birçok kaçak yapıda elektrik vardır. 
* Yapı kayıt belgesine müracaat edilmiş olması o yapının izinli olduğu ve yıkılmayacağı anlamına gelmez. Belgesiz olan her yapı yıkılabilir. 
* Su çıkar, sondaj vurursun diyen herkese aldanmayın. 150 metre derine inip yine de su bulamayabilirsiniz. Kaldı ki, son birkaç yıldır Muğla’da sondaj yasağı vardır. Kaçak sondaj çalışması yaptığınız tespit edilirse yüz binlerce lira ceza yiyebilirsiniz, kazılan yere beton dökmek zorunda kalabilirsiniz.
* Elektriğe ve suya müracaat ettik, gelecek diyenlere de aldanmayın. Milyon TL de verseniz bazı yerlere elektrik ve su asla gelmez, gelse de sizin ömrünüz yetmez.

TARLAYA ARSA YAZANLARA DİKKAT EDİN

* Tarlanın etrafını çevirmeniz oranın vasfını değiştirmez, duvar örmeniz ya da tel örgü çekmeniz orayı arsa yapmaz. 
* Bu bölgedeki satılık ilanlarında tarlalara satılık arsa diye yazan çok olur ama arsa satan daha yanlışlıkla tarla diye ilan vermemiştir. Tarlaya arsa yazanlara dikkat edin. Köy içi imarlı olan yani kırsal yerleşik alan olarak kabul edilen yerlerde bu durum istisnadır. Köy içi alanlar da kayıtlarda tarla olarak geçer ama kadastral yolu olan tarla vasıflı köy içi yerlere de ev yapabilirsiniz. Yani bir nevi arsa vasıflı olur. Almak istediğiniz yerin köy içi yerleşik alan içinde olup olmadığını belediyeden öğrenebilirsiniz.
* Ne alırsanız alın belediye ile ya da il özel idaresi ile görüşüp karar verin lütfen.
 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Deprem Bilimci Ercan’ın, yurt dışı yasağı kaldırıldıÖnceki Haber

Deprem Bilimci Ercan’ın, yurt dışı yasağ...

Ayvalık'ta bayram rezervasyonları yerli turistlerle dolduSonraki Haber

Ayvalık'ta bayram rezervasyonları yerli...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar