• BIST 100

    16653,27%1,88
  • DOLAR

    43,59% -0,02
  • EURO

    51,77% 0,36
  • GRAM ALTIN

    7023,61% 1,17
  • Ç. ALTIN

    11689,79% -0,61

Türkiye’de 10 kişiden 9’u iklim krizini kabul ediyor

Yeni araştırma, toplumda iklim bilincinin olduğunu ancak İklim Kanunu ve politikalar konusunda ciddi bir bilgi eksikliği bulunduğunu ortaya koydu.

GÜNDEM 9.02.2026 13:19:00 0
Türkiye’de 10 kişiden 9’u iklim krizini kabul ediyor

Mustafa SARIİPEK


İklim Haber ve KONDA’nın 2018’den bu yana sürdürdüğü araştırmanın son sonuçları, Türkiye’de iklim değişikliğinin artık geniş bir toplumsal kabul gördüğünü ortaya koydu. Ülke genelinde 1.980 kişiyle yapılan ankete göre her 10 kişiden 9’u iklim değişikliğinin var olduğunu belirtirken, katılımcıların yüzde 54’ü İklim Kanunu hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığını söylüyor.

Araştırma, enerji tercihlerinde de dikkat çekici bir eğilim ortaya koyuyor: Son yedi yılda kömür santrallerine yerel düzeyde karşı çıkanların oranı düzenli biçimde artarken, nükleer santrallere yönelik itirazlarla neredeyse aynı seviyeye ulaştı. Uzmanlar, farkındalığın yükselmesine rağmen iklim endişesindeki düşüş ve politika desteğinin sınırlı kalmasının, Türkiye’nin ev sahipliği yapacağı COP31 öncesinde kritik bir tablo çizdiğini vurguluyor.

Öte yandan Türkiye’nin yeni Ulusal Katkı Beyanı’nın emisyonları artıracağı gerekçesiyle Danıştay’a taşınması, iklim politikalarının hukuki ve toplumsal tartışmaların merkezinde kalmaya devam edeceğini gösteriyor.

TÜRKİYE’NİN ENERJİ TERCİHLERİ NELER SÖYLÜYOR?

Ember Türkiye ve Kafkaslar Bölge Lideri Ufuk Alparslan, İklim Haber ve KONDA Araştırma’nın yeni anketinin sonuçlarına göre Türkiye’de en çok karşı çıkılan santrallerin nükleer ve kömür santralleri olduğu söyledi.  Alparslan, “Anketin tekrarlandığı son yedi yılda, yaşadıkları yerin yakınında kömür santrali inşa edilmesine karşı olan kişilerin oranı ise istikrarlı bir şekilde artış gösteriyor. Öyle ki bu oran, anketin gerçekleştirildiği her dönemde 1-2 puanlık yükseliş göstererek 2025 yılı itibariyle nükleer santral istemeyenlerin oranına çok yaklaşmış durumda” dedi.

COP31 ÖNCESİ KRİTİK BULGULAR 
İPM İklim Değişikliği Çalışmaları Koordinatörü Ümit Şahin, İklim Haber ve KONDA Araştırma’nın bu yılki iklim değişikliği çalışmasında en ilgisini çeken üç başlığı şu şekilde sıralıyor: “Türkiye’de iklim değişikliği yoktur diyenlerin ilk kez inandırıcı bir oranda bulunması, iklim krizine dair endişenin azalması ve İklim Kanunu’na yönelik desteğin oldukça sınırlı kalması oldu. Bu sonuçlar Kasım ayında Türkiye’nin ev sahipliğini ve başkanlığını üstleneceği Antalya COP’undan önce epey kritik bulgular olarak görülebilir.”

BİR SONRAKİ AŞAMAYA GEÇİLMELİ
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Orman Fakültesi'nden Prof. Dr. Doğanay Tolunay, anketi cevaplayanların çoğu gibi ülkemizin orman yangınlarına karşı hazırlıksız olduğunu düşündüğünü söylerken, “Bu düşüncemin temelinde de yeni yangın rejimine karşı halen söndürme odaklı bir mücadele yaklaşımının olması bulunuyor. Günümüzde yeni yangın rejimine karşı yeni yaklaşımlar geliştirmek gerekiyor. Bu da tüm afetlerle mücadelede olduğu gibi afet yönetimi kapsamında risk azaltma, toplumu bilgilendirme ve farkındalık oluşturma çalışmalarına dayanmalı” diyor.

TÜRKİYE’NİN EMİSYONLARINI ARTIRACAK ULUSAL KATKI BEYANI’NA DAVA
Önümüzdeki Kasım ayında düzenlenecek BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 31. Taraflar Konferansı’na (COP31) ev sahipliği yapacak Türkiye’nin, Eylül 2025’te duyurduğu Ulusal Katkı Beyanı’na (NDC) Danıştay’da dava açıldı. Hukuk Doğa ve Toplum Vakfı (HUDOTO) tarafında açılan davada Türkiye’nin İkinci Ulusal Katkı Beyanı’nın Paris Anlaşması’na, İklim Kanunu’na, Anayasa’ya, uluslararası insan hakları hukukuna, iklim adaleti ve ihtiyat ilkelerine açık aykırılığı nedeniyle iptal edilmesi talep edildi.


