KEMAL ANADOL


2024'e girerken...

Siyasal, ekonomik ve sosyolojik olarak iç karartıcı bir ortamda 2024’ü bekliyoruz. Yaşamı boyunca iyimserliği ve umudunu karartmamış Atatürk’ü özlemle anarken Kemalizm’in doğru değerlendirilmesini önemle vurguluyoruz.



Siyasal, ekonomik ve sosyolojik olarak iç karartıcı bir ortamda 2024’ü bekliyoruz. Yaşamı boyunca iyimserliği ve umudunu karartmamış Atatürk’ü özlemle anarken Kemalizm’in doğru değerlendirilmesini önemle vurguluyoruz.

Günümüzde, elde edilmiş medyanın denetlediği haber ve programlarda kurulu düzene uygun bir Atatürk profili çiziliyor. Oysa Atatürk ilkeleri girdiği her kabın şeklini alan bir sıvı değildir. 1789 ve 1917 devrimlerinden etkilenen ve mazlum dünya halklarına örnek olan Anadolu ihtilalidir; dünyanın üçüncü büyük devrimidir.

Ulusal bağımsızlığı sözünde değil özünde amaçlamayan ve uygula(ya)mayan bir anlayışın Kemalizm ile yan yana gelmesi düşünülemez. Antiemperyalizm ve ulusal bağımsızlık etle tırnak gibi biri biriyle kaynaşmış kavramlardır.

Lâiklik Kemalizm’in olmazsa olmaz koşuludur. Lâik olmayan bir toplumda demokrasinin filizlenmesi olası değildir. Bugün iflas eden neoliberal ideoloji ve uygulamalardan Atatürk ve arkadaşları 1930’larda vazgeçmiş, Sovyetlerle birlikte hazırlanan Birinci 5 Yıllık Planla ülkemize özgü ve üretime dönük bir “Karma Ekonomi” modeli yaratmışlardır. Bunları yeni bir ulus devlet oluşturarak hayata geçirmişlerdir.

Bu nedenlerle:

* 12 Mart ve 12 Eylül gardırop Atatürkçüleri hem Kemalizm’e hem de demokrasiye büyük zarar vererek tarihteki yerlerini almışlardır.

* Devrim yasalarına karşın tarikat ve cemaat yapılanmalarına, anti lâik uygulamalara susarak onay verenlerin 10 Kasım söylemleri sadece timsah gözyaşlarıdır.

* Yurtta Barış Dünyada Barış ilkesini küçümseyen ve Orta Doğu’da macera arayan yeni Osmanlıcıların Atatürk’ü anmaları ucuz bir takiyeden ibarettir. “Atatürk’e en ufak muhabbeti olan cenazeme gelmesin” vasiyetinde bulunan ve “Keşke Yunan galip gelseydi” diyebilen meczubun arkasında saf tutanların Gazi’den söz açmaları, ihanetlerini maskelemekten başka bir anlam taşımaz!

Bunlara karşın iktidara gelen karşıdevrim hareketi Kemalistlere büyük ve çok değerli bir katkı sağlamıştır. Artık Atatürk devlet korumasından çıkmış, Cumhuriyetin bilinçli ve kararlı yurttaşlarının arasındaki yerini almıştır. Siyaset dünyasında çok telaffuz edilen ama bir türlü gerçekleştirilemeyen “Sine-i millete dönme” eylemini ölümünden yıllar sonra Atatürk yaşama geçirmiştir. O artık milletin göğsünde, yüreğinde ve aklındadır. Her ulusal bayramda, 10 Kasım’da Anıtkabri dolduran çocuk, genç, yaşlı, kadın ve erkeklerin özetle halkın arasında, içindedir.

Bugün Türkiye güç koşullar içindedir. Kurtuluşumuz dün olduğu gibi bugün de Kemalizm’dedir. Üzerinde rötuş yapılmayan ödünsüz bir Kemalizm.

Balıkaşıran’da Kanat Çırpan Balıklar

Muğla’da “Kim Var?” Sahneye Damga Vurdu

Kadının Seçme Hakkı: Cumhuriyetin Onuru

Balcılar Barajı’na ÇED İptali

Özdağ: Vatandaşın üç kuruşluk kira gelirine de göz diktiniz

Engelleri Birlikte Aşalım

Karaca: “Fethiye’de Yatırımlar Hızlanıyor”

30 Kasım’ın Sessiz Çığlığı

ESTRAM, öğrencilere teknik altyapıyı saha uygulamalarıyla tanıttı

Muğlalı vatandaşın feryadı: Evler yıkılıyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 15 11 1 3 21 36
2.TRABZONSPOR A.Ş. 15 10 1 4 14 34
3.FENERBAHÇE A.Ş. 15 9 0 6 18 33
4.GÖZTEPE A.Ş. 15 7 3 5 9 26
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 15 7 4 4 7 25
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 15 6 2 7 6 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 15 6 4 5 -1 23
8.KOCAELİSPOR 15 5 6 4 -3 19
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 15 4 6 5 3 17
10.CORENDON ALANYASPOR 15 3 4 8 -1 17
11.TÜMOSAN KONYASPOR 15 4 7 4 -4 16
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 15 3 6 6 -6 15
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 15 4 8 3 -11 15
14.GENÇLERBİRLİĞİ 15 4 9 2 -4 14
15.KASIMPAŞA A.Ş. 15 3 7 5 -7 14
16.İKAS EYÜPSPOR 15 3 8 4 -8 13
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 15 2 6 7 -17 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 15 2 11 2 -16 8