Avrupa'da boykot büyüyor

COP30’dan “Şifreli” Fosil Çıkışı

Halkların Zirvesi’nden Küresel Dayanışma Çağrısı

Dünyanın Kaderini Belirleyen Zirve Belem’de

Özgür Özel Brüksel’de konuştu: “Susmayacağız, dayanışmayı büyüteceğiz”

Erdoğan’dan Trump’a: “Birlikte el ele bölgedeki sıkıntıları aşacağımıza inanıyorum”

Yunan Adaları Türklerle Doldu, Yunan Turist Sayısı Yüzde 60 Düştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan KKTC’de: 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’na Katıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Zirvesi’nde Çağrı: “Ticaret Vizyonumuzu Geliştirmeliyiz”

Cansuyu Genel Başkanı Mustafa Köylü: “Gazze’de Çocuklarımızı Öldürüyorlar, Cinayetlerini Meşrulaştırmaya Çalışıyorlar”

Gülben Ergen’den “GLBN” Albümü: Yeni İmaj, Güçlü Ekip ve 17 Yıl Sonra Gelen Düet

Fatih Ürek’in Menajeri Mert Siliv’den Açıklama: “Bilgi Kirliliğine Son Verelim”

Gülben Ergen’den bomba gibi dönüş!

Simge’den Görkemli Albüm Lansmanı: “Anlatasım Var”

Fatih Ürek’in Avukatı: “Sağlık durumu stabil, asılsız haberlere itibar etmeyin”

Simge Yeni Albümünü Görkemli Bir Partiyle Tanıtıyor!

Kenan Doğulu, Harbiye Sahnesinde Binlerce Müzikseveri Coşturdu!

Demet Akalın’dan Muhteşem Konser!

İrem Derici’den Hakkındaki İddialara Yanıt: “Test Sonuçlarım Temiz, İddialar Asılsız”

Yabancı Damat’ın Usta İsmi Arif Erkin Güzelbeyoğlu Hayatını Kaybetti

Bisikletin dünya markası Haziran’da Marmaris’te

Eskişehirspor Başkanı’ndan İlk Yarı Değerlendirmesi: “Yarıştan Kopmadık, Birlik ve Sabra İhtiyacımız Var”

Fethiye’de Galatasaray Heyecanı

Eskişehirspor Şov Yaptı

Eskişehirspor Teknik Direktörü Hakan Şapcı: “Karşıyaka Maçı Şampiyonluk Yolunda En Kritik Virajlardan Biri”

Milliler Play-Off Biletini Mart’ta Arayacak:

İspanya - Türkiye İlk 11'ler Belli Oldu

A Millî Takımımız, E Grubu’ndaki Son Maçında İspanya Deplasmanında

A Millî Takım, Sevilla Yolculuğu Öncesi Riva’da Hazırlıklarını Tamamladı

A Millî Takım, Dünya Kupası yolunda kritik galibiyetle hedefine ulaştı

EGİAD’dan ekonomik güvenlik için sahaya inen araştırma hamlesi

Yapısal reform olmadan kalıcı büyüme zor

EGİAD Danışma Kurulu’nda 35. Yıl Vizyonu

EGİAD Ticaret Köprüsü 11. Kez İş Dünyasını Buluşturdu

Türkiye’de enerji yoksulluğu şiddetleniyor

EGİAD 35. Yılını Geleceğe Yön Veren Vizyonuyla Kutladı

EGİAD’dan Belarus Pazarına Açılan Kapı

Ergun’dan sert ekonomi eleştirisi

Yeni Yönetmelik Sanayide Isıtma Dönüşümünü Hızlandırdı

15 yılda yüzde 97 eriyen TL’nin bedelini halk ödüyor

Serkan Tecirli için adalet çağrısı

Zehir etme Pestisit listeleri açıklansın

Sağlık Bakanlığında kanunsuz uygulama iddiası

Muğla’da Öğretmenlere Diyabet Eğitimi

İzmir'de 30 yıllık hastane boşaltılıyor: Gerçek gerekçe deprem mi, rant mı?”

“Kan Dostum Öğretmenim” kampanyasına yoğun ilgi

İzmir Şehir Hastanesi’nde İzolasyon Skandalı

Diş Hekimliğinde 117 Yıl: Anıtta Saygı Töreni

Eymen İçin Bodrum Kenetleniyor

Alanönü Aile Sağlığı Merkezi’nde Sigara Bırakma Polikliniği Hizmete Girdi